Wist je dat...(7)
Wist je dat…. De torpedo
Zodra hij gelanceerd is, zie je hem niet meer, en ook de lancering zelf is niet echt spectaculair. Misschien dat ‘ie dáárom niet zo heel erg bekend is: de Torpedo MK 48. Maar opvallend of niet, dit is wél het zwaarste en gevaarlijkste wapen dat de Koninklijke Marine bezit!
Torpedo’s worden ingezet tegen onderzeeboten en schepen: daar varen ze onder water op af, om erónder te ontploffen. Vroeger kon je ze dankzij een enorme witte bellenbaan nog door het water zien schieten, en voeren ze altijd alleen maar rechtdoor – maar die tijden zijn voorbij. De torpedo van nu is een super-sneaky wapen!
Tegen ‘de Russen’
De MK 48 werd in 1972 voor het eerst in gebruik genomen door de Amerikaanse marine, tegen de steeds sneller varende en dieper duikende Russische onderzeeboten. Sindsdien is hij op allerlei fronten verbeterd. De variant die je bij de Nederlandse marine tegenkomt, is de MK 48 Mod 4. Wat maakt de MK 48 nou zo’n gevaarlijk wapen? Allereerst het feit dat ‘ie door een onderzeeboot wordt afgevuurd, want die zijn nauwelijks op te sporen. Ook de torpedo zelf wordt door veel schepen pas opgemerkt als hij al redelijk dicht in de buurt is. Er is dan al kostbare tijd verloren gegaan. Maar dan nog… wat kun je doen tegen een eenmaal afgevuurde torpedo? Extreem weinig. Een systeem om zo’n ding uit te schakelen, moet namelijk nog worden uitgevonden!
Bijsturen – met een draad!
In veruit de meeste gevallen is één torpedo genoeg om een schip in tweeën te breken. Mist de torpedo zijn doel, dan keert ‘ie om en probeert ‘ie het nog een keer – en als het moet nóg een keer. Dat het schip inmiddels een stukje verder is gevaren, maakt de torpedo niet uit, want die vaart altijd nog sneller. Ondertussen probeert het schip natuurlijk toch nog zo snel mogelijk weg te komen, maar daarbij maakt het wel heel veel lawaai. Zo kan de onderzeeboot die een heel eind verderop ligt, zijn doel des te beter in de gaten houden… en de afgevuurde torpedo bijsturen – met een draad. Dat klinkt ouderwets, maar onder water is er gewoon geen betere manier! Ook al vaart een torpedo sneller dan een schip, vergeleken met een raket gaat hij nog steeds met een slakkengangetje. De MK 48 lanceer je dan ook niet naar de plek waar je doelwit op dat moment waarneembaar is, maar naar het punt waar het vijandelijke schip zich volgens de computer zal bevinden wanneer de torpedo aankomt. Merk je dat dat schip ondertussen van koers of snelheid verandert, dan kun je de torpedo dus nog bijsturen, net zo lang totdat de brandstof op is of het doel is bereikt. Wanneer de MK 48 eenmaal dicht in de buurt van het doel is, gaat hij met zijn eigen sonar op zoek naar het midden van het schip.
Schokgolf en gasbel
Zodra de MK 48 het vijandelijke schip eenmaal heeft bereikt, gaat hij daar ver onder varen; hij botst er niet tegenaan. Het is namelijk veel effectiever als hij ónder het schip tot ontploffing komt. Er gaat dan een enorme schok door het water, met een snelheid van meer dan 5000 kilometer per uur. Deze schokgolf slaat tegen de onderkant van het schip, waardoor de romp wordt opgetild en direct breekt. Meteen na de eerste schokgolf volgt er een enorme gasbel, die de onderkant van het schip met een nóg grotere snelheid raakt. Hierdoor wordt het midden van het schip nog verder uit het water getild. Vervolgens krimpt de gasbel weer heel snel en wordt het midden van het schip naar beneden getrokken. Maar dan zet dezelfde gasbel plotseling weer uit. Ditmaal gaat hij dwars door het schip heen. De bovenkant van het schip wordt eraf geblazen en het schip is nu echt in twee stukken gebroken. Vijf seconden na het ontploffen van de torpedo beginnen de twee delen te zinken.
Verder gemoderniseerd
De torpedo’s aan boord van de Nederlandse onderzeeboten worden langzaam maar zeker gemoderniseerd, want ook rondom dit doeltreffende wapen is de technologie niet stil blijven staan: de nieuwe MK 48 is stiller en sneller, en kan z’n doelwit op meerdere manieren aanvallen. Zo blijven de onderzeeboten van de Walrusklasse over een wapen beschikken waar de tegenstander rekening mee heeft te houden!
Specificaties
Fabrikant: Raytheon Systems
Lengte: 5,79 m
Diameter: 533 mm
Gewicht: 1545 kg
Brandstof: Otto fuel
Aan boord van: Amerikaanse, Australische, Canadese en Nederlandse onderzeeboten
Oktober 2006
Geen opmerkingen:
Een reactie posten