maandag 22 augustus 2011
Wereldhavendagen Rotterdam
woensdag 3 augustus 2011
SUBS in Harlingen
Sittard in thuishaven
Op de kade van de Willemshaven in Haringen stond vanaf 10.30 uur het
Na het afmeren werd eerst het thuisfront begroet en daarna werd er nog 1 keer deze reis een baksgewijs gehouden.
Ook werden de buitenlandse gasten en de SUBS-leden bedankt voor al hun enthousiasme en inzet.
Dit bedankje ging gepaard met een uitbundige yell van alle zeekadetten:
HUP HUP HUP, WIJ WORDEN LID VAN SUBS !!
Na dit afscheid ging iedereen moe maar voldaan weer terug naar eigen THUIShaven.
www.jongerenclubsubs.hyves.nl en www.zkk.nl
Wil jij ook mee op kamp, meldt je dan aan als SUBS-lid.
Misschien ben jij wel de volgende die uitgenodigd wordt!
dinsdag 2 augustus 2011
SUBS in London
Donderdag gingen alle deelnemers met twee bussen naar London. Daar

Daarna maakte de groep een wandeling door Londen naar de ‘change of guards’ceremonie bij Buckingham palace. De wisseling van de wacht is dagelijks om 11.30 uur en duurt circa 45 minuten
Na de ceremonie belandden de zeekadetten op het gras in St. James parc om te lunchen om vervolgens weer in de bus te stappen naar the London Dungeon.
Dit is het eerste middeleeuwse griezelmuseum ter wereld. Een interactief museum over de straffen, ziektes en misdaden in het London van enkele honderden jaren geleden.
Als laatste konden de zeekadetten nog even ontspannen aan de oevers van de Thames bij de

donderdag 28 juli 2011
Doop door Neptunus

Neptunus is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was oorspronkelijk een god van de golven en van alle stromend water; later meer bepaald een god van de zee.

Ook werd de traditionele doop gehouden voor alle zeekadetten die voor het eerst op zomerkamp meegaan.
De zeegod Neptunus en zijn vrouw zaten dan ook klaar voor deze belangrijke taak !!!

woensdag 27 juli 2011
SUBS-leden en zeekadetten
Tijdens oversteek en havenbezoek Ipswich

Vlak buiten de pieren werd duidelijk dat het met windkracht 8 geen rustige reis zou worden. De schepen begonnen direct flinke halen te maken en dat was voor de kadetten minder prettig.
Om 20:00 uur vond de eerste formatie van de schepen plaats. Er kwam een vliegtuigje van Flying Focus die een serie foto’s heeft gemaakt van het flottielje.
Om 20:30 uur was het volle kracht op een westzuidwestelijke koers richting Ipswich. Dit was voor veel een groot deel van de bemanning reden genoeg om de lijzijde van de schepen op te zoeken en hun diner aan de vissen te geven.
Gelukkig werd de deining in de loop van de avond en nacht alweer wat minder, waardoor men toch nog wat slaap kon krijgen.

Zaterdagochtend om 06:30 uur lokale tijd naderden we de haven van Felixstow. De schepen moesten zich gereed maken voor binnenkomst en de bemanning had ook de opdracht gekregen om het dek te spoelen.
Na een mooie binnenkomst door het Engelse landschap kwam het flottielje Bulgia en om 07:30 uur bij de sluis van Ipswich dock aan. Om 0830 uur lagen ze veilig gemeerd aan Orwell Quay.
Het zonnetje schijnt e

Zondag werd op uitnodiging van de Ipswich Sea Cadets een kerkdienst bezocht in de 700jaar oude kerk van Woolverstone. De 'Sunday sea service', oftewel een dienst voor zeevarenden.
Wil je meer lezen over de havenbezoeken, de traditionele doop door Neptunes en de werkzaamheden aan boord. Lees de verhalen op www.subs.nl of ga naar www.zkk.nl .
Het is ook mogelijk de SUBS leden te volgen op www.twitter.com/subs_club.
Vaarweek SUBS-leden
D
O
Naas
Voor de meeste jongens en meisjes aan boord is dit hun eerste grote zeereis.
Zij zijn tijdens de reis geen passagier maar horen bij de bemanning.
Tijdens de havenbezoeken Ipswich en Chatham brengen zij een bezoek aan de stad London en maken zij kennis met het Engelse Zeekadetten korps.
vrijdag 15 april 2011
Mariniersmuseum

De bijzondere band tussen de Oranje's en het Korps Mariniers
Het Korps Mariniers en het Koningshuis zijn op een speciale manier met elkaar verbonden. In 1929 reikte Koningin Wilhelmina het Korpsvaandel uit aan het oudste korps van de krijgsmacht: het Korps Mariniers. Elk jaar staan de mariniers op Prinsjesdag bij de toegang tot de Ridderzaal en groet de koningin het vaandel. De rondleiding legt het accent op de momenten van de bijzondere band tussen het koningshuis en het Korps. De gratis rondleidingen in het mariniersmuseum zijn elke derde zondag van de maand. De rondleiding start om 14.00 en duurt 45 minuten.
vrijdag 1 april 2011
Explosieven
1 april 2011
Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft deze week 4 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om twee Britse vliegtuigbommen en een contactmijn die waren aangetroffen bij de drukbevaren Eurogeul. Ook een Duitse 500-ponder, die vastzat in een zandzuiger, werd tot ontploffing gebracht.
Beide bommen, met elk een explosieve lading van 500 pond, zijn on

De Britse contactmijn, die ook voor de kust van Rotterdam werd aangetroffen, bevatte vermoedelijk geen explosieve lading meer. Voor een visser is het angstaanjagend om een dergelijk projectiel op dek te krijgen, volgens de commandant van de Middelburg, luitenant-ter-zee Paul Bijleveld. Daarom werd ook dit projectiel met een kleine lading van 4.5kg TNT geruimd.
Zandzuiger
Tijdens de werkzaamheden, kwam vervolgens de melding binnen dat een zandzuiger voor de kust van Scheveningen een Duitse 500-ponder

De tanden van de zandzuiger hadden de bom dusdanig beschadigd dat het niet meer veilig was het projectiel onschadelijk te maken. De uit de zuigmond verwijderde bom is op een veilige locatie gezonken en door de Middelburg gisteravond met de Seafox Combat, een geavanceerde onderwaterrobot met afvuurmechanisme, tot ontploffing gebracht.
Mijnenvrij
Hoofdtaak van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine is het ruimen van explosieven op de Noordzee, in de kustwateren en havenmondingen. Regelmatig treffen vissers nog mijnen, bommen, granaten en torpedo’s uit de Eeerste en Tweede Wereldoorlog aan op de Noordzee. Opgeviste explosieven worden gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Een mijnenjager maakt het explosief vervolgens onschadelijk.
De Ruyter bevoorraadt Haarlem
1 april 2011
De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is op de Middellandse Zee door het marinefregat Hr. Ms. De Ruyter bevoorraad. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) is op de terugreis van haar antipiraterijmissie.
De Haarlem patrouilleert voor de kust van Libië en ziet toe op het naleven van het wapenembargo. Het fregat voorzag de mijnenjager van onder meer munitie, nachtzichtapparatuur en proviand zoals de 90 verse broden uit de bakkerij van het LCF. Alle spullen zijn snel en zonder problemen overgezet met RHIB’s (Rigid Hull Inflatable Boat).
De Ruyter en Tromp Het fregat opereerde bijna 5 maanden ten Oosten van Afrika als vlaggenschip en piratenjager voor anti-piraterijmissie Ocean Shield. De inzet voor deze NAVO-operatie duurde langer dan gepland omdat het aflossende schip, de Hr. Ms. Tromp, werd ingezet voor de kust van Libië. De Tromp heeft de taken van het vlaggenschip en daarmee de internationale NAVO-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans, overgenomen.
Handhaven wapenembargo
De Haarlem is voor de kust van Libië ingezet in de operatie Unified Protector. Naast het handhaven van het wapenembargo tegen Libië, vergaart het inlichtingen over de situatie op zee. Na het rendez-vous met de mijnenjager vervolgde Hr. Ms. De Ruyter haar weg naar thuishaven Den Helder.
Het schip en haar bemanning worden daar op zaterdag 9 april verwacht.
Het fregat de Hr. Ms. De Ruyter bevoorraad de Mijnenjager Hr. Ms. Haarlem:

donderdag 31 maart 2011
Prijsvraag SUBS-kamp 2011

donderdag 24 maart 2011
2 en 3 april
De

Op vertoon van de SUBS-idpas is de entree en deelname aan activiteiten in het museumweekend gratis.
vrijdag 18 maart 2011
Zeiljacht in nood
Hr. Ms. Tromp is in de Rode Zee drie Oostenrijkse opvarenden van een zeiljacht te hulp geschoten. Zij hadden via een noodoproep gemeld dat hun boot water maakte en de lenspomp stuk was. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat stoomde op naar de opgegeven locatie.

donderdag 17 maart 2011
Suezkanaal
5 maart
Iedereen heeft wel aardig z’n draai gevonden. Na een tussenstop op Souda Bay (Kreta) gingen we opstomen richting het Suez kanaal waar de

We zijn ‘s ochtends door het kanaal gegaan wat ongeveer 14 uur duurt. Het is me in mijn marinetijd nu al vijf keer gelukt om met de winter maanden weg te zijn naar een plek op deze aarde waar het minstens 25 graden is ;) Klinkt goed toch?!
We zijn nu in het missie gebied om richting Djibouti te gaan voor een commando overdracht met Hr. Ms. De Ruyter. Alleen onderweg naar Djibouti kreeg onze reis een hele andere wending. We kregen de opdracht terug te keren omdat de situatie in Libië begon te escaleren. Dus was het weer omdraaien, weer door het Suez kanaal en varen we richting Libië om te patrouilleren voor de kust.
Muziek van de week is : Trey Songz met Already Taken en Tim Berg met Seek Bromance

Greetz AnDrew ;)
De barbecue op het helidek:
Mariniersmuseum
Wat doet de Unit Interventie Mariniers?
Hoe wordt een schip geënterd? In het museum zie je het! Allereerst zijn er de aa

De gratis rondleidingen zijn elke derde zondag van de maand. De rondleiding start om 14.00 en duurt 45 minuten.
vrijdag 11 maart 2011
Marinedagen 2011

Op zoek naar visserstrio

De Nieuwpoort 28 is eerder al naar Vlissingen gesleept om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.
Wintertraining

NH90 vliegt
10 maart 2011
De nieuwste Defensiehelikopter, de NH90, heeft zijn eerste nachtvluchten succesvol uitgevoerd. De vluchten vonden dinsdagavond plaats vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Taken
Tot 2012 worden er in totaal 20 NH90’s geleverd. De eerste 12 toestellen NH90 NFH’s (Nato Frigate Helicopter) worden gestationeerd bij 860 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy (MVKK). Ze worden ingezet voor maritieme gevechts- en amfibische taken vanaf marineschepen en voor tactische transporttaken. Daarnaast staan ze ook stand-by voor Search and Rescue-operaties.
De overige 8 helikopters zijn de zogenoemde NH90 Transport NFH’s (TNFH). Deze helikopters worden gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen bij het 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht en worden ingezet voor transporttaken.
De multi-inzetbare NH90 vervangt op termijn zowel de Lynx maritieme helikopters als de AB-412 reddingshelikopters.
NH90 vliegt

Tijdens de Search and Rescue- en patiëntenvluchten werden de mogelijkheden en beperkingen van nachtzichtapparatuur geëvalueerd. De nachtvlucht is uitgevoerd door Kantoor Testvliegen voor het Operationele Test & Evaluatie (OT&E) traject. De komende weken vinden er nog meer testvluchten plaats.
Taken
Tot 2012 worden er in totaal 20 NH90’s geleverd. De eerste 12 toestellen NH90 NFH’s (Nato Frigate Helicopter) worden gestationeerd bij 860 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy (MVKK). Ze worden ingezet voor maritieme gevechts- en amfibische taken vanaf marineschepen en voor tactische transporttaken. Daarnaast staan ze ook stand-by voor Search and Rescue-operaties.
De overige 8 helikopters zijn de zogenoemde NH90 Transport NFH’s (TNFH). Deze helikopters worden gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen bij het 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht en worden ingezet voor transporttaken.
De multi-inzetbare NH90 vervangt op termijn zowel de Lynx maritieme helikopters als de AB-412 reddingshelikopters.
NH 90 vliegt
NH90 vliegt voor het eerst 's nachts met nachtzichtapparatuur
10 maart 2010
De nieuwste Defensiehelikopter, de NH90, heeft zijn eerste nachtvluchten succesvol uitgevoerd. De vluchten vonden plaats vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Tijdens de Search and Rescue- en patiëntenvluchten werden de mogelijkheden en beperkingen van nachtzichtapparatuur geëvalueerd. De nachtvlucht is uitgevoerd door Kantoor Testvliegen voor het Operationele Test & Evaluatie (OT&E) traject. De komende weken vinden er nog meer testvluchten plaats.
Taken
Tot 2012 worden er in totaal 20 NH90’s geleverd. De eerste 12 toestellen NH90 NFH’s (Nato Frigate Helicopter) worden gestationeerd bij 860 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy (MVKK). Ze worden ingezet voor maritieme gevechts- en amfibische taken vanaf marineschepen en voor tactische transporttaken. Daarnaast staan ze ook stand-by voor Search and Rescue-operaties.
De overige 8 helikopters zijn de zogenoemde NH90 Transport NFH’s (TNFH). Deze helikopters worden gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen bij het 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht en worden ingezet voor transporttaken.
De multi-inzetbare NH90 vervangt op termijn zowel de Lynx maritieme helikopters als de AB-412 reddingshelikopters.
vrijdag 4 maart 2011
Op naar de zon
11 feb 2011

Piraten in Afrika zijn niet zoals in de film. Het zijn geen mannen met langen baarden, een papegaai op hun schouder, een houten poot, een groot zwart schip op zoek naar goud en ga zo maar door. Nee, het zijn juist normale mensen in een klein bootje met AK-47, wat voedsel en een ladder waarmee ze aan boord van een doelschip kunnen komen.
Afgelopen week heb ik me als neventaak bezig gehouden met boardingteam oefeningen. Het boardingteam bestaat uit 3 teams gevormd uit de scheepsbemanning. Oefeningen die we met het boardingteam doen zijn: fastropen (via een touw naar beneden glijden vanuit een helikopter waar je een hoop adrenaline van krijgt), schietoefeningen op het helidek, schieten vanuit de RHIB (kleine speedboot) en tactisch verplaatsen. Tactisch verplaatsen wil zeggen op een bepaalde manier verplaatsen om de ongure types op te pakken.
Naast alle oefeningen heb je ook nog je eigen werkzaamheden, maar je moet ook nog een beetje kunnen ontspannen. Dat doe ik door te sporten en film te kijken. De wasserij - waar ik werk - is wel de plek waar sommige collega’s en vrienden snel naar toe komen om een filmpje te kijken.Het is altijd wel gezellig. Mijn hobby is fotografie dus zodra ik weer ff tijd heb, pak ik m’n camera. We varen op dit moment in de Middellandse zee dus er was weer aardig wat sealife. Sealife is altijd wel leuk, je ziet niet elke dag dolfijnen voorbij zwemmen.
Het thuisfrontcomité had een valentijnsactie voor de scheepsbemanning georganiseerd dus met Valentijn lagen in alle verblijven(huiskamers) pakketjes en valentijnskaartjes van thuis. Het thuisfrontcomité bestaat uit familieleden van bemanningsleden die hier aan boord zitten en organiseert de midtermdag voor het thuisfront. Op die dag krijgen de familieleden die thuis zijn precies halverwege onze reis naast informatie een filmpje te zien van wat wij tot nu toe gedaan hebben.
In de Middellandse zee is het natuurlijk ook lekker weer. Iedereen geniet weer van de eerste zonnestralen en dat in februari! Het is een graad of 16; dat is lekker warm als je nagaat dat het de dag van vertrek 3 graden was.
Mijn collega en ik hebben elke week een muzieknummer van de week in de wasserij, deze week is dat Rick Ross met het nummer MC Hammer. Wat het volgende week zal zijn… tja wie zal het zeggen. We zitten dan in het missiegebied dus misschien wel een Afrikaans nummer dat ons aanspreekt. Of heb jij tips?

Greetz AnDrew ;)
Hierbij even een fototje van het schip gemaakt door mij:
PS Wil je meer weten over de vorige Somalië reis van Andrew? Kijk dan naar de docu Midden in de marine
vrijdag 25 februari 2011
Mariniersmuseum
Op zaterdagavond 5 maart om 20.00 uur opent het Mariniersmuseum haar deuren voor bezoekers van de Rotterdamse museumnacht. Het thema dit jaar is ’10 x 010’. In het Mariniersmuseum worden bezoekers daarom in tien oefeningen gedrild tot museumnachtmarinier.
Gezocht: museumnachtmariniers
Er

Dus kijk of je je `SUBS-vrienden kunt overtreffen en probeer aan zoveel mogelijk oefeningen mee te doen. Dan ontvang je een eigen getuigschrift dat je geslaagd bent als Museumnachtmarinier.
SUBS-leden kunnen op vertoon van SUBS id-card gratis naar het museum !!
Wintertraining
Marinier Roy doorloopt samen met zijn buddy’s Ralph en Janniek voor de eerste keer de wintertraining van het Korps Mariniers in Noorwegen. In 7 weken tijd leert hij overleven, bewegen en opereren onder extreme omstandigheden. Van de eerste skiles, het bouwen van een iglo, ijsklimmen, wak-skiën tot gevechtsoefeningen in de sneeuw. Roy legt het de komende weken vast in zijn videodagboek

De beelden over zijn 1e bivak zie je hier.
Het pittigste en koudste onderdeel van de training is het wak-skiën.
Libische Kust
Hr. Ms Tromp voor Libische Kust.
Hr. Ms. Tromp vaart op dit moment vanuit oostelijke richting de internationale wateren voor de kust van Libië binnen. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) kan worden ingezet ter ondersteuning van een eventuele evacuatie van Nederlanders uit Libië.

Hr. Ms Tromp burgers vanaf zee evacueren.
Verlenging
Hr. Ms. Tromp was onderweg naar Somalië om deel te nemen aan de antipiraterij-missie Ocean Shield van de NAVO. N.a.v. de onrust in Libië is besloten het schip te laten keren. De Tromp zou Hr. Ms. De Ruyter aflossen, waardoor de deelname van laatstgenoemde aan Ocean Shield wordt verlengd.
vrijdag 18 februari 2011
Gered door de Ruyter
Gered door de bemanning van de Ruyter
Twee bemanningsleden van Hr.Ms. De Ruyter hebben tijdens het havenbezoek aan de Seychellen een Britse man uit het water gered. De man had kramp gekregen tijdens het zwemmen en dreigde te verdrinken.
Korpo

Ook een majoor der mariniers kwam direct in beweging toen hij de noodkreten hoorde. Samen brachten de twee marinemannen de Brit op het droge. Door een ambulance werd hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
De volgende ochtend brachten de drenkeling, oud-brandweerman en zijn vrouw een bezoek aan het schip om zijn redders te bedanken. “Het was bizar en vreemd om zelf eens gered te worden, nadat ik zo vaak mensen uit brandende huizen heb gehaald. Ik dank mijn leven aan deze mannen.”

