vrijdag 17 december 2010

Midden in de marine

Prijs voor documentaire "Midden in de Marine"
14 december

De Hr. Ms. Tromp heeft drie maanden deelgenomen aan de antipiraterij missie nabij Somalie. Van deze reis liet de marine speciaal voor het internet een documentaireserie maken. Daarin volgt de camera zes bemanningsleden in hun dagelijks werk. Van ontspanning aan boord tot aan de spectaculaire bevrijdingsactie van het vrachtschip de Taipan.

Bekijk de hele documentaire op http://www.middenindemarine.nl/.

Deze documentaire heeft nu de Gouden Reiger voor beste documentaire gewonnen.

woensdag 15 december 2010

Dokter op zee (10)

Dokter op zee (10)
Middendoor
18 oktober 2010

De Zuiderkruis is in oktober op de helft van haar ‘term’ als stationsschip in de West en dat wordt traditioneel gevierd met een midterm-dag. Het was ‘zondagse dienst’ met een leuk programma voor de hele bemanning opgesteld door het team van Ontwikkeling, Sport en Ontspanning .
Deze zondag begon met een bezinningsdienst door de vlootaalmoezenier, die 2 weken met ons meevaart. Ook met waxinelichtjes en muziek uit een laptop kun je heel goed een moment van rust en bezinning ervaren.
Net als in Nederland ervoeren veel bemanningsleden die rust en bezinning op deze zondagochtend overigens ook gewoon in hun kooi. Bij zo’n dienst aan boord gaat het uiteraard niet om de kwantiteit van de bezoekers alswel om de kwaliteit van de genoten bezinning.

Nadien was het alle hens koffie drinken op het Helikopter dek, met een speciale midterm-taart. De bakster had dus erg haar best gedaan
De middag stond in het teken van ‘spuitvoetbal’. Al die brandslangen die regelmatig voor brandoefeningen van stal worden gehaald, werden nu eens anders ingezet. Geen hittewerende kleding, maar korte broek en T-shirt. 2 brandspuiten per team, een bal aan een touw, iedereen getooid met veiligheidsbril of duikbril, sommigen zelfs met snorkel… De rest laat zich raden. Een natte boel, af en toe wat burgerlijke (of eigenlijk militaire) ongehoorzaamheid met de brandspuit en vooral een hoop lol.

De Laagvliegers, Spuitelfen, Freggles, Vakantiegangers, Burgers, US-Coastguard en de Klassiekers bonden met elkaar de strijd aan. De laatsten wonnen. Niemand was meer droog, het heli-dek wel brandschoon.

Midterm-balk
Eén van de tradities van de Midterm-dag is het doormidden zagen van de midterm-balk. En wel door de commandant en de jongste matroos. En wel getooid in elkanders uniform, bungelend boven het zwembad. Onder luide aanmoedigingen zaten de commandant in lange rok en matroos Jefta in een veel te grote toetoep met medailles samen op de balk met een grote zaag.
Het eerste stuk ging soepeltjes, de tweede helft een stuk minder soepel. De midterm-balk is namelijk mooi geverfd en ook inwendig goed geprepareerd en ‘verstevigd’, waardoor ze er aardig de tanden op stukzaagden. Uiteindelijk bezweek de balk, waren er 2 natte witte pakken en een luid applaus.
Ook vanaf de brug werd het schouwspel gadegeslagen, waarbij zelfs de roerganger zich een goed plekje vóór het stuurwiel had verschaft om haar collega te zien zwemmen.

De dag werd afgesloten met een barbecue op het heli-dek. Ondergaand zonnetje, blauwe zee, eiland in de verte… een geslaagde dag. Even later voeren we weer de nacht in. Patrijspoorten dicht, dek- en navigatieverlichting uit. Als een donkere schim op jacht naar nachtelijke drugstransporten.

woensdag 8 december 2010

Dokter op zee (9)

Dokter op zee (9)
Ziek op zee
7 oktober

Militairen zijn toch allemaal gezonde mensen. Heb je dan wel wat te doen als dokter aan boord? “ Deze opmerking heeft iedere Marine-arts wel eens gehoord. Kortom: “Dokter op zee, wat houdt dat nou in?”

Alle militairen zijn medisch gekeurd en zijn zonder meer gemiddeld gezonder dan de gehele Nederlandse bevolking. Maar daarmee zijn ze niet onaantastbaar voor virussen, bacteriën of ander klein of groot leed. Iedere militair heeft daarom recht op dezelfde gezondheidszorg als iedere burger, ook tijdens uitzendingen op land (zoals de missie in Afghanistan) of aan boord van schepen. Aan boord van de Zuiderkruis varen we nu met 2 verpleegkundigen en ikzelf.

Zeeziekte
“En komt er dan ook veel zeeziekte voor?”
Nou, nee. Dat komt eigenlijk maar weinig voor. Enkele bemanningsleden voelen zich met name de eerste dagen na vertrek wat vervelend, maar over het algemeen is iedereen aan boord snel ‘ingeslingerd’. Wat we het meeste zien, zijn de gewone huis-, tuin- en keukenproblemen, die iedere huisarts ziet: hoofdpijn, griepje, kneuzing, wondjes en soms wat ernstiger gevallen of een goed gesprek.

ambulance
Onze belangrijkste taak is evenwel niet het behandelen van ‘kleine kwalen’, maar juist het bieden van medische zorg bij calamiteiten aan boord of op de wal. Aan boord kunnen ook ernstiger gewonden vallen door bijvoorbeeld brand, militair optreden of een ongeval. En midden op zee bel je niet zomaar een ambulance die een kwartier later voor de deur staat. Tijdens de overtocht, midden op de Atlantische oceaan is het dichtstbijzijnde ziekenhuis echt een paar dagen varen. Vliegtuigen kunnen midden op de plas niet landen en helikopters halen hooguit een paar honderd mijlen uit de kust. En dus zijn we dan op onszelf aangewezen.

In de ziekenboeg zijn we daarom uitgerust als huisartspraktijk met eigen apotheek en daarnaast met zo ongeveer alles wat je in een ambulance ook vindt, behalve het zwaailicht. En zo kunnen we de matroos met zwemmerseczeem behandelen en de sergeant met buikpijn. En de onfortuinlijke ernstig gewonde zullen we stabiliseren tot we dicht genoeg onder de kust zijn om de patiënt met de helikopter af te vliegen naar een ziekenhuis. Om juist grote problemen op zee voor te blijven dienen militairen over een forse dosis gezondheid te beschikken.

SAR
De helikopter aan boord kan, net als in Nederland, ook ingezet worden voor een SAR-actie (search and rescue). Dan vliegen we naar een schip in nood of gaan we op zoek naar een drenkeling. Samen met de helikopterredder word ik vervolgens met behulp van een lier afgezet aan boord. Er gaat medische uitrusting en een brancard mee naar beneden. Nadat de patiënt is gestabiliseerd gaat deze (zonodig) in de brancard mee aan boord van de heli richting de wal of terug naar de Zuiderkruis.
Met enige regelmaat oefenen we dit ook en ga ik een paar keer op en neer tussen helikopter en schip. Voor mij als dokter geen alledaagse kost en een van de leuke onderdelen van mijn werk bij de Marine.

‘Mijn praktijk’ ligt regelmatig in een andere haven. En welke huisarts in Nederland hangt er nou onder een helikopter?!

100ste explosief

Marine ruimt dit jaar 100ste explosief op Noordzee
8 december 2010

Mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis heeft op de Noordzee het 100ste explosief van dit jaar tot ontploffing gebracht. Vissersvaartuig ‘Vertrouwen’ kreeg de bom eerder deze week in zijn netten. Deze 100ste ruiming is het totaal van alle mijnenjagers.
Door het ruimen van bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog houden de mijnenjagers van de marine de zee, kustwateren en havenmondingen mijnenvrij.

Vissers treffen nog wekelijks explosieven aan op de Noordzee. Dat die na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005. Drie opvarenden van een Nederlandse visserskotter kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom op het dek ontplofte.

Jacht
Voor de marine was dit ongeval aanleiding de jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s, in samenwerking met de Belgische zeemacht, te intensiveren. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en aan de kustwacht te rapporteren. Sinds april 2005 ruimde de marine 646 bommen. Daarnaast zijn er door de EODD (Maritieme Component) nog 220 ruimingen uitgevoerd vanaf zandzuigers die werkzaam zijn op de Noordzee.

donderdag 2 december 2010

Dagboek van onze helden

Campagne "Dagboek van onze helden"van start
30 november 2010

Vandaag vindt de aftrap plaats van de campagne voor de documentairereeks “Dagboek van onze Helden”. Op verschillende locaties in Nederlands zijn billboards voorzien van posters met daarop de aankondiging van de serie. Vanaf 12 december is het programma elke zondag en maandag om 21.00 uur te zien op National Geographic.

De serie is een vervolg op de succesvolle internetdocumentaire, afgelopen zomer op internet. Nederlandse militairen op uitzending in Afghanistan legden met een videocamera hun belevenissen vast. Deze beelden werden in dagboekvorm vertoond op de internetsite van de Telegraaf.

Unieke beelden
Vanwege het grote succes van deze productie heeft National Geographic besloten een vervolg te maken. In zes afleveringen wordt de kijker door middel van unieke beelden meegenomen in de wereld van de krijgsmacht op missie. Zo gaan de camera`s mee met mariniers op patrouille in het conflictgebied en ziet de kijker hoe bommen onschadelijk worden gemaakt. Daarnaast filmt een jonge vrouwelijke militair haar patrouilles in een Bushmaster.