Is er een dokter aan boord?
De Koninklijke Marine heeft haar eigen medische dienst. Op alle kazernes en schepen zijn doktoren, tandartsen en verpleegkundigen van de Marine aanwezig. Handig toch! In de bossen bij Hilversum ligt het Opleidingscentrum Militair Geneeskundige Dienst (OCMGD). Erik (21) en Chantal (24) volgen hier de opleiding tot Militair Verpleegkundige.
Erik wil een vak leren

Hoe verzorg je mensen?

“In dat bejaardentehuis hielp ik de mensen met opstaan, aankleden en eten. In het begin leek dat heel moeilijk, maar het viel eigenlijk erg mee. Die zes weken zijn voorbij gevlógen. Je moet wel tegen dit soort werk kunnen. Als je dat niet kan, moet je een ander vak kiezen.”
Alleen in noodgevallen

“Tot nu toe heb ik alle examens in één keer gehaald. Je hebt hier ’s avonds genoeg tijd om voor je examens te leren. Zelfs als je, zoals ik, regelmatig ’s avonds gaat fitnessen of zo nu en dan met klasgenoten een potje gaat poolen in de bar op de kazerne.”
“Ik leer ook ‘voorbehouden’ handelingen. Die mag ik alleen in noodgevallen toepassen, bijvoorbeeld in Irak, als er geen ambulance of ziekenhuis in de buurt is. In Nederland gebeurt dit bijna niet. Bovendien heb ik, als ik op zaterdagavond ga stappen, mijn medische uitrusting natuurlijk niet bij me!”
Competitie of gein?
“Ik slaap doordeweeks op de kazerne. Omdat mijn kamergenoot laatst met de opleiding is gestopt heb ik een tweepersoonskamer voor mezelf. Je betaalt er bijna niets voor. Al mijn klasgenoten hebben een kamer. De leeftijden in de klas lopen uiteen; de jongste is 17 en de oudste 28, leerlingen van de Marine en de Landmacht door elkaar. Competitie is er wel tussen die twee, vooral tijdens de sportlessen. Maar dat is vooral voor de gein.”
Hogere rang voor Erik
Bij veel andere dienstvakken ga je na je vakopleiding stage lopen op een schip of een kazerne. Fase 1 van de opleiding op het OCMGD is echter een afgesloten geheel en bevat meerdere stagemomenten bij diverse zorginstellingen. Daarom hoeft Erik na deze fase aan boord geen stage meer te lopen. Als hij zijn diploma Basis Geneeskundig Verzorger (BGV) haalt, slaat hij de rang van matroos der tweede klasse dus over en wordt hij meteen matroos der eerste klasse. Da’s mooi meegenomen!
“Ik wil graag naar Hr.Ms. Rotterdam. Die heeft een lekkere grote ziekenboeg, goede sportfaciliteiten en maakt geregeld reisjes. En dat trekt me natuurlijk ook aan in de Marine.”
Chantal zoekt afwisseling

Chantal slaapt, net als Erik, doordeweeks op de kazerne. Om geen internaatgevoel te krijgen, gaat ze regelmatig met een paar klasgenoten iets leuks doen. Winkelen in Hilversum of uit eten …. even van de kazerne af.
Stage het liefst op Curaçao
“In fase 3 krijgen we vakken als eerstelijns gezondheidszorg, anatomie en fysiologie. Allemaal interessant, omdat we op diep op alle aspecten ingaan. Veel dieper dan in mijn opleiding HBO-V. Aan het einde van fase 3 ga ik stage lopen bij een militair onderdeel, ik weet nog niet bij welk. Mijn voorkeur gaat uit naar Curaçao, maar dat wil m’n hele klas wel! Als dat niet lukt, lijkt de Centrale Ziekenboeg in Den Helder me wel wat.”
Meteen korporaal
Na haar stage gaat Chantal meteen voor zes weken de korporaalsopleiding in. Door haar vooropleiding wordt ze namelijk meteen opgeleid tot korporaal.
“Aan boord van een schip heb je als korporaal meteen heel veel verantwoordelijkheid. Daarom wil ik het liefst, als ik straks korporaal ben, eerst ervaring aan de wal opdoen. Maar daarna wil ik varen, dat lijkt me helemaal geweldig!”
Wil je precies weten welke vakken er worden gegeven in de opleiding op het OCMGD of wil je gewoon meer lezen over het opleidingscentrum zelf, surf dan eens naar www.dico.nl/mgfb/ocmgd/algemeneinfo/
Facts & figures
Naam school : Opleidingscentrum Militair Geneeskundige Dienst (OCMGD)
Plaats opleiding : Hilversum
Duur contract : 4 – 6 jaar (afhankelijk van je vooropleiding)
Onderdelen + duur : Fase 1 (1 jaar)
Militair diploma “Basis Geneeskundig Verzorger” (BGV)
Fase 2 (2 jaar)
Civiel diploma “Verzorgende Individuele Gezondheidszorg” (MBO
niveau 3)
Militair diploma “Algemeen Militair Verzorgende Individuele
Gezondheidszorg (AMVIG)
Fase 3 (1 jaar)
Civiel diploma “Verpleegkundige” (MBO niveau 4)
Militair diploma “Algemeen Militair Verpleegkundige” (AMV)
Vooropleiding : Opleiding tot matroos der eerste klasse
- MAVO D
- VMBO TL
Opleiding tot korporaal
MBO of HBO Verpleegkundige & in het bezit van een BIG-registratie.
April 2005
Geen opmerkingen:
Een reactie posten