dinsdag 20 oktober 2009

Wist je dat...(2)

Wist je dat... Helicarriers... Vliegkampschepen

Ze zijn 30 keer zwaarder dan een gemiddeld fregat en toch sneller. Ze zijn 3 keer zo lang en nemen 80 vliegtuigen mee, de allergrootste marineschepen: vliegkampschepen. Ze zijn niet alleen groot, ze hebben ook een enorme slagkracht. Dat komt vooral door de combinatie van vliegtuigen en marineschepen. En dan de helikoptercarriers, ze zijn ietsje kleiner, maar doen niet veel onder voor hun grote broer.

Helikoptercarriers

Helikopters zijn ontzettend handig als je snel veel mensen en materieel aan land wilt zetten, zonder dat de schepen een haven in hoeven te varen. Amfibisch Transportschip Hr.Ms.Rotterdam heeft daarom een extra groot helidek. Schepen die een nog groter helidek hebben en speciaal ingericht zijn voor helikopters zijn de helikoptercarriers.

Voor meerdere taken inzetbaar

Net als de Hr.Ms. Rotterdam kunnen helikoptercarriers eenheden van het Korps Mariniers meenemen en landingsvaartuigen en voertuigen inzetten. Maar omdat het vliegdek zo groot is, uitgestrekt over de hele lengte van het schip, gaat het vooral om helikopters. Toch zijn ze ook allemaal inzetbaar voor meerdere taken. Op sommige schepen kunnen zelfs vliegtuigen landen.

Carriers in alle maten

De kleinste helikoptercarriers zijn die van de Oosumi-klasse (Japan), ongeveer 180 meter lang. De Verenigde Staten hebben de grootste: de schepen van de Wasp-klasse zijn 250 meter. Eigenlijk hebben alleen Groot-BrittanniĆ« en Rusland deze schepen ook. Het aantal helikopters dat ze kunnen meenemen verschilt. De Britse HMS Ocean heeft plaats voor 16 heli´s, terwijl de carriers van de Wasp-klasse er maar liefst 40 kunnen hebben. De helikopters aan boord van een carrier zijn niet allemaal hetzelfde. Je hebt helikopters voor onderzeebootbestrijding, transportheli´s en aanvalshelikopters. De carriers zelf hebben geen wapens aan boord om mee aan te vallen. Daarom zul je ze in het centrum van een vlootverband vinden, waar andere schepen hen kunnen beschermen. De bewapening is alleen voor de laatste verdediging.

Vliegkampschepen

Op vliegkampschepen kunnen vliegtuigen landen. Vaak vind je ze in het centrum van een eskader, beschermd door veel andere schepen. Met een eskader en een vliegkampschip kun je overal ter wereld invloed uitoefenen. Marineschepen kunnen namelijk de hele wereld rondvaren. Zolang ze maar in de internationale wateren blijven varen, hoeven ze geen toestemming te vragen aan allerlei landen. Vliegtuigen kunnen vaak niet zo ver vliegen en moeten dus opereren vanaf een basis in de buurt. Zij zijn dan afhankelijk van het land waar zij vandaan willen vliegen. Daarom zijn vliegkampschepen erg in trek. Veel landen bouwen momenteel nieuwe vliegkampschepen.

De kleintjes – tot 200 m lang

Het nadeel van vliegkampschepen is de prijs: ze zijn erg duur. Dat komt natuurlijk omdat ze zo groot zijn. De kleinste vliegkampschepen, bijvoorbeeld die van Groot-Brittanniƫ, Spanje en Thailand, varen op gas of diesel, net als normale marineschepen. Zij maken gebruik van vliegtuigen die een korte startbaan nodig hebben en verticaal kunnen landen (Harriers). Echt klein zijn ze natuurlijk niet: tussen de 180 en 200 meter lang, met 600 tot 1.000 man personeel aan boord!

Fly navy!

De grote vliegkampschepen, die van de Verenigde Staten en Frankrijk, varen op kernenergie. Vliegtuigen die hier op landen hebben een lange start- en landingsbaan nodig , daarom zijn ze tussen de 240 en 317 meter lang. De langste schepen zijn de (10!) Amerikaanse vliegkampschepen van de Nimitz-klasse: 317 meter lang. Het aantal bemanningsleden aan boord is bijna 6.000. Op deze schepen kunnen ongeveer 80 vliegtuigen gestationeerd worden. Dit zijn trouwens geen vliegtuigen van de luchtmacht, want de VS en Frankrijk hebben (net zoals Nederland) een aparte marineluchtvaartdienst.

April 2005

Geen opmerkingen:

Een reactie posten