dinsdag 20 oktober 2009

Back to school (4)

Back to School....

Eerste Vakopleiding Logistieke Dienst Goederenbeheer (EVO LDGB)


Als je halverwege een internationale oefening ineens ontdekt dat je belangrijkste wapensysteem niet compleet is – of, bijna net zo erg: als je er midden op de oceaan achterkomt dat de koffiebekers op zijn – dan heb je dus wel even een probleempje. Maar gelukkig zal zoiets niet zomaar gebeuren. Elk marineschip heeft namelijk een bureau Bevoorrading, waar precies wordt bijgehouden wat er wel en niet aan boord is. Meer dan tienduizend verschillende artikelen worden hier beheerd, van paperclip tot printkaart, van vuilniszak tot volleybalnet, van wegwerpaansteker tot miljoenenonderdeel. Alleen eten en drinken, kleding en munitie ‘doen’ ze niet, maar alle andere goederen gaan wél via bureau BEVO. Hoe zij al die stromen veilig, efficiënt en secuur kunnen managen, dat hebben ze geleerd op de EVO LDGB.

Toen Björn Nachbahr 17 was, kon hij bijna niet kiezen. Aan de ene kant wilde hij dolgraag bij de marine, aan de andere kant leek het hem slim om eerst een mbo-diploma te halen. Uiteindelijk koos hij voor het laatste: “Daarna kan ik altijd nog bij de marine solliciteren, redeneerde ik.” Maar na zijn mbo-opleiding Facilitaire Dienstverlening kreeg hij meteen een baan aangeboden bij een groot distributiecentrum, in de beveiliging. “En ja, om daar nou nee tegen te zeggen... Ik besloot het gewoon een tijdje te proberen. En eigenlijk beviel het best: ik groeide steeds meer in mijn vak, kwam op een gegeven moment zelfs hogerop. Maar voordat ik het wist waren we vijf jaar verder, en de marine bleef trekken. Ik dacht: als ik het nu niet doe, dan komt het er misschien nooit meer van. Op mijn 24e hakte ik de knoop door: niet langer uitstellen, ik word nú matroos!”

Lekker veel afwisseling

Welk dienstvak het beste bij hem zou passen, daar hoefde Björn niet lang over na te denken. “In mijn mbo-opleiding en in mijn eerste baan had ik al veel gedaan met logistiek en distributie. Ik wist dus al dat dat me lag. Bovendien houd ik van afwisseling: niet alleen lichamelijk werk, maar ook niet alleen denkwerk. En ik vind het leuk om contact te hebben met mensen en iedereen zo goed mogelijk te helpen. De Logistieke Dienst Goederenbeheer, of LDGB, leek mij dus op het lijf geschreven.” Net als iedereen die bij de marine gaat, moest Björn eerst elf weken naar de EMMV (eerste maritieme militaire vorming) voordat hij daadwerkelijk kon beginnen aan de EVO (eerste vakopleiding). Maar op 14 februari 2005 – “Die datum vergeet ik nooit meer!” – was het dan eindelijk zover. Op de Kolonel Palm Kazerne in Bussum ging Björn de schoolbanken weer in, ditmaal om LDGB’er te worden.

Derde dag: examen!

De EVO begon op maandag, het eerste examen was meteen al op woensdag. “Dat was wel even schrikken”, zegt Björn. “We moesten de hele organisatiestructuur van de marine uit ons hoofd leren: van de minister van Defensie tot aan de laagste matroos, en alles daar tussenin. Maar goed, het stond allemaal wel heel duidelijk in een boekje dat we kregen, dus iedereen haalde een voldoende. En dat is dan wel lekker, natuurlijk: dat je één van de zes examens meteen achter de rug hebt!” In totaal duurt de EVO zeven weken. De eerste vijf weken krijg je theorie, de laatste twee weken hoofdzakelijk praktijk. Dat wil zeggen, oefenen op de computer met de systemen die je als LDGB’er moet kunnen drómen: VAS (voorraadadministratiesysteem) en VPA (voorraadpuntadministratie). “Elk vak wordt in één aaneengesloten blok behandeld en afgetoetst”, zegt Björn. “Soms ben je bijvoorbeeld vier dagen lang alleen maar bezig met het onderwerp gevaarlijke stoffen. Of een hele week alleen met logistieke documentatie. Dat zo’n vak aan het eind van het blok wordt afgetoetst, wil overigens niet zeggen dat je het daarna niet meer nodig hebt. Want de opleiding is zo opgebouwd dat elk onderdeel op het laatst weer terugkomt. In feite werk je de hele tijd toe naar het belangrijkste vak, VPA, de voorraadpuntadministratie. Dat systeem heb je als LDGB’er nodig bij bijna alles wat je doet: bestellingen regelen, goederen verstrekken, zorgen dat de voorraden kloppen, bijhouden wat zich waar bevindt, noem maar op. Het VPA-examen, het laatste examen van de opleiding, bestaat dan ook uit een grote praktijkopdracht. En daarvoor moet je niet alleen het systeem zelf helemaal snappen en beheersen, maar ook alle andere dingen die je in de loop van die zeven weken hebt geleerd.”

Meer dan honderd taken

Na het examen volgt een stage van acht maanden: de PBI, of Praktische Bedrijfsintroductie. Daar is Björn nu mee bezig, aan boord van de Hr.Ms. Van Galen. “Ik heb een PBI-boek meegekregen met meer dan honderd taken die ik allemaal minstens één keer goed moet uitvoeren. Pas als de korporaal van het bureau Bevoorrading al mijn taken heeft afgetekend, word ik bevorderd tot matroos der eerste klasse.”

Ruiken aan de praktijk

Overigens mocht Björn al vóór zijn PBI-periode even ruiken aan de praktijk: “Halverwege de opleiding zijn we met de hele klas op excursie geweest, een dag op de Zuiderkruis. We hadden natuurlijk al best het een en ander aan theorie gehad, maar persoonlijk zag ik nog niet helemaal voor me hoe het zou zijn, echt werken aan boord van een schip. Tijdens de excursie viel er een heleboel op z’n plek. We kregen de verschillende ruimtes te zien waar je als LDGB’er mee te maken hebt, en wat voor werk er dan allemaal op je af kan komen. En we mochten ook meehelpen, want ze hadden expres wat klusjes bewaard. Zelf liep ik mee met een matroos die de voorraden in een magazijn moest tellen. Andere mensen van mijn klas keken mee op het bureau of stonden bij de valreep om goederen in ontvangst te nemen. Na de excursie vond iedereen de lessen op school nog interessanter: het vak was echt gaan leven. Gelukkig is de praktijk me niet tegengevallen. Sterker nog, op de Zuiderkruis en nu op de Van Galen ben ik dit dienstvak eigenlijk alleen maar leuker gaan vinden!”

Opleiding: EVO LDGB (Eerste Vakopleiding Logistieke Dienst Goederenbeheer)
Locatie sinds oktober 2005: Soldaat Ketting Olivier Kazerne, Soesterberg (lessen) en Du Moulin Kazerne, Soesterberg (verblijf)
Tijdsduur: 7 weken school, 8 maanden PBI (stage) aan boord
Vooropleiding: VMBO (en 11 weken EMMV)
Aantal leerlingen per klas: 6-10 personen
Leukste vak (volgens Björn): VPA (“Want aan de hand van dat programma leer je zo’n beetje alles wat je later aan boord moet kunnen.”)
Minst leuke vak (volgens Björn): Logistieke basiskennis (“Veel droog stampwerk, maar ja, je moet al die termen en procedures natuurlijk wel weten...”)

Januari 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten