woensdag 21 oktober 2009

Aangenomen!

Aangenaam…

Of je er nou altijd al van droomt om ‘later als je groot bent bij de marine te gaan, of dat je pas ontdekt dat dát het voor je is nadat je je in een ‘gewone’ baan stierlijk hebt lopen vervelen… Ooit komt voor iedereen die bij de marine wil werken het moment waarop hij of zij besluit: ik ga ervoor! SUBS vraagt een marinier, een officier Zeedienst en een korporaal Wapentechnische Dienst – vlak nadat ze waren aangenomen – waarom zij voor de marine en voor hun dienstvak hebben gekozen, hoe ze zich op de keuringen hebben voorbereid en wat ze daar achteraf van vinden.

Evert-Jan Mook (20), aangenomen voor opleiding tot Marinier der Eerste Klasse.
Hoewel Evert-Jan als kind al wel belangstelling had voor de marine, bleef het aanvankelijk gewoon bij die jongensdroom. Maar toen hij bijna klaar was met zijn opleiding MBO Elektrotechniek, begon het toch te kriebelen. “Ik besefte dat ik spannender werk zocht, en dat ik iets nuttigers wilde doen”, zegt hij. Op beurzen sprak hij mensen van de marine en later besloot hij naar de Infodag te gaan. “Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd bij het Korps Mariniers.” Waarom het Korps? “Het teamgericht werken spreekt me aan, en de discipline, de uitdaging. Het is een zware opleiding.” Ter voorbereiding op de keuringen volgde Evert-Jan een heel trainingsschema. “Bijna elke dag fitness, en daarnaast nog karate en zwemmen. De keuring viel me dan ook best wel mee. Het hardlopen met de balken was het zwaarst, maar zelfs dat ging wel.” Alleen het lange wachten tussen de verschillende tests door, dat was minder. Voor de psychologische test had Evert-Jan zich niet speciaal voorbereid. “Maar die was uiteindelijk ook niet zo moeilijk.” Toekomstige kandidaten adviseert hij vooral om van te voren veel te sporten. Tot hij zelf aan zijn opleiding begint wil hij ook nog meer en nog zwaarder gaan trainen. “Ik ga nu ook meer aandacht besteden aan onderdelen die specifiek voor mariniers van belang zijn, zoals marsen met kisten aan en rugzak op.” Hij heeft er echt zin in. “Ik hoop hier met een team in binnen- en buitenland te kunnen werken aan vrede en veiligheid.”

Nadine Arsenie (22), aangenomen voor opleiding tot Officier Zeedienst.
Toen Nadine drie jaar geleden bij Sail 2000 een marineschip zag liggen, zag ze stiekem al voor zich hoe ze er zelf ooit één zou besturen. Ze hield van water en van de techniek, maar de beroepsvaart had haar nooit getrokken; het avontuur van de marine wél. Omdat elektrotechniek en administratie haar niet zulke spannende dienstvakken leken, koos ze voor de opleiding Officier Zeedienst. “Als ik vroeger meeging op het bootje van mijn oom en tante, moest ik ook altijd zorgen dat alle bruggen open gingen. Straks komt dat in mijn werk weer een beetje terug…” Toen Nadine eenmaal aan boord van het marineschip was geweest, was ze verkocht. Maar het duurde nog drie jaar voordat ze zich kon inschrijven voor de keuring. “Daar heb ik me dan ook goed op voorbereid op de testen. Vooral voor de Aanname en Advies Commissie (AAC). Je voert dat een soort sollicitatiegesprek van ongeveer 45 minuten met de commissie. Ik heb hiervoor de website goed bekeken en voor mezelf een samenvatting gemaakt van alle punten waarvan ik dacht dat ze belangrijk waren. Ook heb ik alle functies bestudeerd en dan vooral de functie dit ik zou willen doen. Daarna heb ik mijn motivatie op papier gezet.” Ter voorbereiding op de sporttest heeft Nadine vooral sit-ups en push-ups gedaan. De keuring vond ze redelijk goed gaan. “Het eindgesprek kwam alleen al vroeg zonder dat dit was aangegeven; ik kon toen nog niet al mijn vragen stellen.” Het zwaarst vond ze de psychologische test. “Ik had me hier wel op voorbereid door goed over mezelf na te denken, maar er werd echt ver doorgevraagd.” Andere kandidaten raadt ze aan om zich voor de keuring goed te verdiepen in het werk van de marine en in de functie waarop ze solliciteren. En om lekker fit op te komen voor de sporttest, natuurlijk. In de toekomst hoopt Nadine aan veel missies mee te kunnen werken, ook in het buitenland, liefst in wisselende teams.

Wesley Bobbink (20), aangenomen voor opleiding tot Korporaal Wapentechnische Dienst.
Op school werd Wesley gewezen op een Infodag van de marine. Dat leek hem wel wat. Later mocht hij ook nog mee met een vaardag. Ook daar had hij wel zin in. En inderdaad, tijdens die vaardag besefte hij dat dit was wat hij wilde: de marine. Hij hield altijd al van techniek en heeft er nu voor gekozen om Korporaal Wapentechnische Dienst te worden. “Om meteen korporaal te kunnen worden, moest ik wel eerst mijn MBO-opleiding afronden.” Op de keuring heeft Wesley zich eigenlijk helemaal niet voorbereid. “Ik ben er gewoon heen gegaan en dacht bij mezelf: ik merk het vanzelf wel.” Hardlopen en fitnessen deed hij al af en toe, maar niet speciaal voor de sporttest. “Toch viel die me erg mee, ik vond hem niet moeilijk. Alleen de krachttest was zwaar. Conditie heb je wel als je af en toe naar school fietst, maar kracht moet je veel gerichter trainen.” De psychologische test ging prima, vond Wesley, al moest hij wel lang op zijn beurt wachten. Voor deze test heeft Wesley maar één tip: blijf jezelf! Wesley loopt nu al stage bij de Koninklijke Marine en dat is dan ook hoe hij de toekomst ziet. De Eerste Martieme Militaire Vorming zal eerst even doorbijten worden, verwacht hij, en dan daarna door naar de schoolbanken. Als hij vervolgens echt in zijn functie gaat werken, hoopt hij veel aan onderhoud en controle van schepen te mogen doen. “Maar eerst nog even wachten tot de opleiding begint. Tot die tijd ga ik werken én elke dag hardlopen!”


Juli 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten