Meer dan 6500 ton staal....Johan de WittMariniers transporteren, landingsvaartuigen in- en ontschepen, helikopters laten landen... de Hr.Ms. Johan de Witt moet het in 2007 allemaal kunnen. Maar op dit moment wordt er in Vlissingen door de Schelde Groep nog hard gewerkt aan dit nieuwe, supermoderne amfibische transportschip.
Tot nu toe was de Hr.Ms. Rotterdam het enige amfibische transportschip, of Landing Platform Dock (LPD), dat onze Marine rijk was. Dit type schip moet een compleet mariniersbataljon van ruim zeshonderd man kunnen transporteren en ontschepen, inclusief ondersteunende voorraden voor tien dagen. Op zee houdt een LPD het zonder hulp van buitenaf dertig dagen uit. Maar zoals het woord ‘amfibisch’ al zegt, kunnen deze transportschepen ook worden ingezet wanneer er op het land mensen en goederen nodig zijn. LPD’s kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij crisisbeheersingsoperaties, veiligheidsmissies en evacuaties. De Rotterdam beschikt over een noodhospitaal voor honderd patiënten, met tien ziekenhuisbedden, twee operatietafels en verschillende behandelkamers.
Net even wat slimmer
Het ontwerp van de Hr.Ms. Johan de Witt is gebaseerd op dat van de Rotterdam, maar de ‘LPD-2’ zit toch net even wat slimmer in elkaar. Mag ook wel, want door zijn uitgebreide faciliteiten kan de Johan de Witt nog beter worden ingezet als drijvend hoofdkwartier voor het coördineren van grootschalige operaties waar schepen, zwaardere helikopters, vliegtuigen én landeenheden aan te pas komen.
Het nieuwe schip heeft een grotere transportcapaciteit en een korter dok. Waar bij de Rotterdam vier landingsvaartuigen in het dok liggen en dat gedeelte van het schip dus altijd een aantal meters moet zakken voordat er een landingsvaartuig kan uitvaren (debarkeren), liggen er bij de Johan de Witt twee in het dok en zijn er twee ergens anders in het schip opgehangen. Die laatste kunnen via zijopeningen te water worden gelaten zonder dat het schip moet worden afgezonken. Handig! Een bakbeest als de Johan de Witt – op de scheepswerf in Vlissingen wordt er alleen al zo’n 6600 ton staal in verwerkt – kan niet zomaar in elke haven ter wereld afmeren. Vandaar dus die landingsvaartuigen: die kunnen buiten de haven te water worden gelaten, zodat de manschappen toch aan land kunnen komen, mét hun voertuigen en goederen. Het dok wordt expres breder gemaakt dan dat van de Rotterdam, zodat er ook Britse landingsvaartuigen in passen.
Lekker flexibel
De vier dieselgeneratoren die voor de energievoorziening zorgen, zijn ondergebracht in twee gescheiden machinekamercompartimenten. Ook dat is een verschil met de Rotterdam, want daar staan alle vier diesels in één ruimte. Bovendien wordt de voortstuwing anders: de Rotterdam vaart op schroefassen, de Johan de Witt op twee draaibare elektromotoren. Die zitten buiten het schip en drijven de schroeven rechtstreeks aan. Daardoor zal het brandstofverbruik lager uitvallen én is het nieuwe schip beter wendbaar. Verder worden de werkruimtes voor de staf zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst en zijn de slaapverblijven zowel door manschappen als officieren te gebruiken. Alles lekker praktisch en flexibel dus!
Geschiedenis én toekomst
Marineschepen worden vaak vernoemd naar belangrijke personen uit de geschiedenis van de zeevaart. Dat geldt ook voor de LPD-2: in de zeventiende eeuw was raadspensionaris Johan de Witt dé man achter de Nederlandse vlootbouw. Op zijn initiatief werd in 1664 een groot nieuwbouwprogramma opgestart. Hij werkte nauw samen met de al even bekende Michiel de Ruyter, die namens de Staten-Generaal het opperbevel voerde over de hele vloot. Dat het nieuwste pronkstuk van de Nederlandse Marine 343 jaar later nog naar hem vernoemd zou worden, had hij indertijd vast niet durven dromen. Zo is zijn naam straks niet alleen maar een naam in de geschiedenisboeken – Johan de Witt heeft de toekomst!
Facts & FiguresWaterverplaatsing: 16.680 ton (volledig beladen)
Lengte: 176,5 meter
Voortstuwing: Diesel-elektrisch
Snelheid: Maximaal 20 knopen per uur
Vaste bemanning: Circa 150 personen
Bewapening: 2 goalkeepers4 mitrailleurs (50 mm)
Dokvloer: 575 m2
Hangar: 600 m2
Helikopterdek: 1310 m2
April 2005
Geen opmerkingen:
Een reactie posten