vrijdag 15 april 2011

Mariniersmuseum

17 april
De bijzondere band tussen de Oranje's en het Korps Mariniers

Het Korps Mariniers en het Koningshuis zijn op een speciale manier met elkaar verbonden. In 1929 reikte Koningin Wilhelmina het Korpsvaandel uit aan het oudste korps van de krijgsmacht: het Korps Mariniers. Elk jaar staan de mariniers op Prinsjesdag bij de toegang tot de Ridderzaal en groet de koningin het vaandel. De rondleiding legt het accent op de momenten van de bijzondere band tussen het koningshuis en het Korps. De gratis rondleidingen in het mariniersmuseum zijn elke derde zondag van de maand. De rondleiding start om 14.00 en duurt 45 minuten.

vrijdag 1 april 2011

Explosieven

Marine ruimt 4 explosieven
1 april 2011

Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft deze week 4 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om twee Britse vliegtuigbommen en een contactmijn die waren aangetroffen bij de drukbevaren Eurogeul. Ook een Duitse 500-ponder, die vastzat in een zandzuiger, werd tot ontploffing gebracht.

Beide bommen, met elk een explosieve lading van 500 pond, zijn onschadelijk gemaakt door de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg. Een marineduiker bracht ter plekke een vernietigingslading op de bom aan. Daarna zijn de explosieven tot ontploffing gebracht.

De Britse contactmijn, die ook voor de kust van Rotterdam werd aangetroffen, bevatte vermoedelijk geen explosieve lading meer. Voor een visser is het angstaanjagend om een dergelijk projectiel op dek te krijgen, volgens de commandant van de Middelburg, luitenant-ter-zee Paul Bijleveld. Daarom werd ook dit projectiel met een kleine lading van 4.5kg TNT geruimd.

Zandzuiger
Tijdens de werkzaamheden, kwam vervolgens de melding binnen dat een zandzuiger voor de kust van Scheveningen een Duitse 500-ponder had opgezogen.

De tanden van de zandzuiger hadden de bom dusdanig beschadigd dat het niet meer veilig was het projectiel onschadelijk te maken. De uit de zuigmond verwijderde bom is op een veilige locatie gezonken en door de Middelburg gisteravond met de Seafox Combat, een geavanceerde onderwaterrobot met afvuurmechanisme, tot ontploffing gebracht.

Mijnenvrij
Hoofdtaak van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine is het ruimen van explosieven op de Noordzee, in de kustwateren en havenmondingen. Regelmatig treffen vissers nog mijnen, bommen, granaten en torpedo’s uit de Eeerste en Tweede Wereldoorlog aan op de Noordzee. Opgeviste explosieven worden gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Een mijnenjager maakt het explosief vervolgens onschadelijk.

De Ruyter bevoorraadt Haarlem

De Ruyter bevoorraadt Haarlem
1 april 2011

De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is op de Middellandse Zee door het marinefregat Hr. Ms. De Ruyter bevoorraad. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) is op de terugreis van haar antipiraterijmissie.

De Haarlem patrouilleert voor de kust van Libië en ziet toe op het naleven van het wapenembargo. Het fregat voorzag de mijnenjager van onder meer munitie, nachtzichtapparatuur en proviand zoals de 90 verse broden uit de bakkerij van het LCF. Alle spullen zijn snel en zonder problemen overgezet met RHIB’s (Rigid Hull Inflatable Boat).

De Ruyter en Tromp Het fregat opereerde bijna 5 maanden ten Oosten van Afrika als vlaggenschip en piratenjager voor anti-piraterijmissie Ocean Shield. De inzet voor deze NAVO-operatie duurde langer dan gepland omdat het aflossende schip, de Hr. Ms. Tromp, werd ingezet voor de kust van Libië. De Tromp heeft de taken van het vlaggenschip en daarmee de internationale NAVO-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans, overgenomen.

Handhaven wapenembargo
De Haarlem is voor de kust van Libië ingezet in de operatie Unified Protector. Naast het handhaven van het wapenembargo tegen Libië, vergaart het inlichtingen over de situatie op zee. Na het rendez-vous met de mijnenjager vervolgde Hr. Ms. De Ruyter haar weg naar thuishaven Den Helder.
Het schip en haar bemanning worden daar op zaterdag 9 april verwacht.

Het fregat de Hr. Ms. De Ruyter bevoorraad de Mijnenjager Hr. Ms. Haarlem: