donderdag 25 november 2010

Dokter op zee (6)

Dokter op zee (6)

Brand op Bonaire

14 september 2010

Luister uit, hier de commandant.
Op Bonaire is brand ontstaan op een olieraffinaderij. Wij zullen nu vaart maken om waar nodig hulp te bieden.” In plaats van met rustige vaart richting Aruba, werd de 2e hoofdmotor bijgezet en stoomden we op naar Bonaire. De rookpluim in de verte was ons doel. Anderhalf uur later lagen we al vlak voor de kust.
De brand was vermoedelijk ontstaan door blikseminslag. Eén tank was in brand gevlogen en ondertussen geblust; die rookte nog wat na. De andere tank stond nog in brand. De blusmiddelen waren ontoereikend om ook dit vuur te doven.

Ondersteuning
Met 2 sleepboten meerden we af aan de steiger waar normaal gesproken de olietankers aanleggen. Op de olietank van een kleine 100 meter doorsnee lag een drijvend dak, waardoor de vlammen aanvankelijk slechts langs de rand omhoog kwamen.
In een geval als dit, waarbij de lokale brandweer onvoldoende capaciteit heeft, kan de lokale autoriteit vragen om militaire bijstand.

Voor het geval dat
Tegen de avond waren 2 teams geformeerd die de wal op zouden gaan. Brandwerende uitrusting werd gereedgemaakt, voor het geval dat. (In verband met de kans op oververhitting doen we natuurlijk niet onnodig extra kleding aan bij de hier heersende tropische temperaturen.) De LDV (logistieke dienst verzorging) kwam aan met snacks en water om de teams van tevoren nog even goed te voeden. Vervolgens ging het eerste team van 10 personen de wal op: een brandaanvalsploeg, technici, verzorging en een verpleegkundige. Na 2 uren werd de eerste ploeg afgelost.

Roder en heter
Langzaamaan werd de brand heviger. Toen het drijvende deksel het door de hitte begaf, werden de vlammen heviger en hoger en werd het tijd om met het schip te ontmeren en op het water op veilige afstand stand-by te blijven. Vanaf het water zagen we de brand steeds verder toenemen. De tank werd steeds roder en heter. Het tweede hulpteam had zich op het eiland met de lokale brandweer ook terug moeten trekken. De verdere nacht konden we slechts toekijken hoe het vuur bleef woeden.

Gecontroleerd uitbranden
De commandant ging naar de wal voor overleg met het crisisteam van Bonaire. Er werden nog 2 teams van de technische dienst de wal op gestuurd. Aan het einde van de middag werd duidelijk dat de lokale brandweer het vuur, wat uit moest branden, onder controle had. Omdat onze militaire bijstand niet langer benodigd was, zetten wij een dag later dan gepland koers
richting Aruba.
Achter ons woedde de brand nog steeds, met donkere rookwolken, beschenen door de zon. Het leverde een welhaast idyllisch plaatje op van een verre van idyllische gebeurtenis. Vóór ons een vrijwel blauwe hemel met de ondergaande zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten