Met een zak chips voor de tv? No way!
Kijken waar je grenzen liggen, en dan nog net iets méér doen. Altijd op tijd komen, met twee woorden spreken tegen mensen met een hogere rang, overleven op een noodrantsoen, hard werken en weinig slapen... “Als je dat allemaal niet trekt, kun je maar beter niet beginnen aan deze opleiding”, zegt Jorna Hoogendoorn (23) uit Houten. Zelf is hij bijna klaar met de EVO MARNS, de Elementaire Vakopleiding Mariniers. Tot nu toe heeft hij nooit spijt gehad van zijn keuze: “Je leert jezelf goed kennen!

Gewenningsfase

Kistjes inlopen

5 minuten te laat? 50x opdrukken!

Binnenweken: helft theorie, helft sport
Tijdens de ‘binnenweken’ op de kazerne, dus als ze niet op bivak zijn, zitten de mariniers ongeveer de helft van de tijd in de klas. Daar krijgen ze theorie: kaart & kompas lezen, EHBO, ZHKH (zelfhulp/kameradenhulp) en lessen over de verschillende wapens waar ze mee te maken hebben. Elk theorieonderdeel wordt afgesloten met een toets. “Die moet je halen”, zegt Jorna, “anders mag je aan het eind van de opleiding niet meedoen aan de Finex, de eindoefening.” De andere helft van de tijd krijgen ze sport, meestal zo verdeeld over de dag dat er tussen twee sportlessen een pauze of een theorieles zit.
Bivakken
Minstens zo belangrijk als de binnenweken – en volgens Jorna ook minstens zo leuk – zijn de bivakken, die allemaal een eigen thema hebben. “Na het algemene introbivak in de gewenningsfase hebben we eerst de Enkele Man 1 en de Enkele Man 2 gehad”, vertelt Jorna. “Daarin hebben we dingen geoefend die we als persoon zelfstandig moeten kunnen. Kaartlezen en kompaskoersen, bijvoorbeeld, camoufleren, onder tijdsdruk werken, schieten, laden en ontladen... Later hebben we verschillende schietbivakken, een bivak aanval en een bivak verdediging gehad. Je gaat elke keer in op het thema, maar daarnaast oefen je ook altijd in patrouillelopen, marslopen, wachtlopen, het inrichten van een kamp, en meer van dat soort praktijkdingen. We zijn er natuurlijk steeds handiger in geworden om ons te redden zonder enige luxe – ook niet onbelangrijk!” De laatste grote oefening voor de Finex is de amfibische training op Texel. “Je leert dan bijvoorbeeld hoe je aan boord van een schip moet klimmen en hoe je na een landing een aanval op het land moet uitvoeren, en er wordt geoefend met een helikopter.”
Luid gejuich van de menigte
Alles wat de mariniers hebben geleerd, komt op het laatst terug in de Finex, de fysieke eindtoets. Een zware week met veel lichamelijke inspanning. Jorna is bijna zover en heeft er zin in. “We vertrekken zondagavond en komen vrijdagochtend weer terug. Tegen die tijd hebben we zo’n honderd kilometer gelopen. Het lijkt me prachtig om hier de poort binnen te komen lopen, onder luid gejuich van de menigte, van ouders, vrienden en bekenden. Je hebt er dan een zware week op zitten, maar als je het hebt gered, weet je dat je de baret krijgt. Vanaf dat moment ben je echt inzetbaar als marinier. En dat is waar je het allemaal voor doet!”
FACTS & FIGURES
Opleiding: EVO MARNS (Elementaire Vakopleiding Mariniers)
Locatie: Van Ghentkazerne, Rotterdam
Duur opleiding: 28 weken
Fasen: Gewenningsfase (introbivak, algemene theorie en sport); gevechtsopleiding (schietbivakken, bivak aanval, bivak verdediging, theorie over wapens, sport); amfibische training (tweeweekse oefening op Texel, land en zee); afsluitende oefening (Finex, final exercise, combinatie van alle geleerde vaardigheden); overgangsfase (laatste theorielessen en beëdiging)
Aantal leerlingen per klas: 20-30
Aantal klassen per opkomst: 2-3
Vereiste vooropleiding: VMBO (alle leerwegen)
Vervolgopleidingen: Na de EVO kunnen de mariniers zich eventueel specialiseren als bijvoorbeeld parachutist, kikvorsman, sniper, verbindelaar, verpleger of automonteur binnen het Korps Mariniers, afhankelijk van de behoefte die er is aan mensen met zo’n specialisatie.
Juli 2005
Geen opmerkingen:
Een reactie posten