vrijdag 29 oktober 2010

Operatie Atalanta

Marineschip verzamelt informatie voor antipiraterij-missie

27 oktober 2010

Hr. Ms. Amsterdam heeft vandaag verschillende vissersboten benaderd voor de kust van Somalië. Tijdens deze ‘vriendelijke benaderingen’ gaat het boardingteam van het bevoorradingsschip, na toestemming, aan boord en vraagt de bemanning of ze verdachte zaken hebben gezien. Dit gebeurt in het kader van de antipiraterij-missie Atalanta.

Bij de derde vissersboot, een zogenoemde dhow, werd het boardingteam met open armen ontvangen. Een bemanningslid met een geïnfecteerde beenwond had dringend medische hulp nodig. Een van de snelle motorboten (RHIB) bracht de scheepsarts en ziekenverpleger van de Amsterdam naar de dhow om de gewonde te behandelen en te voorzien van medicijnen.

Patrouilleren

De boordhelikopter van de Amsterdam ontdekte vanochtend de eerste 2 dhows. Hierop werd besloten de RHIB 's erheen te sturen. De Pakistaanse kapitein van een van de vissersboten gaf toestemming om met de bemanning te praten. Die werd gewezen op de piraterij en de manieren om dit te voorkomen.

Waardevolle informatie

Op uitnodiging van de kapitein ging de speciale marinierseenheid bij de andere dhow aan boord. Het bezoek leverde waardevolle informatie op over een recente aanval van piraten op een bootje, alsmede over de dreiging in het gebied. Piraten gebruiken dhows regelmatig als moederschip om ver buiten de kust te opereren.

Operatie Atalanta

De taak van Hr. Ms. Amsterdam is te patrouilleren in de Indische Oceaan om piratenacties te voorkomen en te verstoren.
De 172 bemanningsleden van het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam blijven tot het einde van dit jaar actief in de strijd tegen piraterij.

Reddingsoperatie

Mariniers schieten schip in nood te hulp
27 oktober 2010

Een gezamenlijke oefening van Nederlandse en Britse mariniers is geëindigd met een echte reddingsoperatie. Een zeilschip dat stuurloos ronddobberde voor de kust van Engeland moest op sleeptouw worden genomen.

Tijdens de oversteek van Portugal naar Portsmouth kreeg het Britse zeiljacht ‘Llandoger Trow’ te kampen problemen. Toen de motor uitviel en het schip water maakte, nam de bemanning contact op met de havenmeester van Dartmouth.

De havenmeester informeerde de Britse nationale reddingsmaatschappij, die op dat moment aan het oefenen was met Nederlandse en Britse mariniers. Omdat de reddingsmaatschappij slechts met een klein bootje aan de oefening deelnam, schoten de mariniers met een Zweedse Combat Boat 90 te hulp. Het stuurloze schip werd op sleeptouw genomen en veilig afgeleverd in de haven van Dartmouth.

Combat boat 90

Bij de oefening waren 2 Zweedse marineschepen, type Combat Boat 90, aanwezig in het kader van de multinationale operationele experimenten (MOE). De Nederlandse mariniers oefenen met de Zweedse aanvalsboten om procedures te ontwikkelen voor operaties met kleine vaartuigen in kustgebieden. MOE is een initiatief van Nederland met het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen.

vrijdag 15 oktober 2010

Nieuwe minister van defensie


De nieuwe Minister van Defensie
Hans Hillen


Hans Hillen (CDA) is op 14 oktober benoemd tot de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt Eimert van Middelkoop op.

In de ministerskamer vond de overdracht van dossiers plaats. De huidige minister heeft geen staatssecretaris, want die functie komt bij Defensie in het kabinet Rutte-Verhagen niet terug. Dat betekent dat Hillen ook de portefeuilles materieel en personeel voor zijn rekening neemt.

Na tekening van de stukken verliet de vorige Minister van Defensie: Van Middelkoop voor de laatste keer zijn departement waar hij bijna 3,5 jaar voor heeft gewerkt.

woensdag 13 oktober 2010

Verpleegkundige

Korporaal Claudia Koomen van de Geneeskundige Dienst koos al op haar zeventiende voor de marine. 'Ik wist dat ik na het mavo geen gewone baan of opleiding wilde. De politie of de marine moest het worden.' De doorslag om toch voor de marine te kiezen, daar was Claudia kort over. 'Veel carrièremogelijkheden, het varen en de reizen naar het buitenland. Dat gaf voor mij wel de doorslag.'

Na de Eerste Militaire Vorming, de basisopleiding voor iedere matroos, begon Claudia met de opleiding die gericht is op verpleegkunde. 'Die opleiding duurt een jaar. Je volgt theorielessen op een kazerne in Hilversum. Je doet ook ervaring op door stage te lopen in een verpleeghuis of ziekenhuis. Hierdoor kun je al snel toepassen wat je geleerd hebt.'

'Veel carrièremogelijkheden, het varen en de reizen naar het buitenland. Dat gaf voor mij wel de doorslag.'


Na deze opleidingsfase werd Claudia als matroos der eerste klasse geplaatst aan boord van Hr. Ms. Van Amstel. 'Daar doe je al varend heel veel ervaring op bij de medische dienst. Ik heb twee jaar op het schip gevaren. Je ziet en doet in die tijd ontzettend veel. We gingen met Engelse marineschepen op oefening in de Middellandse Zee. Daarnaast heb ik ook veel helikopter oefeningen gedaan, dat is pas echt actie! Tijdens orkaan Catarina was Hr. Ms. Van Amstel in het Caribisch gebied. Daar hebben we geholpen met puinruimen en voedsel uitdelen. Het voelt goed als je een steentje kunt bijdragen.'


'Het voelt goed als je een steentje kunt bijdragen.'


'Bij de marine is het sowieso altijd heel veelzijdig werken.' vertelt Claudia. 'Aan boord houd ik bijvoorbeeld de apotheek bij. Verder doe ik van alles; van vaccinaties tot back-up staan als verpleegkundige op de brug. Dat gebeurd als een boardingteam op pad gaat. Je moet dan op alles voorbereid zijn. We moeten ook vaak brandoefeningen doen. Wel heel druk maar daarnaast heb ik ook nog tijd om met mijn studieboeken aan de slag te gaan. Het aantrekkelijkste van werken bij de medische dienst vind ik wel de zelfstandigheid. Je mag laten zien wat je kunt en je mag het ook al heel snel zelf doen. Als ik niet medisch nodig ben kan ik aan
de slag met mijn andere taken zoals helpen bij het koken in de kombuis of het schilderen van het schip.'


'Je mag laten zien wat je kunt en je mag het ook al heel snel zelf doen.'


'Na de twee jaar op de Hr. Ms. Van Amstel ben ik nu aan de tweede fase van mijn opleiding begonnen. Het tweede deel is de opleiding tot Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV). Als je het eerste deel van dit traject afrond wordt je benoemd tot korporaal. Aan het eind van het traject ben je gekwalificeerd om verpleegkundige bij de Koninklijke Marine te worden.' Ondertussen heeft Claudia al veel van de wereld gezien. Ze is al in Spanje, Italië, Turkije, Engeland, Noorwegen, Duitsland, Aruba, Curacao, Puerto Rico en de Verenigde Staten geweest. En dat allemaal tijdens de studietijd. 'Het varen en de wereld zien, dat blijft het mooiste.'

vrijdag 8 oktober 2010

Dokter op zee (2)

Deel 2 dokter op zee

Zondagse dienst
25 augustus 2010
Na ons vertrek afgelopen week zaten we vrij snel op het grote water, richting het Caraïbisch gebied. In een vrijwel rechte lijn. De routine aan boord is weer terug. Diverse oefeningen zijn alweer gehouden: verlaat-rol, man-over-boord, noodsturen, brandoefeningen. Belangrijk om de tijdens de opwerkperiode opgebouwde routine erin te houden.

Ook op zee is het zondag en als de omstandigheden het toelaten wordt er dan gewerkt volgens de zondagse dienst. Dit betekent dat alle noodzakelijke werkzaamheden worden verricht en al het wachtpersoneel op post zit, in bijv. de technische centrale en op de brug. Maar verder is het dus soort van vrij en kan men genieten van het mooie weer. Dat gebeurde afgelopen zondag volop. Stoeltjes en veldbedjes kwamen op dek te staan, waar mensen lekker in de zon zaten. Anderen lazen een boek, keken een film of genoten van hun rust.
‘s Ochtends werd er door de pater aan boord een kerkdienst gehouden. Een paar kaarsjes, muziek op gitaar. Even een moment van rust aan boord van een 24-uursbedrijf.

Tijdens het avondeten: "de barbeque" kregen een viertal matrozen 3e klas hun eerste strepen en werden daarmee matrozen 2e klas, takenboeker. Wanneer ze hun takenboek voltooid hebben en dus alle taken zijn afgetekend, worden ze bevorderd tot matroos 1e klas. Afhankelijk van het dienstvak duurt dit zo tussen een half en een jaar.

Nog een dag of 3 en dan komen we aan bij Curaçao. Na een paar dagen van bevoorrading, briefings, onderhoud en ongetwijfeld vele andere bezigheden gaan we dan beginnen aan de taken waarvoor we hier zijn. Eén van de belangrijkste vormen de counter-drugs operaties waarbij we zo veel mogelijk drugsboten moeten onderscheppen. Voor mij zal dat ook een nieuwe ervaring worden. De gemiddelde Nederlandse dokter denkt bij counter-drugs eerder aan verslavingszorg. Nu zal ik hulp bieden bij ongelukken en calamiteiten. Ik houd van mijn werk, maar hoop toch dat het rustig blijft.

Dokter op zee

DEEL 1 van Dokter op zee

Op weg naar 'de West' 19 augustus 2010

Hr. Ms. Zuiderkruis verlaat de haven van Den Helder. Het is zover! De reis waarvoor we het afgelopen jaar hebben opgewerkt, is begonnen. Het bevoorradingsschip heeft koers gezet naar 'de West'. Op 19 augustus vertrokken we vanuit de Marinehaven Den Helder, uitgezwaaid door veel familie en vrienden, de 'afduwers'. Een bijzondere reis in het verschiet, maar het afscheid wordt er niet makkelijker door. Her en der is een traan waarneembaar en slaat men een arm om een collega.

Nadat de valreep is weggehesen, worden de trossen losgegooid. Vlak voor vertrek namen de afduwers nog een kijkje aan boord; nu wordt het schip nog slechts bevolkt door de bemanningsleden. Met deze bemanning gaan we de reis maken.

Ondertussen zijn we 3 dagen op weg. We varen richting zuidwest naar de Azoren bij Portugal. Iedereen is langzamerhand weer ingeslingerd, weer gewend aan de dagelijkse gang der dingen aan boord. Op medisch vlak ook trouwens. Want ook de bemanning heeft op zijn tijd last van zeeziekte. Vooral aan het begin van een vaartocht zijn de klachten vaak het hevigst. Maar écht écht zeeziek is gelukkig niemand. Dat heb ik op andere (zeil)schepen wel anders meegemaakt. Eerst nog wat bleke gezichten, maar die zijn ondertussen wel verdwenen.
Zeeziekte wordt veroorzaakt door een verschil tussen de bewegingen die het evenwichtsorgaan waarneemt en de bewegingen die door de ogen worden gezien. Het helpt vaak om naar buiten te gaan en naar de horizon te kijken. Daardoor zijn de bewegingen van het schip niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar ten opzichte van de horizon.
Tot aan de horizon zien we overigens niets dan water, erboven een blauwgrijze lucht. Het uitzicht voorop gelijk aan het uitzicht achteruit. Eén van de grootste schepen van de Koninklijke Marine is verworden tot een klein stipje in de Atlantische Oceaan.

donderdag 7 oktober 2010

De redder in nood

Hr. Ms. Amsterdam redt schip in nood
6 oktober 2010

De Hr. Ms. Amsterdam is gisteren de Puntland 1 te hulp geschoten. Het schip dreef stuurloos voor de Somalische kust, zonder brandstof en met een gebroken ketting.
Met de boordhelikopter is een team mariniers aan boord gegaan om het schip veilig te stellen. Daarna zijn met 2 RHIBs (snelle rubberboten) het scheepsboardingteam, een tolk en enkele technisch specialisten afgezet. Het bleek dat het schip ook smeerolie en hydraulische olie nodig had. De bevoorrader voorzag de Puntland hiervan, en van voldoende voedsel en water om haar reis naar de dichtstbijzijnde haven voort te zetten.

De Amsterdam verrichtte de ondersteuning in het kader van een VN-verdrag dat zorgt voor de veiligheid van mensenlevens op zee. Na deze noodhulp heeft Hr. Ms. Amsterdam haar patrouille langs de Somalische kustlijn weer opgepakt.

woensdag 6 oktober 2010

Piraten ontwapent

Hr. Ms. Amsterdam ontwapent piraten
23 september 2010
De bemanning van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam heeft voor de kust van Somalië een van piraterij verdachte boot onderschept. Aan boord bevonden zich 4 personen die materiaal bij zich hadden dat wordt gebruikt bij piraterij. Het is de eerste keer tijdens haar bijdrage aan de antipiraterij-missie Atalanta dat het bevoorradingsschip piraten heeft aangehouden.

Het bootje, een zogenoemde whaler, werd gespot door de boordhelikopter van de Amsterdam. Twee snelle boten, met hierin een speciale eenheid van het Korps Mariniers, werden gelanceerd en zetten koers naar de piraten. Ondersteund vanuit de lucht hebben de mariniers de whaler genaderd en de piraten overmeesterd.

Foto’s als bewijs
De piratenwhaler had grote hoeveelheden brandstof aan boord, voldoende om op afstanden groter dan 2000 km van de Somalische kust te kunnen opereren. De 4 personen zijn allen van Somalische afkomst.Het bootje werd ontdekt nadat vanuit de lucht diverse verkenningsvluchten in de nabijheid van een piratenkamp waren uitgevoerd. Hierbij werden 2 piratengroepen met whalers onderkend, die waren uitgerust met materialen voor piraterij-activiteiten. Dankzij foto's van de verkenningvlucht kon worden bewezen dat deze groep gelinkt konden worden aan de piratenkampen.
De andere whaler die tijdens de verkenning was gedetecteerd, werd eerder die dag door het Spaanse marineschip Galicia en de boordhelikopter van Hr. Ms. Amsterdam gestopt en doorzocht.De bemanningsleden van de door de Amsterdam aangehouden whaler hebben hun verklaringen afgelegd. Vervolgens zijn zij door het Nederlandse marinepersoneel nabij een Somalisch strand afgezet. Het in beslag genomen bootje is vernietigd.
Andere taken
Hr. Ms. Amsterdam is sinds begin september actief in de Golf van Aden en de Indische Oceaan voor de kust van Oost-Afrika. Naast haar antipiraterij-taken heeft zij in deze periode ook andere schepen die opereren namens de Europese Unie en de NAVO van olie voorzien.

Drenkeling gered

Kustwacht en marineschip redden drenkeling
17 september 2010

De Kustwacht voor Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine hebben een drenkeling uit de Backbaai bij Sint Maarten gered.
Een man, inwoner van het eiland, was op ongeveer 200 meter van de kust in de ondiepe baai gewond geraakt. Nadat de man 3 kwartier in het water had gelegen raakte hij uitgeput.

Stabiliseren
Het bevoorradingschip Hr. Ms. Zuiderkruis voerde richting de Backbaai om ondersteuning te bieden. Een ziekenverpleger van het marineschip stabiliseerde het slachtoffer door hem te voorzien van zuurstof en in te pakken in aluminiumfolie tegen onderkoeling. De drenkeling werd hierna overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Zuiderkruis
Het schip voert kustwachttaken bij de Bovenwindse Eilanden uit en wordt ingezet bij maritieme drugsoperaties. Daarnaast beschikt het schip over alle faciliteiten om tijdens het orkaanseizoen ondersteuning te verlenen bij humanitaire hulpoperaties.

Mariniers bevrijden

Mariniers bevrijden Forteiland bij nacht
10 september 2010

Naderend helikoptergeluid doorbreekt de nachtelijke stilte in de havenmond van IJmuiden. Het is het hoorbare begin van een heimelijke antiterreur-actie, die eerder die avond al onzichtbaar was ingezet door kikvorsmannen van de Unit Interventie Mariniers (UIM). In het oefenscenario van afgelopen nacht moest de UIM een groep gijzelaars bevrijden van Forteiland.

De oefening vormde het slotstuk van een week lang trainen voor speciale interventie operaties. Afgelopen nacht deden zij dit samen met 2 Lynx-helikopters en enkele leden van het Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Terwijl de kikvorsmannen het eiland van IJmuiden omsingelden, brachten ze direct het landingsgebied in kaart en beveiligden deze.

Improvised Explosive Devices
Als de mariniers worden binnengevlogen, krijgen ze versterking van eenheden die per boot aankomen. Met verschillende teams naderen ze de positie van de gijzelaars, waakzaam voor eventuele Improvised Explosive Devices. Helaas zijn ze niet allemaal alert genoeg; een aantal mariniers raakt gewond. Ook dat is een belangrijk leermoment tijdens een van de deeloefeningen deze nacht. Uiteindelijk gaat het erom de tactieken, procedures en onderlinge communicatie te trainen.

Oefenweek
Het begon deze week met een andere gijzelingsactie, in Heusden. Ook daar trad de UIM samen met tactische helikopters op, net als dinsdag in Vlaardingen toen een interventie van een oude fabriek op het programma stond. Woensdag was een bus het doelwit van de speciale eenheid.

UIM
De specialistische eenheid UIM wordt ingezet bij grootschalige en complexe antiterreur-operaties in Nederland. Bij een ernstinzet valt de UIM onder de Dienst Speciale Interventies (DSI). De leden hebben ook in het buitenland een staat van dienst opgebouwd, zoals tijdens speciale operaties in Afghanistan en boardingacties tijdens de antipiraterij-missies in Somalië.

125 adelborsten rijker

Marine is 125 adelborsten rijker
24 september 2010
Op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder zijn 125 adelborsten geïnstalleerd. De plechtigheid is de eerste mijlpaal in de loopbaan van marineofficieren. Voor het eerst gekleed in adelborstenbaadje presenteerden zij zich officieel op de marinelocatie van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

Vandaag is de formele start van de opleiding als adelborst op het KIM. Een opleiding die in de praktijk al ruim 5 weken geleden begon. Iedereen wist dat er een bijzondere periode aanbrak, maar wat het echt zou betekenen was een groot vraagteken."

Saamhorigheid
De jongens en meiden startten 18 augustus met een intensieve introductieperiode waarin zij grenzen verlegden. De nieuwe adelborsten gaan nu aan de slag in de collegezalen en maken over een aantal weken, tijdens een vaarstage, voor het eerst kennis met het leven en werken aan boord van marineschepen.

Na de installatieplechtigheid vond traditiegetrouw een mars plaats door het centrum van Den Helder. Zo toonden de nieuwe adelborsten zich aan de bewoners van de marineplaats.

Zuiderkruis in actie

Zuiderkruis knapt school op Bonaire op
4 oktober

Tijdens een havenbezoek aan Bonaire hebben bemanningsleden van het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis afgelopen week de Scholen Gemeenschap Bonaire een opknapbeurt gegeven met snoeiwerkzaamheden.
Bemanningsleden van het bevoorradingsschip hebben 3 containers gevuld met gekapt en gesnoeid afval. De leerlingen waren zichtbaar enthousiast over de activiteiten.

Kijkje aan boord
Naast de geboden hulp, gaf het schip diverse klassen van de technische opleidingen een rondleiding aan boord.

Taken
Het bevoorradingschip van de marine heeft tot het havenbezoek aan Bonaire kustwachttaken uitgevoerd voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Hr. Ms. Zuiderkruis zal de komende tijd als stationsschip in het Caraïbisch Gebied zorgen voor ondersteuning bij counterdrugsoperaties. Daarnaast beschikt het schip over alle faciliteiten om tijdens het orkaanseizoen ondersteuning te verlenen bij humanitaire hulpoperaties.