Dokter op zee (7)
Drenkeling voor de kust van Sint Maarten
22 september 2010
Ik stond in de midscheeps te overleggen toen er ergens het woord ‘d

renkeling’ viel. Er zijn bepaalde woorden en uitdrukkingen aan boord, die men niet voor de grap zal gebruiken. ‘Drenkeling’ of ‘man over boord’ zijn daar een goed voorbeeld van. En dus zag je iedereen stoppen met de werkzaamheden om te horen wat er precies aan de hand was. Even later werd over de scheepsomroep gepraaid: “stuurboords rhib klaarmaken”. De nauten (bemanningsleden van de nautische dienst) gingen direct aan de gang om de RHIB klaar te maken.
Even later gaat de RHIB te water en snelt met verpleegkundige Judith aan boord richting de drenkeling in de verte. Ook de SuperRhib van de Kustwacht komt even later langszij, pikt een paar man op en schiet er achteraan.
Plan van aanpak 
In mijn hoofd draaien ook wat radertjes:
een drenkeling waarschijnlijk ten gevolge van de ruige golven bij het huidige weer onder invloed van orkaan Igor.
De wind staat anders, dus de golven waarschijnlijk ook.
Vecht hij nog om boven te blijven of is dat stadium al gepasseerd …
Onderkoeling zal bij de zeewatertemperatuur van 30 graden waarschijnlijk niet de oorzaak zijn.
Mochten ze met de drenkeling aan boord komen, dan is een reanimatie geen ondenkbaar scenario.
De verschillende mogelijkheden en behandelingen passeren in mijn hoofd de revue.
Samen met verpleegkundige Rob loop ik naar de brug om te volgen hoe het ervoor staat en of we al in actie moeten komen. Afgelopen voorjaar hebben we tijdens het opwerken de ‘man over boord-drill’ veel geoefend met de RHIB en MAD (Medische Actie Dienst). Bij het oefenen gaan we steeds uit van het ergste en dus van een onderkoelde patiënt. Na een melding van ‘man over boord’ draait het schip bij, gaat er een RHIB te water, waarmee de drenkeling wordt opgehaald en aan boord wordt gebracht.
In de longroom (verblijfsruimte voor officieren), waar de drenkeling vanaf het dek het snelste is, w

orden dekens, voorzien van aluminiumfolie, klaargelegd. Warme kruiken erbij, warme infuuszakken, zuurstof, hartmonitor, defibrillator, intubatiekoffer, medicijnen. In no-time is alles voorbereid en staat een man of 10 klaar om de patiënt op te vangen. Wanneer de patiënt door het gewondenverzorgingsteam binnengebracht wordt, knipt de één snel de natte kleren van het lijf, een ander geeft zuurstof en brengt de zuurstofmeter en monitorstickers aan. Snel inpakken in de dekens met 2 lauwwarme kruiken onder oksels en zo langzaam laten opwarmen. Alleen het infuus aanleggen oefenen we niet werkelijk.
Mocht het nodig zijn dan is dat dus zo voor elkaar. Vanaf de brug zien we de RHIBs in de verte varen. Dan horen we dat de drenkeling aan boord en redelijk stabiel is. Ze varen meteen naar de wal, waar een ambulance klaarstaat. In dit geval het meest logische.
Gered
Later vertelt Judith aan Rob en mij over hoe de drenkeling er aan toe w

as. Hij had half gehangen aan een surfplank van een toegesnelde redder. Totaal vermoeid was hij aan boord gekomen. Gelukkig was zijn situatie stabiel. Met zuurstof en een aluminium warmtedeken had ze de eerste opvang kunnen doen. Een goede en nuttige actie dus, voldoening. We pakken haar tas uit en maken hem weer gereed voor een volgende calamiteit. Mocht het nodig zijn, dan zijn we er weer klaar voor.