dinsdag 20 oktober 2009

De MAST

De Marinier Algemeen Selectie Test (MAST)

Marinier word je niet zomaar. Vraag maar aan de jongens die bezig zijn met de opleiding in Rotterdam! Daar word je echt niet eventjes toegelaten ‘omdat het je wel geinig lijkt’. Zonder goeie motivatie kun je het sowieso al schudden, maar daarnaast moet je bewijzen dat je sterk en fit genoeg bent! Wie warmloopt voor een carrière bij het Korps Mariniers, zal daarom eerst moeten warmlopen voor een pittige keuring, te beginnen met de Marinier Algemeen Selectie Test (MAST).

Als je hebt gesolliciteerd voor het beroep van marinier, rol je op een gegeven moment vanzelf de ‘keuringsmolen’ in. Formulieren, gesprekken, een sporttest, een medisch onderzoek, een psychologische test – het hoort er allemaal bij. Natuurlijk willen ze bij het Korps graag weten wat ze in huis halen, maar ook voor jóú is zo’n uitgebreide screening hartstikke belangrijk. Want stel nou dat je toch niet geschikt blijkt te zijn voor dit veeleisende vak, wanneer zou je daar dan achter willen komen: op een moment dat je nog rustig aan het idee kunt wennen en genoeg tijd hebt om je verder te oriënteren, óf een paar weken na de start van de opleiding, als je totaal bent afgeknapt en alleen maar kunt denken aan stoppen? Nou…!?

Kracht en conditie

Het eerste onderdeel van de keuring is de Marinier Algemeen Selectie Test (MAST). Die kost je maximaal een dag op de kazerne in Amsterdam – plus heel wat uurtjes trainen van te voren! Hier worden namelijk vooral je kracht en conditie getest. Als je ruim op tijd begint met een verantwoord trainingsschema, toegespitst op de belangrijkste spiergroepen én op de conditie die je straks nodig hebt, dan heb je een goede kans van slagen. De poster bij dit SUBS-magazine kan je daar heel mooi bij helpen.

Twijfelgevallen

Bij sommige kandidaten is de uitslag twijfelachtig: aan de ene kant lijken ze geschikt voor de opleiding, aan de andere kant zijn ze er qua kracht of conditie nog niet klaar voor. Deze ‘gevallen’ worden niet definitief afgekeurd, maar krijgen een sportadvies mee haar huis. Na drie of zes maanden mogen ze het dan nog eens proberen. Heb je de MAST in één keer gehaald, wees dan maar trots op jezelf – en heel blij! Over de eerste drempel ben je in elk geval heen, en die was zeker niet makkelijk... Óp naar de volgende sollicitatierondes: de medische keuring en het psychologisch onderzoek. Veel succes!

Wat kun je verwachten op een MAST-dag?

Vetmeting
Hartfilmpje
Krachttest (‘statische krachtmeting’: terwijl jij met een spiergroep een aantal seconden tegen een apparaat duwt, wordt gemeten hoeveel kracht je daarbij kunt zetten)
Fietstest (‘maximaaltest’: terwijl de weerstand van de trappers elke minuut groter wordt, wordt gemeten hoelang jij in hetzelfde tempo kunt doorfietsen)
Hardlopen (35 minuten aaneengesloten, in je eigen tempo)
Bewegingsbaan in de sportzaal (10 onderdelen met hindernissen, waarvan er 6 met een voldoende moeten worden genomen)
Physical Training (buiten, groepsgewijs, waarbij wordt gelet op doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en samenwerking, en zijdelings op leiderschapskwaliteiten)
Korte evaluatie
Intakegesprek met een wervingsvoorlichter over jouw motivatie en verwachtingen – en zelf kun je natuurlijk ook vragen stellen!


De MAST in de praktijk
Hoe is het nou écht om zo’n selectietest te ondergaan? SUBS-magazine vraagt het een aantal jongens die het hele dagprogramma net achter de rug hebben. Deze bikkels behoren tot de zes gelukkigen (van de twintig kandidaten van vandaag!) die door mogen naar de volgende rondes: de medische keuring en het psychologisch onderzoek.

Jowan van Schaik (19) uit Barneveld
Jowan heeft het Grafisch Lyceum gevolgd (“Dat bleek eigenlijk niets voor mij, maar als je ergens aan begint, moet je het ook afmaken, heb ik altijd geleerd”) en werkt nu als stratenmaker, een behoorlijk fysieke baan. Waarom het Korps Mariniers? “Vooral om de uitdaging. Het is het zwaarste militaire onderdeel dat er is, en dat vind ik gewoon het mooist.” Jowan heeft de MAST vandaag voor de derde keer gedaan. Hij wist dus al een beetje wat hij kon verwachten, maar: “Dit was echt de laatste keer dat ik het geprobeerd zou hebben.”

Marc Guijt (19) uit Katwijk
Marc vond de Physical Training het zwaarste onderdeel van vandaag. Het hardlopen was wel relaxed: rustig tempo, beetje kletsen... “En op de bewegingsbaan had ik voor acht van de tien onderdelen een voldoende. Netjes toch?” Omdat het vandaag de tweede keer was dat hij de MAST deed, had Marc zich goed kunnen voorbereiden. Hij vindt het nuttig dat de MAST wordt gedaan, ook voor de kandidaten zelf. “Zo krijg je alvast een beetje een beeld van wat je op de mariniersopleiding zelf nog te wachten staat. Tenminste, daar ga ik vanuit!”

Frank Wellink (17) uit Lekkerkerk
“Bizar zwaar”, zegt Frank over de Physical Training, maar de andere onderdelen gingen wel. Frank houdt van water, is ermee opgegroeid. Na lang twijfelen tussen de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers heeft hij daarom voor het laatste gekozen, omdat je dan toch actiever bent op en om het water. Voordat Frank solliciteerde, heeft hij de online voorlichting gevolgd. Dat was goed te doen, zegt hij: alles werd duidelijk uitgelegd. “Wat ik van het ochtendprogramma vond? Ik heb een bloedhekel aan fietsen, maar toch heb ik het dertien minuten volgehouden. En die krachttest is heel vreemd. Je zet kracht, maar er beweegt niks.”

Peter de Koning (22) uit Bruchem
Peter had de MAST nog niet eerder gedaan. “Ik was niet echt zenuwachtig, maar een gezonde spanning was er wel, ja. Je slaapt in een andere omgeving, je hoort al die verhalen van de jongens die al een keer eerder de MAST hebben gedaan…” Bij de kikkersprongen kreeg Peter kramp in zijn benen. “Ik moest er echt doorheen worden gesleept!” Waarom het Korps? “Om de uitstraling. En ik wil graag tot het maximum gaan. Ik werk nu al vijf jaar in een chrysantenkwekerij en dat heb ik eigenlijk wel een beetje gezien.” Wat vindt hij van het idee dat hij als marinier uitgezonden kan worden? “Daar train je juist voor! Op uitzending kun je je nuttig maken en dat vind ik een fijn idee.”

Juli 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten