dinsdag 20 oktober 2009

SUBS duiken dieper 1

SUBS duiken dieper

Speciaal voor het SUBS-magazine gaat Jaime Karremann (28) op onderzoek uit binnen de Koninklijke Marine. Elk kwartaal lees je over zijn belevenissen en bevindingen. Deze keer: de high-tech snufjes van de Johan de Witt, het nieuwste schip van de Nederlandse vloot.

Hersencel van amfibische operaties
De Johan de Witt: een varend hoofdkantoor!

Een regenachtige dinsdagochtend in Vlissingen. De Johan de Witt is net terug van z’n eerste proefvaart bij scheepsbouwer De Schelde – de enorme muur van grijs staal is al van ver te zien. Van een afstand lijkt het schip misschien een tweede Rotterdam, maar van dichtbij is het toch nog weer een stuk groter en moderner, blijkt tijdens de speciale rondleiding die ik krijg van majoor der mariniers Ronald Schepel. Als Amphibious Operations Officer is hij verantwoordelijk voor de coördinatie van de inzet van landingsvaartuigen en helikopters. En juist die amfibische operaties, dat is waar het hier allemaal om draait.

“Net als Hr.Ms. Rotterdam kan ook de Johan de Witt landingsvaartuigen, tanks, jeeps en natuurlijk mariniers meenemen en op land afzetten, ook als er geen haven is”, vertelt kapitein ter zee Veen, de commandant van het schip, aan wie ik door de majoor word voorgesteld. “Het verschil zit in het bovenste dek van het schip. Daar zit de staf, de hersencel van de amfibische vloot.” Wat hij daarmee bedoelt? Bij amfibische operaties worden mensen en materieel van zee aan land gezet. Soms zijn dat enorme acties, met helikopters, vliegtuigen, landingsvaartuigen en andere marineschepen. Die kunnen dan het beste vanaf zee worden aangestuurd – vooral vanaf de Johan de Witt! “Op het schip is een kantoorgebouw ‘geplakt’ waar vierhonderd mensen van verschillende krijgsmachtdelen kunnen werken en slapen”, legt de commandant uit. “Zo kan het fungeren als een hoofdkantoor op zee.” Er zijn op de hele wereld maar heel weinig schepen die daar zo goed voor zijn uitgerust als de Johan de Witt.


Militaire webcam

Het zenuwcentrum van het varende hoofdkantoor is de Joint Operations Room: een gigantische ruimte vol computers en communicatieapparatuur, waar de belangrijkste mensen van de staf werken. Op mega-schermen kunnen de acties op het land, in de lucht en op zee direct worden gevolgd. En ook als een admiraal via een militaire webcam een gesprek wil met de commandant van een ander schip, dan is dat geen probleem! Met de personenlift stijgen we op naar de brug, waar het schip wordt bestuurd. De bemanning werkt hier met de nieuwste beeldschermen, computers en communicatiemiddelen. En niet alleen om de elektronische kaart te raadplegen, nee, met één druk op de knop kun je hier vandaan ook zien wat ze in de commandocentrale op de radar zien – of zelfs checken hoe het met de scheepsmotoren gaat!

Joystick in plaats van stuur

Tussen al die hypermoderne apparatuur valt het ‘ouderwetse’ stuurtje me wel op… “Maar dat gaat er ook uit”, zegt Ronald Schepel, en hij wijst naar de joystick en de knoppen bij de stoel van de roerganger. “We varen sowieso al veel op de stuurautomaat, en om het schip op z’n plek te houden is een joystick in dit geval makkelijker dan een stuur.” Voor een marineschip is dat bijzonder. Onder de Johan de Witt hangt namelijk geen as met een schroef, zoals bij de meeste marineschepen, maar twee ‘azi-pods’ met een schroef aan de voor- en achterkant, en die zijn makkelijker te bedienen met een joystick dan met een stuur. Super-geavanceerd!

Nog een plek die met amfibische operaties te maken heeft: het dok. Net als de Rotterdam heeft de Johan de Witt ingebouwde tanks die met water gevuld kunnen worden. Als dat gedaan wordt, zinkt de achterkant van het schip en kunnen landingsvaartuigen met mariniers of materieel naar binnen of naar buiten varen. Verder naar voren zien we het voertuigendek. Gróót! Tanks, jeeps, vrachtwagens, alles kan hier staan. Aan het plafond hangt een soort verkeerstoren. “Daar zit de Dock Control Officer”, legt de majoor uit. “Die zorgt ervoor dat de vaar- en voertuigen snel en veilig naar binnen of buiten kunnen.”

Zes heli’s in actie


Eén dek hoger is het helikopterdek. Als de Johan de Witt in actie is, is het ook daar een drukte van jewelste: er worden dan twee helikopters gereedgemaakt in de hangaar, terwijl twee andere op het helidek klaarstaan om op te stijgen en nog twee andere al in de lucht zijn. De Flightdeck Officers op het helikopterdek en de Flightdeck Supervisor in z’n mini-luchtverkeerstoren regelen dat elke heli veilig kan landen of opstijgen. De Flightdeck Officers en de Dock Control Officer vallen onder de verantwoordelijkheid van majoor Schepel, die vanuit de amfibische centrale van de Johan de Witt bepaalt waar de helikopters en landingsvaartuigen precies heen gaan. Van zijn collega’s in de commandocentrale krijgt hij alle informatie over eventuele schepen, onderzeeboten en vliegtuigen om het schip heen. Met de modernste communicatieapparatuur heeft hij contact met de eenheden die aan land gaan, en natuurlijk ook met de staf in de Joint Operations Room, die een deurtje verderop zit. High-tech plus high-tech: een enorme aanwinst voor de Nederlandse krijgsmacht!

Specificaties


Type: Landing Platform Dock (LPD)
Afmetingen: 176,35 x 29,20 m
Diepgang: 5,55 m
Waterverplaatsing: 15.500 ton (beladen)
Snelheid: 19 knopen
Bemanning: 113-127 personen, plus een staf van 400 personen of 550 mariniers
Bewapening: 2 Thales Goalkeeper, 4 tot 8 mitrailleurs 12,7 mm
Helikopters: 4 Chinook of 6 NH-90
Landingsvaartuigen: 2 LCU en 4 LCVP


Januari 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten