dinsdag 20 oktober 2009

Back to school...(6)

Back to school... Vrede & Veiligheid (2)

Deel 2: De lessen op school

In het vorige nummer heb je kennis kunnen maken met een belangrijk onderdeel van de eenjarige opleiding Vrede & Veiligheid: de BeroepsPraktijkVorming (BPV), twee stageperiodes van drie weken. Maar de rest van het jaar ga je natuurlijk gewoon naar school. Nou ja, gewoon… SUBS liep een dagje mee op het ROC A12 in Ede, waar op dat moment (april 2006) een V&V-klas van 23 jongeren actief aan het leren was. Verveeld in de schoolbanken hangen, urenlang luisterend naar slaapverwekkende verhalen – dat was er niet bij!

“Van zelf doen leer je veel meer dan van alleen maar theorie”, zegt Jacqueline Hoetmer, coördinator uniformberoepen en V&V-leertrajectbegeleider aan dit ROC. We zitten in haar kamer en nemen voordat de les begint nog snel even een laatste slok koffie. “Er wordt steeds meer gewerkt met projecten. Daar blijft uiteindelijk toch het meeste van hangen. En bovendien zijn ze dan ongemerkt met een groot aantal vakken tegelijk bezig.” Ook vandaag krijgen de leerlingen zelf een opdracht mee: “Ze moeten mensen gaan enquêteren. Hee, maarreh, jullie wilden toch ook een paar leerlingen interviewen hè? Als jullie dat nou eens voor de klas deden… Dan ziet iedereen meteen hoe een professional zoiets aanpakt.” O jee! Toch wel een beetje zenuwachtig lopen we achter Jacqueline aan het lokaal in.

Groen, blauw en burger

Het is er gezellig druk. Groene uniformen, blauwe uniformen, burgerkleding… alles loopt er door elkaar. Zodra iedereen op z’n stoel zit en stil is, legt Jacqueline uit wat wij komen doen. “Degenen die voor de marine hebben gekozen: komen jullie straks in de middelste kring zitten? Let allemaal goed op, ook degenen die zelf niet worden geïnterviewd, want daar kun je straks je voordeel mee doen.” Als wij klaar zijn met de acht ‘marineleerlingen’, komt Susanne Winnubst de klas binnen. Zij is docent uniformberoepen, spil in het competentiegericht onderwijs (CGO), en ook leertrajectbegeleider voor V&V. “Vanmiddag gaan jullie in drietallen de straat op, met een lijst van tien tot vijftien vragen die jullie zelf moeten opstellen”, legt ze uit. Mogelijke doelen van de enquête: (1) erachter komen wat men weet over de opleiding V&V, of (2) erachter komen wat de Edese bevolking vindt van buitenlandse vredesmissies, of (3) iets anders. Wel even overleggen met je tutor!

Tien mensen ondervraagd

Jacqueline vertelt hoeveel tijd er staat voor elke stap van het project. Het laatste onderdeel begint om twee uur ’s middags: dan moeten de drietallen voor de klas hun resultaten presenteren. Tegen tweeën stroomt het lokaal inderdaad weer vol. Pasqualle is de eerste die verslag uitbrengt, samen met twee andere leerlingen. Ze vertelt dat ze naar een winkelcentrum in de buurt zijn geweest. Daar hebben ze tien mensen ondervraagd. Die bleken weinig te weten van V&V. Na wat uitleg antwoordde negentig procent van de geënquêteerden niettemin dat ze het leuk zouden vinden als hun kind deze opleiding ging doen. Prima vragen, keurige uitwerking en een goede presentatie, roemt Jacqueline.

Naar het Technisch College

Nynja, Jan en nog een klasgenoot hadden hetzelfde onderwerp gekozen, maar waren met hun vragenlijsten naar een ander onderdeel van het ROC A12 gegaan: het Technisch College. “Ze zien ons wel eens lopen in onze uniformen, als we daar gaan sporten, maar blijkbaar vraagt niemand zich af wie wij zijn en wat we doen”, zegt Nynja. “De meesten wisten in elk geval bijna niks over V&V.” Tegen drieën hebben alle groepjes hun bevindingen gepresenteerd. Jacqueline complimenteert de leerlingen met hun inzet en sluit de les af. Morgen is er weer een dag – maar hoe die eruit ziet...?

Wat zeggen de leerlingen?

Inge van Dalum (16) uit Wageningen: “In mijn vooropleiding heb ik economie en handelsadministratie gedaan, maar bij de marine wil ik zo min mogelijk stilzitten!”

Freddy Pattiasina (17) uit Lunteren: “Of de docenten streng zijn hier? Neu, valt wel mee. Ik vind dat ze ons heel goed begeleiden.”

Jan van Eck (17) uit Ede: “Ná dit schooljaar ga ik eerst een andere opleiding doen, want ik vind mezelf nu nog te jong voor het Korps. Bovendien wil ik graag een basis hebben voor later.”

Björn van den Berg (16) uit Dodewaard: “Wat we vanmiddag gaan doen? Een project, dat is alles wat ik weet. De opdracht krijgen we meestal pas op het laatst.”

Nynja Witjes (17) uit Ingen: “Ik wil graag bij de wapentechnische dienst, maar ik heb op het vmbo geen natuurkunde gedaan. Dat ben ik nu dus aan het inhalen.”

Pasqualle Hagemans (17) uit Amerongen: “Ik heb altijd al bij de marine gewild. Maar dan wel echt varen hè? De opleiding hier vind ik lekker afwisselend: projecten, sporten, theorie, en veel lachen…”

Erik Grasmeijer (17) uit Leersum: “Ik wist niet wat ik wilde en toen zei mijn pa: het Korps misschien, net als de buurman? Dat trok me wel, maar ik wist er weinig van. Dankzij de V&V-opleiding heb ik ontdekt wat ik zélf het liefste wil: de politie.”

Jamey Bennet-Leaver (16) uit Ede: “De landmacht leek me niks: een beetje door het zand baggeren, nee dank je. Maar ik vind het wel leuk heel dat we allemaal samen in één klas zitten.”

Welke vakken krijg je?
...En wat houden ze ongeveer in?

Vrede & Veiligheid
Taken van de krijgsmacht, rangen en onderscheidingstekens, organisatie van de krijgsmachtsdelen, samenwerking in Europa, de VN, regels en wetten, beroepsethiek, militaire veiligheidspatrouilles lopen, etc.

Zelfredzaamheid
Taken plannen, samenwerken en eventueel leidinggeven, het buddysysteem, communicatie, oriënteren, waarnemen, afstand schatten, verplaatsen in het terrein, werken met kaart en kompas, improviseren, camouflage, zorgdragen voor materieel, de eigen persoonlijke uitrusting onderhouden, handelen bij onveilige situaties, hygiëne, preventieve geneeskunde, omgaan met stress, weerbaarheid, omgaan met conflicten, kleine storingen verhelpen, ZHKH toepassen (EHBO voor militairen), etc.

Engels
Woordenschat, praktische grammatica, internationale communicatiecodes, het NAVO-spellingsalfabet, rapporteren, corresponderen en telefoneren in het Engels, omgaan met Engelstalige bezoekers of collega’s, leesvaardigheid, spreekvaardigheid, etc.

Maatschappij en Cultuur
De Nederlandse staat, democratie, politieke partijen, verkiezingen, het bestuur (regering, provincie, gemeente, etc.), grondrechten, sociale zekerheid, sociale voorzieningen, de multiculturele samenleving, vooroordelen, discriminatie, media, waarden en normen (gedragscodes), etc.

ICT
Windows, Word, Excel, internet, e-mail, etc.

Zakelijke Communicatie
Informatie opvragen of verstrekken, zakelijk telefoneren, de fax, het antwoordapparaat, de werkvergadering, noodtelefoontjes verwerken, schriftelijk rapporteren, Nederlands (spelling, werkwoordsvormen, etc.)

Fysieke Vaardigheden
Theorie over bloedsomloop, ademhaling, spieren, warming-up, cooling-down, voeding, houding en beweging – en héél veel zelf sporten!

Beveiliging van eigendommen, gebouwen en personen
Risicoanalyses maken, beveiligingsplannen opstellen, ernst van mogelijke schade vaststellen, toegangscontroles houden, surveilleren, objecten (of personen) beveiligen door gebruik te maken van mensen, honden of moderne hulpmiddelen, alarmopvolging, controleren van inkomende en uitgaande goederen, vertrouwelijke informatie veiligstellen, brandpreventie en -bestrijding, optreden bij calamiteiten, handelen bij bommeldingen, signalementen opnemen, etc.

Juli 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten