Opleiding Elektrotechniek Koninklijke Marine
Stage met mooie reizen én baangarantie
Niels Eldering (19) uit Veendam was nog bezig met z’n laatste jaar VMBO Techniek toen hij door z’n nichtje om een gunst werd gevraagd. Zij stond namelijk als voorlichter op een opleidingenbeurs, maar was een doos met belangrijke spullen vergeten. Of neeflief die alsjeblieft even wilde komen brengen… Ach welja… Eenmaal binnen, maakte Niels meteen maar even een rondje door de beurshal. En zonder ergens naar op zoek te zijn, liep hij daar spontaan tegen zijn toekomst aan: een ‘gratis’ MBO-opleiding Elektrotechniek met daarna een baan als Korporaal Wapentechnische Dienst Scheepssystemen (WDS) bij de marine.
“Een paar maanden vóór die beurs was ik met een vriend wezen varen en daar was ik toen best wel enthousiast over geweest. Verder totaal niet bij stilgestaan dat ik daar qua werk misschien ook iets mee zou kunnen of zo, ik vond het gewoon leuk, zo’n boot, meer niet. Maar toen ik op die beurs aan de praat raakte met een majoor van de marine, gingen er ineens een heleboel lichtjes bij me branden. Varen, techniek, een MBO-diploma, baangarantie… Ik kreeg een informatiepakket mee en een inschrijfformulier voor de EKM, de opleiding Elektrotechniek Koninklijke Marine. Als ik echt wilde, moest ik wel snel zijn, zei die majoor, want er waren nog maar twintig plekken vrij en hij had al meer dan tweehonderd van die formulieren uitgedeeld.”
Tien jaar gebeiteld
Toen Niels thuis vertelde dat hij op kosten van de marine een vierjarige MBO-opleiding Elektrotechniek kon gaan doen, en dat hij daarna verzekerd zou zijn van een baan als Korporaal WDS met een contract van zes jaar, waren zijn ouders net zo enthousiast als hij zelf. “De eerste tien jaar zit je sowieso al gebeiteld. Je studeert voor een diploma waar je ook buiten de marine je brood mee kunt verdienen en waar je later eventueel nog een HBO-opleiding achteraan kunt doen. Ondertussen zie je een hoop van de wereld en daar word je dan nog goed voor betaald ook. Inhoudelijk leek het me ook super. Aan de ene kant hou ik van de wat grovere techniek, maar aan de andere kant ben ik ook echt een computermannetje. Zo’n marineschip vol machines en wapens en munitie, waar je de ene keer heel fysiek bezig bent met het handmatig repareren van een kanon, en de andere keer heel rationeel met het opsporen van een applicatiefout in een ICT-systeem – dat leek me schitterend. Kortom, ik hoefde er eigenlijk niet eens meer over na te denken. De volgende dag ging het inschrijfformulier op de post…"
Gewone MBO-school in GroningenInmiddels heeft Niels er alweer tweeënhalf jaar op zitten. “Ik zit op een gewone MBO-school in Groningen, gewoon als burger. Het verschil tussen mij en mijn klasgenoten is dat ik minimaal vijf maanden stage moet lopen bij de marine – én dat al mijn studiekosten door de marine worden betaald. Dat is dan wel op voorwaarde dat ik straks ook echt bij de marine in dienst treed, anders moet ik het grootste deel alsnog terugbetalen. Maar ik ga er natuurlijk vanuit dat ik mijn contract gewoon uitdien!”
Eindelijk de praktijk in!
De eerste twee jaar van z’n EKM-opleiding zat Niels voornamelijk in de schoolbanken. “Het derde jaar begin je met stage lopen: vijf maanden meedraaien op een marineschip, in mijn geval. Eindelijk de praktijk in!” Niels werd geplaatst aan boord van de Zeven Provinciën, een modern fregat. Vet mazzel, vindt hij. “Je hebt hier allerlei geavanceerde wapensystemen, en een heleboel speciale computerapparatuur en andere elektronica, sonar, radars, netwerken, álles. Als burgerstagiaire mag ik nog niet overal mee werken, maar ik heb veel kunnen meekijken met andere mensen, en alles wat ik niet snapte, is me duidelijk uitgelegd. Mijn stage zit er nu bijna op en ik heb ontzettend veel geleerd.”
In de houding voor de koningin?
“Af en toe kreeg ik hier ook te maken met dingen waar ik op school de theorie al van had gehad. Dat was dan extra leuk. Maar op zich is zo’n fregat natuurlijk wel heel specialistisch. Over die wapens krijg je op een gewone MBO-school echt geen les. Logisch. Na de EKM krijg ik daarom ook nog een interne vakopleiding binnen de marine. Plus m’n militaire vorming, want daar beginnen ze pas mee wanneer je officieel in dienst treedt. Tijdens de stage ervaarde ik dat soms wel als een gemis. Zo wist ik in het begin niet goed hoe ik iedereen moest aanspreken. Of hoe je als militair in de houding springt. En dat terwijl de koningin een keer langs kwam rijden toen ik net buiten een sigaretje stond te roken – ik schaamde me kapot!” “Het meest indrukwekkende wapen vind ik de goalkeeper, dat is een ontzettend slim systeem. Ik heb daar een heel stageverslag aan gewijd. En van de netwerken vind ik het CMS het mooist, het Combat Management System. Daarmee worden alle verschillende wapensystemen aan boord gecoördineerd. Je kunt je voorstellen hoe ongelofelijk belangrijk zo’n netwerk is. Vandaar ook dat ze dat dubbel hebben, want je moet er natuurlijk niet aan denken dat je in een crisissituatie net een storing krijgt en zónder komt te zitten...”
Ansichtkaart-momenten
Ook het vaarschema van de Zeven Provinciën was ‘vet mazzel’ voor Niels: twee weken Noordzee, waarbij onder andere Antwerpen en Hamburg werden aangedaan, en vijf weken Middellandse Zee, met de Straat van Gibraltar als hoogtepunt. “Dan vaar je daar doorheen en dan zie je aan de ene kant Marokko liggen en aan de andere kant Spanje. Heerlijk weer, palmbomen in de verte, een strakblauwe zee, opspringende dolfijnen… Geweldig. Zoiets had ik nog nooit gezien of meegemaakt.” Maar behalve de mooiste ‘ansichtkaart-momenten’ leveren zulke vaarperiodes ook de beste praktijklessen op. “Als alles in bedrijf is, komt het er echt op aan. En zeker als je met andere schepen oefent, is het één en al actie. Dan zet je je wapens daadwerkelijk in, gebruik je al je apparatuur alsof je leven ervan afhangt. Wanneer ik straks weer voor een halfjaar in de schoolbanken zit, tot aan de volgende stage, zal ik nog vaak aan deze ervaringen terugdenken. Nu weet ik echt waarvoor ik het doe. En ook dat die snelle beslissing van toen een héle goeie was…”
De EKM-opleiding in het kortWat: Elektrotechniek Koninklijke Marine (EKM)
Niveau: MBO niveau 4 Leidt op tot Onderofficier Wapentechnische Dienst
Waar: op elk ROC waar je een van de benodigde afstudeerrichtingen kunt kiezen
Opleidingsduur: 4 jaar
Stages: Afhankelijk van het ROC (minimaal 1 stage binnen de KM)
Kosten: worden betaald door de KM, onder voorwaarde dat je na de opleiding voor 6 jaar in dienst treedt
Afstudeerrichtingen: Telecom ICT Engineer; Automatiseringselektronica; Technicus Middenkader WEI (uitstroomprofiel industriële geautomatiseerde installaties en systemen; uitstroomprofiel mechatronica)
Dienstverband: tijdens de opleiding heb je een leerovereenkomst met de KM (je bent dan nog geen militair); in het laatste schooljaar solliciteer je bij de KM voor een dienstverband van 6 jaar, waarvan de eerste twee jaar bestaan uit een eerste maritiem militaire vorming (EMMV) en een elementaire vakopleiding (EVO) binnen de KM
Vooropleiding: minimaal VMBO-TL met wiskunde en natuur-/scheikunde 1
Inschrijven EKM: tijdens het laatste jaar van je VMBO-opleiding óf terwijl je een van de genoemde MBO-opleidingen al volgt
Ook een optie: de WKM-opleiding…Wat: Werktuigtechniek Koninklijke Marine (WKM)
Leidt op tot: Onderofficier Technische Dienst Werktuigtechniek
Afstudeerrichtingen: Middenkader Werktuigbouw; Technicus Middenkader WEI (uitstroomprofiel werktuigbouwkundige constructie en machines; uitstroomprofiel mechatronica)
Overige info: zie EKM-opleiding
April 2007
Geen opmerkingen:
Een reactie posten