vrijdag 30 juli 2010

Orkaan op Aruba

Mariniers bedwingen opstand na orkaan

23 juli 2010

De doorgaans rustige straten van de wijk Seroe Colorado op Aruba werden gisteren geblokkeerd door barricaden met daarop woedende demonstranten. Tegenover de rellende menigte stond een peloton mariniers dat, uitgerust met wapenstokken, helmen en schilden, de confrontatie aanging in het kader van de eindoefening van de opleiding ‘Beteugelen van woelingen’.

In de oefening was Aruba getroffen door een orkaan en braken er ongeregeldheden uit. De bevolking was ontevreden over de noodhulp die de regering bood. Zelfs de populaire gouverneur kon de menigte niet meer kalmeren. Toen de situatie verslechterde en geweld dreigde, werd een peloton mariniers om bijstand gevraagd. De gemoederen liepen vervolgens snel hoger op en de mariniers kregen met een steeds hoger geweldsniveau te maken. De grootste uitdaging was het combineren van de-escalerend optreden en het weerstaan van het geweld.

Onder controle
“In deze eindoefening kwam door verschillende scenario’s al het geleerde terug”, stelt een van de instructeurs van die het peloton de afgelopen 3 weken heeft begeleid. Om de 9 maanden wordt een peloton gestationeerd op Aruba, opgeleid in het beteugelen van woelingen. De opleiding, verzorgd door de marechaussee, leert de mariniers om een, eventueel vijandige, menigte onder controle te brengen.

Orkaannoodhulp
Het doel van deze opleiding: “De mariniers zijn hierdoor nog beter voorbereid op mogelijke, harde militaire bijstand na een orkaanpassage, bijvoorbeeld bij het uitbreken van een opstand.” De inzet van orkaannoodhulp is één van de hoofdtaken van de marine in het Caraïbisch Gebied.

donderdag 22 juli 2010

Militaire 4-daagse

Militair Vierdaagse kamp Heumensoord geopend

19 juli 2010, 15.31 uur

Met het hijsen van de vlaggen van de 30 deelnemende landen is het tijdelijke militaire Kamp Heumensoord gisterochtend geopend. Het kamp, dat sinds 1962 ieder jaar speciaal wordt opgebouwd voor de Nijmeegse Vierdaagse, biedt deze week onderdak aan zo’n 6000 militaire deelnemers aan het wandelevenement.

In zijn welkomstwoord haalde de commandant van het kamp de
4 basiswaarden van Kamp Heumensoord aan: sportiviteit, vriendschap, kameraadschap en discipline. De bouw van het tijdelijke kamp begon op 14 juni en tot en met 26 juli is het officieel militair terrein.

Militaire deelnemers
Naast de ruim 1900 Nederlandse deelnemers, hebben de Britten met 859 lopers de grootste delegatie. De Britten zijn met hun 82e keer ook het langst deelnemende land. Ze worden gevolgd door de Zwitsers, die met 159 lopers voor de 52e keer naar Nijmegen zijn gekomen. Landen die ieder jaar met veel mensen komen, zijn onder meer Noorwegen (443), Denemarken (440), Duitsland (336), de Verenigde Staten (236) en Canada (188). De oudste militaire lopers zijn 60 jaar en de jongste 17. De militaire recordhouder start morgen voor de 36e keer.

Ellen ten Damme
Gisteravond vond de officiële openingsceremonie van de Vierdaagse plaats in het Nijmeegse Goffertstadion. Tijdens de vlaggenparade defileerden militairen uit verschillende landen langs de tribune. Dit gebeurde onder muzikale begeleiding van het Luchtmachtorkest, vergezeld door zangeres Ellen ten Damme.

vrijdag 16 juli 2010

Johan de Witt na 75 dagen piratenjacht weer thuis

16 juli 2010

Na een succesvolle deelname aan de antipiraterij-operatie Atalanta is vanochtend Hr. Ms. Johan de Witt teruggekomen in haar thuishaven Den Helder.

Daar werd het schip welkom geheten door Commandant der Strijdkrachten, generaal Van Uhm, en het thuisfront van de bemanningsleden.

Samen met Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, reikte Van Uhm de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uit aan de commandant van het schip en zijn bemanning.

Het amfibische transportschip Hr. Ms. Johan de Witt voer 75 dagen in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin. In die periode onderschepte het schip onder meer zeven piratenschepen, 26 piraten, verleende 2 keer medische steun en begeleidde 5 VN-koopvaardijschepen.

Hoger doel

Tijdens de welkomsttoespraak vertelde Van Uhm dat hij de werkzaamheden van de Johan de Witt op de voet volgde: “Maar op piraten jagen was niet het enige wat u deed”, zei de generaal. “Ook het in kaart brengen van de omgeving waarin piraten optreden door te praten met vissers en dorpsoudsten is kenmerkend voor uw aanpak. Want voorkómen dat piraten uitvaren, is beter dan genezen als het te laat is. Dat was het hogere doel van uw missie.”

Thuisfront

Generaal Van Uhm had ook nog enkele woorden voor het thuisfront. “Ik wil afsluiten met mijn grote dank uit te spreken voor het thuisfront. De steun van het thuisfront is cruciaal om succesvol te zijn op de missies van Nederlandse militairen. Dankzij u ging het leven in Nederland gewoon door, en konden de militairen zich optimaal richten op hun werk in de missie. Van mijn militairen kan ik het uiterste eisen, van u kan ik dat slechts vragen.” Deze woorden werden kracht bijgezet door de kinderen te decoreren met de zogenoemde kindermedaille: een bijzondere onderscheiding omdat zij het maanden zonder hun vader of moeder hebben moeten stellen.

Mijnenjagers halen zwaargewicht van zeebodem

15 juli 2010, 13.43 uur

Mijnenjagers van de Koninklijke Marine hebben gisterochtend 2 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om een Duitse invloedsmijn en een Britse vliegtuigbom.

De mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis maakte de Duitse invloedsmijn onschadelijk, een van de meest beruchte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De mijn van 1.000 kilo was door een visserskotter aangetroffen en gemarkeerd. Omdat de mijn niet op locatie geruimd kon worden, is deze met een hefballon van de bodem getild en verplaatst naar een geschikte locatie. Daar werd het, voorzien van een explosieve lading door marineduikers, tot ontploffing gebracht.

Nummer 629

De Britse vliegtuigbom van 125 kilo werd in een aanlooproute vanaf de Noordzee naar Rotterdam door het vissersschip ‘Op hoop van zegen’ aangetroffen.
De mijnenjager Hr. Ms. Maassluis vernietigde de bom op locatie. Voor de mijnendienst was dit het 629ste explosief dat sinds april 2005 is geruimd.

Mijnenvrij

Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen.Wekelijks treffen vissers daar nog mijnen aan uit de Tweede Wereldoorlog. Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005.
3 opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op het dek ontplofte.

Beneficial Cooperation

Na dit incident is er gestart met operatie Beneficial Cooperation. De jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s werd in samenwerking met de Belgische zeemacht verhevigd. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht. Mijnenjagers van de marine maken het explosief vervolgens onschadelijk.