SUBS duiken dieper 3
SUBS DUIKEN DIEPER
Speciaal voor het SUBS-magazine gaat Jaime Karremann (28) op onderzoek uit bij de Koninklijke Marine. Elk kwartaal duikt hij in een ander onderwerp.
Indonesisch korvet onder Nederlandse vlag
Als je het nieuwe korvet van de Indonesische marine in Den Helder ziet liggen, mét Nederlandse vlag, lijkt het erop dat onze vloot zomaar ineens is uitgebreid. Niet dus! Maar waarom dan die Nederlandse driekleur? Nou, omdat de Diponegoro en haar drie zustersschepen wél ‘bij ons’ in Vlissingen worden gebouwd – door Koninklijke Schelde Marinebouw.
Korvetten zijn kleiner dan fregatten, maar groter dan patrouillevaartuigen. Vergeleken met fregatten is hun bewapening lichter en hebben ze minder bemanningsleden. Voordeel is hun lagere prijs, nadeel is dat ze minder lang op zee kunnen blijven. Om die reden worden ze vooral in de eigen kustwateren ingezet, voor het bestrijden van smokkel en piraterij. Ook de nieuwe aanwinsten van de Indonesische marine – die overigens wel een tikkie groter zijn dan de meeste korvetten – zullen daar uiteindelijk voor worden gebruikt.
Best aardig bewapend!
Qua bewapening hebben deze moderne stealth-korvetten van de Diponegoro-klasse, met een lengte van negentig meter, aardig wat in hun mars. Zo beschikken ze over torpedo’s om onderzeeboten uit te schakelen. Tegen andere schepen hebben ze geen Harpoons, zoals je die op de Nederlandse schepen vaak ziet, maar Exocets, met een bereik van zo’n zeventig kilometer. Vijandelijke vliegtuigen en inkomende raketten krijgen te maken met Mistral-raketten, die met hun infrarood-kop – dus niet met een radar, zoals de luchtverdediging van de Nederlandse schepen – op zoek gaan naar de warmte van het vijandelijke doel. De Exocets en de Mistrals zijn beide van Franse makelij. Deze laatste is alleen geschikt voor verdediging op korte afstand. Aan boord van de korvetten bevinden zich verder nog twee mitrailleurs en een kanon.
Radar en sonar: ogen en oren
De radar en sonar van een marineschip zijn als ogen en oren: ze houden de hele omgeving scherp in de gaten! Op de korvetten vind je daarom niet alleen een navigatieradar, maar hoog in de mast ook een MW08-radar, met een bereik van honderd kilometer. Vanzelfsprekend kan deze radar schepen opsporen, maar zijn belangrijkste taak wordt ‘luchtwaarschuwing’. Om ook onder water te kunnen ‘kijken’, is onder de schepen een Kingklip-sonar geplaatst. Die checkt met geluid of zich in de buurt misschien een onderzeeboot bevindt…
Eerste schip uit de Sigma-serie
Hoewel de wapensystemen en sensoren (radar en sonar) van deze Indonesische schepen dus anders zijn dan wij gewend zijn, zien de korvetten er wél typisch Nederlands uit. Best logisch eigenlijk: ze zijn niet alleen in Nederland gebouwd, ze zijn hier ook ontworpen – als onderdeel van de nieuwe Sigma-serie van Schelde Marinebouw, een lijn van marineschepen in verschillende groottes, met allemaal ongeveer hetzelfde ontwerp. Indonesië was het eerste land dat daar schepen van bestelde. In 2004 werd begonnen met de bouw van het eerste korvet, de Diponegoro. Het vierde en laatste schip zal naar verwachting in 2009 in dienst worden gesteld. Voordat de Indonesische marine de korvetten in gebruik kan nemen, gaat Schelde Marinebouw ze eerst uitgebreid testen – ook de sensoren en de wapensystemen. Omdat dat laatste behoorlijk lastig is, heeft de scheepswerf de hulp ingeroepen van de Koninklijke Marine. Daarom vaart de Diponegoro tijdens de proefvaart als marineschip onder de Nederlandse vlag.
De proefvaart
Tijdens de proefperiode zijn er ook opvarenden van de Nederlandse marine aan boord: kapitein ter zee Simon van der Sluijs, bijvoorbeeld, die dan als commandant de leiding heeft over de Diponegoro. Verder varen er personeelsleden mee van Thales, IMTECH en Schelde Marinebouw – en natúúrlijk is ook de Indonesische marine vertegenwoordigd. De Indonesische marine, die een van de drukste zeeroutes ter wereld veiliger moet maken, zal daar vanaf 2009 veel beter voor zijn uitgerust: voor hun enigszins verouderde vloot zijn deze vier nieuwe korvetten een enorme aanwinst!
Specificaties
Klasse: Diponegoro
Waterverplaatsing: 1700 ton
Lengte: 90,71 meter
Breedte: 13,02 meter
Diepgang: 3,6 meter
Voortstuwing: 2x SEMT Pielstick Diesels
Maximale snelheid: 28 knopen
Bemanning: 80 personen
Raketten tegen schepen: MBDA MM40 Block II Exocet
Raketten tegen luchtdoelen: MBDA Mistral Tetral
Torpedo’s: EuroTorp 3A 244S Mode II/MU 90
Kanon: 76mm Super Rapid Oto Melara
Mitrailleurs: 2x 20mm Denel Vektor
Radars: Thales Naval Nederland MW08-radar en navigatieradar
Sonar: Thales Kingklip
Helikopterdek: geschikt voor één helikopter (bijvoorbeeld Lynx)
Juli 2007
Geen opmerkingen:
Een reactie posten