Hr.Ms. De Ruyter vaart tot eind februari ten behoeve van de antipiraterij missie Ocean Shield.
Eind februari zal Hr. Ms. Tromp de taken overnemen.
Alweer een week weg
Onze nieuwe reis naar Somalië is een feit.

Voor mij de 4e keer alweer dat ik die kant op ga! Ik heb er weer zin in ;) Nog maar 171 dagen te gaan, zo weer thuis. Gisteren zijn we vertrokken uit Den Helder en volgens Marco B bestaat afscheid nemen niet. Nou, kom een keer naar de Nieuwe Haven als er een boot voor een lange tijd weg gaat. Je zult zien: het bestaat wel!
De eerste nacht aan boord is altijd weer wennen. Ik slaap met 8 anderen in een verblijf. Is erg gezellig maar ook wel druk. Ik heb vannacht een geluid gehoord waar heel veel vrouwen over mee kunnen praten. Want "het klinkt als snurken". Echt niet normaal. Het stopt gewoon niet, maar wat doe je er aan ?? En dit gaat denk ik zo’n 171 dagen door. Good luck :D
Vanochtend begonnen we met een verlaatrol- oefening om de ochtend daarna echt af te sluiten nog eens een brand oefening. Voor het eerst in de 7 jaar dat ik hier werk hoefde ik een niks te doen behalve melden bij de “niet- ingedeelden” en standbye zitten. Hiervoor was ik altijd ingedeeld bij “aanvalsploeg 2”, maar nu hebben ze andere plannen met me! Zit in het Boarding team dat vanmiddag een oefening draait met het UIM (Unit Interventie Mariniers van het Korps Mariniers). Wat we gaan doen is nog een verrassing. Spannend, haha. Na de oefeningen ga ik even eten en daarna sporten (aan de gewichten hangen zoals ze dat hier zeggen ). Mocht ik daarna nog de kracht hebben om mijn ogen open te houden ga ik een filmpje kijken.
Greetz AnDrew
Ps: Wil je meer weten over Andrew's vorige Somalië reis.
Kijk dan naar de docu: http://www.middenindemarine.nl/
vrijdag 28 januari 2011
Dokter op zee (15)
Weer thuis
6 januari 2011
Hr. Ms. Zuiderkruis ligt weer in de haven van Den Helder. Omringd door een M-fregat, LCF en LPD. De laatste, Hr. Ms. Rotterdam, vertrekt binnenkort naar de West als onze opvolger.
We waren net voor de kerst binnengelopen, aan het einde van de nacht, in het donker en de vrieskou. Ondanks kou en gladheid stonden er toch zo’n 100 afhalers op de kade. Toch een warm welkom.

Bijzondere reis

Medisch gezien is de reis gelukkig ook goed verlopen. We hebben niet stil gezeten, er was genoeg te doen aan kleine en grotere kwalen. De pillen- en verbandvoorraad is goed gebruikt. Maar misschien nog wel het belangrijkst: op een enkel griepje na, is iedereen gezond en wel weer van boord gestapt. Dat geeft een goed gevoel en laat een stukje spanning wegzakken. Gelukkig is de ernstig zieke patiënt midden op de oceaan-zonder-ziekenhuis ons bespaard gebleven. Een wond hechten op een hevig slingerend schip is trouwens best een hele toer, als dokter en patiënt bijna samen door de ziekenboeg schuiven.
Thuis
Het is een bijzondere manier van reizen, aan boord van een marineschip. Of eigenlijk met ieder groot schip. Je komt over de hele wereld en neemt je eigen stek mee. Ook in de meest onbekende, exotische haven is het schip je ‘thuis’, een vertrouwde omgeving .
Vaste grond

Dit was mijn laatste weblog (Dokter) van en over de Zuiderkruis. Ik hoop dat ik een inkijkje heb kunnen geven in het leven aan boord en onze belevenissen.