zaterdag 27 februari 2010

Mariniers ontvangen NAVO-medaille

Mariniers ontvangen NAVO-medaille

23 februari 2010, 09.25 uur

Mariniers van de Bravo-compagnie van de 23e marinierscompagnie hebben gisteren in Uruzgan de NAVO-medaille ontvangen. De mariniers kregen deze medaille, omdat zij langer dan 30 dagen aaneengesloten
hebben deelgenomen aan de ISAF-missie.

Een aantal mariniers kreeg de medaille al op een eerder tijdstip, terwijl anderen het later ontvangen, omdat ze zich
momenteel op een buitenpost bevinden.

De mariniers, die het grootste deel van hun missie er op hebben zitten, werkten met name in de kom van Tarin Kowt, Deh Rafshan en de Westbank, waar ze vele kilometers te voet aflegden en vele quala's doorzochten. Zij wisten een aantal successen te boeken met als meest aansprekende voorbeeld de bouw van de Afghan National Police Checkpoint in Barakzai.

Marineschip maakt haven toegankelijk

Marineschip maakt haven Port au Prince toegankelijk

19 januari 12.25 uur

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine heeft als eerste schip de haven van Port-au-Prince bereikt. De militairen kregen direct verschillende hulpverleningstaken. De nadruk ligt op het verder toegankelijk maken van de haven van de Haïtiaanse hoofdstad voor grote schepen met hulpgoederen. De meegekomen mariniers begeleiden humanitaire hulpverleners en evacueren weeskinderen.


Na aankomst bij de havenmonding van Port-au-Prince, gisterochtend lokale tijd, startte de bemanning direct met het uitvoeren van hydrografische metingen. Met deze metingen wordt de havenbodem in kaart gebracht. Dit maakt het uitstippelen van een veilige vaarroute mogelijk. Ook kunnen eventuele obstakels met behulp van de scheepskraan van de Pelikaan uit de vaarweg worden verwijderd. Na enkele uren meerde het marineschip, als eerste schip sinds de aardbeving, af aan de kade. De bemanning begon direct met het lossen van de hulpgoederen.

Taken

Het marinedetachement ontving zijn takenpakket gisteravond van de Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). Deze VN-organisatie coördineert de hulp. Het verbeteren van de havenfaciliteiten in Port-au-Prince moet de haven zo snel mogelijk toegankelijk maken voor grote schepen met hulpgoederen. De meegekomen mariniers begeleiden het Urban Search and Rescue team bij het uitvoeren van hun bergingstaken. Ook assisteren ze bij de evacuatie van 100 Haïtiaanse weeskinderen. De meegebrachte hulpgoederen worden afgeleverd bij het World Food Program (WFP), ook een organisatie van de Verenigde Naties.

Marinedetachement'

De bemanning van Hr. Ms. Pelikaan bestaat uit 15 personen. Er zijn 45 mariniers van de 32ste Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers uit Aruba en de bootgroep van het Korps Mariniers meegekomen. Verder waren er 6 militairen van de Arubaanse Militie en 2 marechaussees aan boord. De bemanning is aangevuld met logistiek, technisch en geneeskundig personeel van het Commando der Zeemacht in het Caraïbisch gebied.

De Pelikaan nadert Haïti

De Pelikaan nadert Haïti

18 januari 2010, 12.14 uur


Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine wordt vandaag om 9.00 uur lokale tijd in Haïti verwacht. Eenmaal aangekomen, maakt de bemanning direct contact met een vertegenwoordiger van de VN-organisatie OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) die de rampbestrijding coördineert. In overleg met deze vertegenwoordiger worden de taken bepaald.

Het team aan boord van de Pelikaan bestaat uit 77 militairen; 45 mariniers van de 32ste Compagnie Korps Mariniers en de Bootgroep Aruba, 6 militairen van de Arubaanse militie, 2 marechaussees en 24 bemanningsleden, de zogenoemde bootgroep. De Pelikaan heeft voertuigen, kleine bootjes, hulpgoederen en gereedschappen aan boord.

Het team bestaat uit 3 elementen, te weten het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan, een mariniersdetachement en de bootgroep. De Pelikaan heeft transport- en evacuatiecapaciteit en kan drinkwater produceren en leveren. Ook heeft het schip een kraan waarmee naast het tillen van lasten ook obstakels in het water kunnen worden verwijderd.

Mariniers

Het mariniersdetachement kan algemene ondersteuning en bescherming aan hulpverleningsinstanties leveren. Ook kunnen de mariniers met patrouilles de lokale situatie in kaart brengen. De bootgroep heeft naast de kleine vaartuigen ook de capaciteit om dieptes in de haven te meten en kaartinstructies voor de waterwegen vast te leggen.

De Pelikaan vertrok vrijdagavond vanaf Curaçao. Op Aruba werd een tussenstop gemaakt om mariniers en militairen van de Arubaanse militie aan boord te nemen, maar ook hulpgoederen die door de lokale gemeenschap en het Rode Kruis Aruba waren ingezameld.

Van Galen

Van Galen onder Portugese vlag

15 januari 2010, 1500 uur


Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag in Den Helder het fregat Hr. Ms. Van Galen aan zijn Portugese ambtgenoot Marcos Perestrello overgedragen. Onder Portugese vlag krijgt ze de nieuwe naam ‘Francisco de Almeida’.

Hr. Ms. Van Galen was de zevende van de 8 multipurposefregatten (M-fregatten) dat destijds bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde werd gebouwd.

De kiel werd op 7 januari 1990 gelegd en 1 december 1994 werd het schip in dienst gesteld.

Afscheid

De staatssecretaris had gemengde gevoelens bij de overdracht: “We nemen afscheid van een fantastisch schip”, zei De Vries, “maar wij weten ook dat ze naar een goed huis gaat en dat onze bondgenoten haar goed zullen gebruiken.”

De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zorgden voor de muzikale ondersteuning van het ceremonieel.

Afstoting

Het afstoten van de fregatten vloeit voort uit een plan om de marine zo aan te passen dat zij beter in staat is Nederlandse crisisoperaties en landoperaties in het buitenland te ondersteunen. Door M-fregatten af te stoten komt er geld vrij om ze te vervangen door patrouilleschepen en voor bijvoorbeeld de versterking van het Korps Mariniers. Maar ook de bouw van het Joint Support Ship en de uitbreiding van mijnenbestrijdingsmiddelen zijn dan mogelijk.

Dit is het tweede multipurposefregat dat, na de eerder afgestoten Hr. Ms. Van Nes, aan Portugal is verkocht. Nederland verkocht eerder 4 M-fregatten: 2 aan de Belgische en 2 aan de Chileense marine.

Commando-overdracht Hr. Ms. Van Amstel

Commando-overdracht Hr.Ms Van Amstel

15 januari 2010, 14.48 uur

Kapitein-luitenant ter zee Richard Keulen heeft vandaag het commando over het fregat Hr. Ms. Van Amstel overgenomen van kapitein-luitenant ter zee René Luyckx.

Tijdens de overdrachtsceremonie in de helikopterhangaar van het zogenoemde multipurposefregat (M-fregat) Hr.Ms. Van Amstel blikte Luyckx terug op bijna 2 jaar aan boord. In die periode heeft het schip een intensieve opwerkperiode doorlopen, gevolgd door de daadwerkelijke inzet in het Caribische gebied. Overste Keulen blikte vooruit op de tijd die de marine en Hr.Ms. Van Amstel te wachten staat.

De Koninklijke Marine beschikt over 3 M-fregatten. Deze fregatten zijn inzetbaar voor oppervlakteoorlogsvoering en onderzeebootbestrijding. Ook zijn ze uitgerust met onder meer een 76 mm kanon en een Goalkeeper-snelvuurkanon voor de eigen luchtverdediging.

Gevechtscontacten

Gevechtscontacten


  • Een eenheid van Task Force Uruzugan (TFU) vuurde waarschuwingsschoten op enkele mannen die verdachte graafwerkzaamheden uitvoerden bij een weg. Deze zijn daarop gevlucht.

  • Een eenheid van Task Force 55 is tijdens een operatie tweemaal beschoten door opstandelingen. Dit vuur werd beantwoord, waarbij een Apache-gevechtshelikopter van de Air Task Force (ATF) ondersteuning verleende. Bij dit incident zijn waarschijnlijk vijandelijke strijders om het leven gekomen.

  • F-16 jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse ATF kwamen beide eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen in Afghanistan te ondersteunen. Daarbij zijn aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

explosieven

Geïmproviseerde explosieven

14 januari 2010, 16.04 uur

Bij verschillende aanslagen met geïmproviseerde explosieven (IED’s) kwamen afgelopen week in Uruzgan een aantal Afhaanse militairen en politieagenten en 2 medewerkers van de Uruzgan een aantal Afghaanse militairen en politieagenten en 2 medewerkers

van de ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft Für Technische Zusammenarbeit (GTZ) om het leven. Daarnaast wisten ISAF-eenheden opnieuw een aantal IED´s op te sporen en onschadelijk te maken.

vrijdag 26 februari 2010

Overleg over onderwijs

Overleg over onderwijs

14 januari 2010, 16.02 uur

Voor het eerst is er op hoog Afghaans niveau overleg geweest over onderwijsontwikkelingen in Uruzgan. Een delegatie van het ministerie van Onderwijs sprak uitgebreid met provinciale onderwijsautoriteiten. De ontmoeting vond plaats in het PRT-huis op Kamp Holland. Aan bod kwamen ondermeer de uitbetaling van salarissen aan onderwijzers en budgetten die beschikbaar zijn. Afgesproken werd om deze vergadering maandelijks te laten plaatsvinden.

Operatie in Afghanistan

Operatie in Afghanistan
14 januari 2010, 16.02 uur


Bij een gezamenlijke operatie van Australische eenheden, het Nederlands Provinciaal Reconstructieteam (PRT) en Afghaanse veiligheidstroepen zijn in de Mirabad vallei een aantal wapenopslagplaatsen opgespoord. Daarin werden onder meer klein kaliber wapens, raketten, mortieren, munitie en materialen voor het vervaardigen van geïmproviseerde explosieven aangetroffen.

Belangrijk doel van de operatie was het winnen van steun en vertrouwen onder de lokale bevolking van het gebied. Daartoe werden meerdere shura’s (vergaderingen) gehouden met plaatselijke leiders. Terugkerend onderwerp daarbij was hoe de Afghaanse overheid kan helpen bij het oplossen van problemen die ter plekke leven.

Lynx-helikopter

Lynx-helikopter ingezet voor medische evacuatie

10 januari 2010, 8.53 uur

Een Lynx-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft zaterdagmiddag een medische evacuatie uitgevoerd vanaf het Griekse schip Pelagos. De hulp van Defensie werd ingeroepen door het Kustwachtcentrum te Den Helder.
Rond kwart over vier vloog de Lynx-helikopter richting het schip. De Pelagos was op dat moment ongeveer 50 mijl ten westen van Maritiem Vliegkamp De Kooy. Een medisch team werd 25 minuten later aan boord van de Pelagos afgezet.De bemanning van de helikopter is in afwachting van de ontwikkelingen aan boord op een nabij gelegen boorplatform blijven staan. Om 17.00 uur werd de patiënt van boord gehaald en naar Maritiem Vliegkamp De Kooy gebracht waar hij per ambulance naar het Gemini ziekenhuis in Den Helder werd vervoerd.

donderdag 25 februari 2010

Oud en Nieuw Afghanistan

Oud en Nieuw in Afghanistan


1 januari 2010, 11.25 uur




Het beleven van de jaarwisseling is ook in Afghanistan niet onopgemerkt voorbij gegaan. Tussen de drukke werkzaamheden door wisten de Nederlandse militairen toch tijd te vinden voor het organiseren van enkele toepasselijke activiteiten waarbij het oude jaar werd uitgeleid en het nieuwe jaar werd begroet.2010 werd ingeleid met enkele luide detonaties die de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) voor de gelegenheid liet springen, waarna er met alcoholvrije consumpties werd geproost op het nieuwe jaar.


Sportieve activiteiten


Op oudejaarsdag is op Kamp Holland de Oliebollenoriëntatieloop gehouden waarbij tientallen militairen zich met behulp van een kaart en goed richtingsgevoel in een hoog tempo over de basis verplaatsten. De teams met de beste tijden kregen in de laatste uren van 2009 een mooie prijs uitgereikt. De medewerkers van PMT/ Echos verwelkomden de lopers met een culinair hoogstandje in de vorm van oliebollen en appelflappen die gretig aftrek vonden bij de ISAF-militairen op het kamp.


Danspaleis

Oudejaarsavond op de basis werd grotendeels onder het beschermende pantser van de eetzaal gevierd, die inmiddels omgetoverd was tot een danspaleis. Velen wisten in gemoedelijke sfeer henzelf en anderen te vermaken. Even voor 12 uur begaven de militairen zich naar buiten en verzamelden rond enkele vuurtonnen en een stellage met de cijfers 2009 in TL-verlichting. Na het aftellen veranderde het getal in 2010.

Hierna volgde een korte toespraak van brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant TFU VII, die werd afgesloten door de imponerende detonaties van springstof die de EOD om middernacht afleverde. Hierna wensten de militairen elkaar voorspoed voor het nieuwe jaar.


Buitenposten



Op de buitenposten ging het werk gewoon door, maar ook daar werd even tijd gemaakt om het nieuwe jaar toepasselijk in te luiden. De meeste buitenposten schoten om middernacht een lichtgranaat af om op deze manier het traditionele vuurwerk te symboliseren, commandanten hielden toespraken en er werd geproost met alcoholvrije champagne. Gedurende de nacht was het rustig in Uruzgan.

De feestelijkheden werden bijgewoond door Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en verscheidene vertegenwoordigers van de landmacht- en marineleiding. Zij vierden Oud en Nieuw respectievelijk op Kandahar Airfield en diverse buitenposten in Uruzgan.


Nieuwjaarsduik in Uruzgan

Nieuwjaarsdag begon met een frisse Nieuwjaarsduik in een speciaal geprepareerde container met schans. Ruim 100 militairen stonden klaar om het nieuwe jaar met een frisse duik te beginnen in het vrieskoude water met een buiten temperatuur van 12 graden Celsius. De enthousiaste deelnemers werden gadegeslagen door vele collega’s die zich kostelijk vermaakten.

Militairen konden bij dit evenement ook een goed doel steunen door de aanschaf van een opvallende wollen muts. Van de opbrengst moet een tribune worden gebouwd bij de pas geopende sportaccommodatie in het Chora-district. De organisatie van de sportieve evenementen lag in de enthousiaste handen van sergeant Wijnand van de L/O Sportorganisatie en enkele vrijwilligers.




Nieuwjaarsduik op Kandahar Airfield

De goededoelencommissie van de Air Task Force 12 organiseerde een nieuwjaarsduik op Kandahar Airfield. De afgelopen dagen schreven meer dan 200 personen uit Nederland, Amerika, Engeland, België en Canada zich in voor de duik en een kop erwtensoep en rookworst.

Om 2 uur 's middags gaf commandant Air Task Force, kolonel Peter Tankink, het startschot voor de duik. Het weer speelde geweldig mee, het was ruim 22 graden, en de gekozen goede doelen KIKA en de stichting Public Health Workers Kandahar werden er beter van. De nieuwjaarsduik leverde 1500 dollar op.

Stage lopen

Stage lopen bij een bedrijf waar geen dag hetzelfde is

De Koninklijke Marine biedt avontuurlijke leerlingen van VMBO tot en met VWO de mogelijkheid om een unieke stage te lopen. De inhoud van je stage is afhankelijk van jouw opleiding en de beschikbare plaatsen. De meeste stageplaatsen zijn in onze thuishaven Den Helder, maar je kunt ook in Amsterdam, Doorn en Rotterdam terecht om je wereld al vast een beetje te vergroten!

Stagesoorten

We kennen bij de Koninklijke Marine drie soorten stages:
- De oriënterende of snuffelstage (VMBO, HAVO en VWO)
- De praktijkstage (MBO, HBO en WO)
- De afstudeerstage (MBO, HBO en WO).

De oriënterende stage

Als je op het VMBO, HAVO of VWO zit, is een oriënterende stage zeker iets voor jou. Dat is een korte stage van 3 dagen, waarin je de sfeer van de marine en het Korps Mariniers proeft en waar je ook wat van opsteekt. Tijdens deze stages maak je groepsgewijs kennis maken met de Koninklijke Marine. Dit gaat op een militaire manier waarbij we intensieve fysieke inspanning niet uit de weg gaan.

De praktijkstage

Volg je een MBO-, HBO- of WO-opleiding, dan is meestal je eerste stage de praktijkstage. Tijdens een dergelijke stage leer je op een leuke manier de marine kennen. Je helpt ook zelf diverse klussen te klaren. Je doet dus echt mee. Aan het eind van je stage heb je een goede algemene indruk van de structuur en organisatie van ons bedrijf.

De afstudeerstage

Zit je in de laatste fase van een MBO-, HBO- of WO-opleiding, dan ben je toe aan je afstudeerstage. Dan kun je terecht bij een van onze marineonderdelen waar een uitdagende projectmatige opdracht voor je klaar ligt. Je steekt hier veel van op en proeft de unieke sfeer van de marine.

Wil jij ook een wereldstage lopen? Vul dan het online stageformulier in op www.werkenbijdemarine.nl. Dit moet je wel minimaal 10 weken voor aanvang van de stage doen, want we hebben tijd nodig om een plaats voor je te zoeken, dus wees er op tijd bij.

De opleiding Vrede en Veiligheid


De opleiding Vrede & Veiligheid
Geen saaie vakken


“Af en toe kom je jezelf behoorlijk tegen”, vindt Melike Senler (18). Ze volgt de opleiding Vrede & Veiligheid, waar je niet alleen uit boeken leert maar juist in de praktijk meemaakt hoe het werken bij de marine of de landmacht is.

Melike had al eerder gesolliciteerd bij de marine, maar toen werd ze afgewezen. Haar opleiding sloot niet aan op de opleiding van de marine. “Toen werd mij de mogelijkheid gegeven om Vrede & Veiligheid te gaan volgen. Achteraf gezien ben ik daar blij mee! Ik weet nu al heel goed hoe de wereld van de marine er uit ziet”, vertelt ze enthousiast. En juist daarom bestaat de opleiding.

Een streepje voor
Meerdere ROC’s bieden de eenjarige opleiding aan. Melike volgt de opleiding via het ROC Rijn IJssel College in Arnhem. Het eerste half jaar neem je een kijkje bij zowel de landmacht als de marine en het tweede half jaar ervaar je écht hoe het is om militair te zijn: je loopt dan stage bij het krijgsmachtsdeel van jouw keuze. Op deze manier kom je erachter of de militaire wereld iets voor jou is en heb je een streepje voor op anderen als je besluit te solliciteren. En oja, je haalt ook je MBO-diploma op niveau 1 of 2! Melike weet inmiddels zeker dat de marine iets voor haar is: “Ik ben avontuurlijk ingesteld en wil graag wat van de wereld zien. Tijdens de stage krijg je veel informatie over bijvoorbeeld werkzaamheden aan boord van een schip en hierdoor is mijn interesse voor de marine nog meer gegroeid.”

Stevig in je schoenen
Je moet wel van uitdagingen houden en stevig in je schoenen staan als je de opleiding wil volgen. Je sport veel, hebt veel praktijklessen in bijvoorbeeld EHBO en beveiliging en je leert alles over het militair zijn. “De begeleiding van het kader vind ik erg goed. De aanpak is soms streng, maar ik vind dat prima. Het kader geeft ook een duidelijke uitleg tijdens lessen of opdrachten. Aan het eind van elke stageperiode krijg je ook een beoordelingsgesprek, waarbij de baksmeester (begeleider van een groep leerlingen) je vertelt hoe het gaat tijdens de stage”, vertelt Melike. Ze heeft het erg naar haar zin: “ik leert ontzettend veel. Je komt jezelf af en toe behoorlijk tegen, je leert heel goed je eigen grenzen kennen. Achteraf ben je zo trots op je eigen prestaties!”

Ins en outs van Vrede & Veiligheid

Zie jij wel wat in een uitdagende opleiding? Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen, voordat je wordt toegelaten:
· Je bent tenminste 16 jaar op 1 oktober van het jaar dat je met de opleiding begint;
· Je bezit de Nederlandse nationaliteit of je kunt deze verkrijgen tijdens de opleiding;
· Je voldoet aan de psychologische en medische eisen;
· Je veiligheidsonderzoek is positief afgerond.
Ook ben je sportief en hou je van uitdagingen. Je wilt een MBO-opleiding afronden terwijl je je voorbereidt op het werken bij een militaire organisatie of je wilt, ook als je na de opleiding niet kiest voor een baan bij de marine of de landmacht, een goede basis leggen voor je toekomst.

Geldt dit allemaal voor jou? Dan ben jij de juiste persoon voor Vrede & Veiligheid! Kijk voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden op www.werkenbijdemarine.nl/venv.

SUBS 4 - 2008




dinsdag 23 februari 2010