dinsdag 20 oktober 2009

Wist je dat...(9)

Wist je dat… De Glock 17

In de rubriek ‘Wist je dat…’ besteden we dit jaar aandacht aan de verschillende wapens die bij het Korps Mariniers worden gebruikt. Deze keer: de Glock 17, het pistool waarmee de marinier zich op korte afstanden kan verdedigen.

In het vorige SUBS-magazine hadden we het in deze rubriek over de Diemaco C7A1, hét persoonlijke wapen van élke marinier. Nergens anders wordt zoveel mee geoefend en geen enkel ander wapen kan in zoveel verschillende omstandigheden worden gebruikt. Er kleeft alleen wel één groot nadeel aan: als je weinig ruimte hebt om te richten – bijvoorbeeld omdat je vanuit een voertuig moet schieten of omdat je van dichtbij wordt aangevallen – dan is de Diemaco te lang en z’n vizier niet geschikt. Gelukkig hebben onze mariniers dan een ander wapen achter de hand: de Glock 17.

De Glock is het standaardpistool van de Nederlandse krijgsmacht. Met een lengte van twintig centimeter en – zelfs gevuld met zeventien patronen! – een gewicht van nog geen negenhonderd gram, is het een handzaam wapen om in geval van nood snel mee te kunnen handelen. “We dragen het bij ons in een beenholster”, vertelt korporaal Joost (26). Lachend: “Net als in een cowboyfilm, zeg maar. Daar kun je geintjes over maken, maar uiteindelijk is dat natuurlijk wel de meest praktische plek voor een pistool.”

In de ‘bodywarmer’? Liever niet!

“In onze chestwebbing – je weet wel, die ‘bodywarmer’ waaraan we allerlei extra tassen kunnen hangen en waarin we van alles kwijt kunnen – hebben we op zich wel twee ritscompartimenten die zo gemaakt zijn dat er een Glock in past. Maar ik ken zelf niemand die daar gebruik van maakt. Ten eerste omdat het bij dreiging niet handig is om zo’n rits nog eens snel-snel-snel open te moeten trekken, ten tweede omdat je je regelmatig op je buik op de grondmoet verplaatsen, en dan voelt het natuurlijk niet lekker als je daar zo’n hard wapen hebt zitten. Met je beenholster heb je daar allemaal geen last van…” De Glock 17 komt van het Oostenrijkse bedrijf Glock, dat in 1963 werd opgericht door – inderdaad – ingenieur Glock. Toen het Oostenrijkse leger begin jaren tachtig een nieuw type pistool wilde aanschaffen, werd Glock samen met verschillende wapenfabrikanten uitgenodigd mee te dingen naar het contract. Hoewel Glock op dat moment nog geen ervaring had met vuurwapens, werd hun ontwerp uiteindelijk toch gekozen: de Glock 17, het model dat nu nog steeds het meest wordt gebruikt.

Speciaal veiligheidsmechanisme

Twee eigenschappen maken de Glock 17 een bijzonder pistool. Ten eerste is het frame niet van metaal, maar van kunststof. Ten tweede heeft het wapen geen externe veiligheidspal die de schutter zelf moet bedienen, maar een interne veiligheidspal die wordt vrijgegeven zodra de trekker wordt overgehaald. Nadat er gevuurd is, keert de Glock automatisch weer terug in de veilige stand. Zo kan hij dus nooit per ongeluk afgaan bij stoten of vallen.

Richten met keep en korrel

“De Glock is lekker licht en makkelijk te onderhouden”, zegt Joost. “Dat komt ook wel doordat ‘ie voor een groot deel uit kunststof bestaat. Maar het verhaal dat het een plastic pistool is, dat is natuurlijk een fabeltje. De Glock heeft echt wel metalen delen: de loop, de slede, de trekkersgroep, de magazijnveer…” Betrouwbaar is ‘ie ook, volgens Joost. “Tot veertig meter kun je er prima mee schieten. Om te kunnen richten heb je een ‘keep’, een soort rechthoekige inkeping aan het begin van de slede, en een ‘korrel’, een klein balletje aan de andere kant, aan het eind van de loop. De keep en de korrel zijn dankzij witte contrasterende onderdelen zelfs bij schemer nog te onderscheiden. Als je zorgt voor een rechte lijn tussen oog, keep, korrel en doel, kun je heel nauwkeurig richten. Nee, zo’n hightech vizier als de Diemaco, dat heeft de Glock niet. Maar daar is ‘ie echt niet minder effectief om!”

Facts & Figures

Naam: Glock 17
Type wapen: Licht, semi-automatisch wapen met drie automatisch werkende veiligheden
Kaliber: 9 mm
Gewicht pistool: variërend van 620 gram (zonder patroonhouder) tot 870 gram (met gevulde patroonhouder)
Lengte: 203 mm
Aanvangsnelheid: ± 360 m/s (afhankelijk van de munitie)
Patronen: 9x19 mm BALL, maximaal 17 in een patroonhouder
Schietafstand: effectief tot 40 meter; uitermate geschikt voor korte afstanden
Standen: schot voor schot; voorzien van slagpinveiligheid (Safe-Action), waardoor een geladen pistool na elk schot automatisch terugspringt op Safe
Gemaakt in: Oostenrijk
Gebruikt door: Nederlandse eenheden, maar ook door leger en/of politie in meer dan 50 andere landen

April 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten