De Hr. Ms. Tromp heeft

Bekijk de hele documentaire op http://www.middenindemarine.nl/.
Deze documentaire heeft nu de Gouden Reiger voor beste documentaire gewonnen.
Alle militairen zijn medisch gekeurd en zijn zonder meer gemiddeld gezonder dan de gehele Nederlandse bevolking. Maar daarmee zijn ze niet onaantastbaar voor virussen, bacteriën of ander klein of groot leed. Iedere militair heeft daarom recht op dezelfde gezondheidszorg als iedere burger, ook tijdens uitzendingen op land (zoals de missie in Afghanistan) of aan boord van schepen. Aan boord van de Zuiderkruis varen we nu met 2 verpleegkundigen en ikzelf.
Zeeziekte
“En komt er dan ook veel zeeziekte voor?” Nou, nee. Dat komt eigenlijk maar weinig voor. Enkele bemanningsleden voelen zich met name de eerste dagen na vertrek wat vervelend, maar over het algemeen is iedereen aan boord snel ‘ingeslingerd’. Wat we het meeste zien, zijn de gewone huis-, tuin- en keukenproblemen, die iedere huisarts ziet: hoofdpijn, griepje, kneuzing, wondjes en soms wat ernstiger gevallen of een goed gesprek.
ambulance
Onze belangrijkste taak is evenwel niet het behandelen van ‘kleine kwalen’, maar juist het bieden van medische zorg bij calamiteiten aan boord of op de wal. Aan boord kunnen ook ernstiger gewonden vallen door bijvoorbeeld brand, militair optreden of een ongeval. En midden op zee bel je niet zomaar een ambulance die een kwartier later voor de deur staat. Tijdens de overtocht, midden op de Atlantische oceaan is het dichtstbijzijnde ziekenhuis echt een paar dagen varen. Vliegtuigen kunnen midden op de plas niet landen en helikopters halen hooguit een paar honderd mijlen uit de kust. En dus zijn we dan op onszelf aangewezen.
In de ziekenboeg zijn we daarom uitgerust als huisartspraktijk met eigen apotheek en daarnaast met zo ongeveer alles wat je in een ambulance ook vindt, behalve het zwaailicht. En zo kunnen we de matroos met zwemmerseczeem behandelen en de sergeant met buikpijn. En de onfortuinlijke ernstig gewonde zullen we stabiliseren tot we dicht genoeg onder de kust zijn om de patiënt met de helikopter af te vliegen naar een ziekenhuis. Om juist grote problemen op zee voor te blijven dienen militairen over een forse dosis gezondheid te beschikken.
SAR
De helikopter aan boord kan, net als in Nederland, ook ingezet worden voor een SAR-actie (search and rescue). Dan vliegen we naar een schip in nood of gaan we op zoek naar een drenkeling. Samen met de helikopterredder word ik vervolgens met behulp van een lier afgezet aan boord. Er gaat medische uitrusting en een brancard mee naar beneden. Nadat de patiënt is gestabiliseerd gaat deze (zonodig) in de brancard mee aan boord van de heli richting de wal of terug naar de Zuiderkruis.
Met enige regelmaat oefenen we dit ook en ga ik een paar keer op en neer tussen helikopter en schip. Voor mij als dokter geen alledaagse kost en een van de leuke onderdelen van mijn werk bij de Marine.
‘Mijn praktijk’ ligt regelmatig in een andere haven. En welke huisarts in Nederland hangt er nou onder een helikopter?!
De militairen helpen de lokale autoriteiten met opruimwerkzaamheden, het beveiligen van objecten, het handhaven van wegafzettingen en het assisteren van de lokale politie. De kustwacht helikopter heeft ondertussen een groot deel van de schade in kaart gebracht, wat gerichte hulpverlening vergemakkelijkt.
Eerste hulpVorige week ben ik, Thomas de Bruin, begonnen met schermen.
Een onwijs mooie sport die je niet overal tegenkomt!
Naast wat houdingtechniekjes en andere oefeningen, zitten er ook wat partijtjes in.
Ook de Vlagofficier van het KIM beoefent de sport schermen. Dus als Adelborst kan het ook zijn dat je met de hoogste officier van het KIM aan het schermen bent!
Dat laat gelijk zien hoe je netwerken opbouwt tijdens het sporten, wat in de toekomst weer handig kan zijn!
Naast het schermen ben ik deze week ook begonnen met sloeproeien. Het is heerlijk om ’s avonds na een zware studiedag een stukje te roeien.
Met z’n allen in de sloep en dan proberen zo snel mogelijk van A naar B en weer terug naar A te gaan. We doen dan ook een tijdmeting, en hebben die avond de snelste tijd met 8 seconden verbroken! In tegenstelling tot het schermen hebben we met het sloeproeien regelmatig wedstrijden. Over 3 weken is er een wedstrijd.
Tamboerkorps Adelborsten
Waar ik wel elke week een uitvoering van heb, is met de TKKA. TKKA staat voor Tamboerkorps Korps Adelborsten, het orkest van de Adelborsten. Elke dag een half uurtje oefenen met z’n allen, en dan maandag spelen voor het hele korps. Het is traditie om elke maandagochtend een rondje om het Hoofdgebouw te marcheren onder begeleiding van onze muziek. Het was voor de eerste keer dat de jongstejaars van ons studiejaar een uitvoering gaven, dus iedereen had wat zenuwen. Gelukkig waren we met een flinke groep en liep het allemaal gesmeerd. De hele dag hoorde je mensen over ons praten en de muziek nafluiten. Dat geeft echt een heel trots gevoel !
Ik ben Thomas de Bruin, 17 jaar oud en volg de opleiding tot Officier Zeedienst bij de Koninklijke Marine.
Voor SUBS zal ik bloggen over mijn ervaringen op het KIM.
In 2009 heb ik gesolliciteerd bij de marine. Met mijn Havo diploma en volledige goedkeuring voor de marine ben ik op 17 augustus gestart op het KIM.
Na een paar weken kennismaking, groepsconfrontaties en korpsintroductie ben ik lid geworden van het Korps Adelborsten en geïnstalleerd als militair. Helaas kan ik niet al te veel vertellen over deze verrassende introductieperiode. Wel kan ik zeggen dat de periodes van hard werken goed afgewisseld worden met periodes van ontspanning. Op deze manier wordt je mentaal en fysiek goed geprikkeld.
Na de introductieperiode begint het studiejaar. Het begint rustig met 1 of 2 colleges op een dag maar wordt langzaam opgebouwd naar 3 of 4 colleges. Nadat je dan je huiswerk hebt gedaan, is er genoeg tijd om te sporten of op een andere manier te ontspannen.
Janussen
Hier op het KIM heb je ook verschillende sportverenigingen, die we janussen noemen. Je kan zo’n beetje elke sport bedenken, en het is hier op het KIM. En als het er niet is, dan is er de mogelijkheid zelf een vereniging op te richten! Zelf ben ik hier begonnen met schermen, en doe ik aan sloeproeien. Later zal ik jullie meer vertellen over deze janussen.
27 oktober 2010
Hr. Ms. Amsterdam heeft vandaag verschillende vissersboten benaderd voor de kust van Somalië. Tijdens deze ‘vriendelijke benaderingen’ gaat het boardingteam van het bevoorradingsschip, na toestemming, aan boord en vraagt de bemanning of ze verdachte zaken hebben gezien. Dit gebeurt in het kader van de antipiraterij-missie Atalanta.
Bij de derde vissersboot, een zogenoemde dhow, werd het boardingteam met open armen ontvangen. Een bemanningslid met een geïnfecteerde beenwond had dringend medische hulp nodig. Een van de snelle motorboten (RHIB) bracht de scheepsarts en ziekenverpleger van de Amsterdam naar de dhow om de gewonde te behandelen en te voorzien van medicijnen.
Patrouilleren
De boordhelikopter van de Amsterdam ontdekte vanochtend de eerste 2 dhows. Hierop werd besloten de RHIB 's erheen te sturen. De Pakistaanse kapitein van een van de vissersboten gaf toestemming om met de bemanning te praten. Die werd gewezen op de piraterij en de manieren om dit te voorkomen.
Waardevolle informatie
Op uitnodiging van de kapitein ging de speciale marinierseenheid bij de andere dhow aan boord. Het bezoek leverde waardevolle informatie op over een recente aanval van piraten op een bootje, alsmede over de dreiging in het gebied. Piraten gebruiken dhows regelmatig als moederschip om ver buiten de kust te opereren.Operatie Atalanta
De taak van Hr. Ms. Amsterdam is te patrouilleren in de Indische Oceaan om piratenacties te voorkomen en te verstoren.
De 172 bemanningsleden van het Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam blijven tot het einde van dit jaar actief in de strijd tegen piraterij.
Een gezamenlijke oefening van Nederlandse en Britse mariniers is geëindigd met een echte reddingsoperatie. Een zeilschip dat stuurloos ronddobberde voor de kust van Engeland moest op sleeptouw worden genomen.
Tijdens de oversteek van Portugal naar Portsmouth kreeg het Britse zeiljacht ‘Llandoger Trow’ te kampen problemen. Toen de motor uitviel en het schip water maakte, nam de bemanning contact op met de havenmeester van Dartmouth.
De havenmeester informeerde de Britse nationale reddingsmaatschappij, die op dat moment aan het oefenen was met Nederlandse en Britse mariniers. Omdat de reddingsmaatschappij slechts met een klein bootje aan de oefening deelnam, schoten de mariniers met een Zweedse Combat Boat 90 te hulp. Het stuurloze schip werd op sleeptouw genomen en veilig afgeleverd in de haven van Dartmouth.
Combat boat 90
Bij de oefening waren 2 Zweedse marineschepen, type Combat Boat 90, aanwezig in het kader van de multinationale operationele experimenten (MOE). De Nederlandse mariniers oefenen met de Zweedse aanvalsboten om procedures te ontwikkelen voor operaties met kleine vaartuigen in kustgebieden. MOE is een initiatief van Nederland met het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen.