Wist je dat...(3)
Wist je dat…. Onderzeeboten
Je hebt vast wel eens een Amerikaanse film gezien over onderzeeboten. Kleine ruimtes, een periscoop die boven het water uitsteekt... Veel meer dan dat weten de meeste mensen er ook niet van. En geen wonder, want onderzeeboten zijn stiekeme dingen! In deze laatste aflevering van onze serie over marineschepen kun je eindelijk kennismaken met dat deel van de vloot dat ónder het wateroppervlak actief is: de subs!
We hebben het hier over onderzeeboten, niet over duikboten, want die zijn sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in gebruik. Het verschil? Een duikboot vaart bijna altijd boven water, maar kan duiken als het moet. Een onderzeeboot zit juist bijna altijd onder water; die komt alleen boven als het nodig is.
Afluisteren en stiekem foto’s maken
Door hun unieke ‘stealthy’ eigenschappen kunnen onderzeeboten zich goed verstoppen. Zonder dat iemand het in de gaten heeft, kunnen ze buitenlandse kusten verkennen, communicatie afluisteren, foto’s maken van havens en vliegvelden, mariniers aan land helpen, vijandelijke schepen detecteren en die eventueel ook uitschakelen. Daar hebben ze torpedo’s voor bij zich – maar die hebben andere onderzeeboten ook, dus je moet altijd zorgen dat jij de ander eerder ontdekt dan hij jou! Eén van de manieren waarop een onderzeeboot naar andere objecten kan zoeken, is via de sonar. Die zendt een signaal uit (ping!) en als het geluid ergens tegenaan botst, wordt dat op een beeldscherm getoond. Nadeel is dat de vijand die ping ook hoort en dan weet waar je zit. Een onderzeeboot zal daarom zelf alleen bij hoge uitzondering ‘pingen’. Om andere onderzeeboten op te sporen zonder zichzelf te verraden, maakt hij liever gebruik van een lange kabel met heel veel microfoontjes eraan.
Nucleair of diesel-elektrisch
Wat de voortstuwing betreft zijn onderzeeboten onder te verdelen in twee types: boten die op kernenergie varen en diesel-elektrische boten. Het eerste type kan vele malen de aarde rond varen zonder boven water te komen. Nadeel is wel dat ‘ie erg duur is en niet zo stil. Diesel-elektrische onderzeeboten zijn kleiner en maken minder geluid. Daardoor kunnen ze dicht bij de kust komen zonder opgemerkt te worden. Wel moeten ze regelmatig boven water komen om met dieselmotoren hun accu’s op te laden.
Verstoppen in eigen kustwateren
Amerika, Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk varen met onderzeeboten op kernenergie; ook China is druk met een programma. Maar de meeste landen hebben – net als Nederland – diesel-elektrische onderzeeboten, en niet alleen vanwege de prijs. Met die kleine onderzeeboten kun je je beter verstoppen in de eigen kustwateren en voor sommige landen is dat belangrijker dan dat ze de oceaan over kunnen varen. De grootste onderzeeboten ter wereld zijn die van de Ohio-klasse van de US Navy. Deze nucleaire boten zijn meer dan 170 meter lang en Amerika heeft er – naast nog een heleboel andere onderzeeboten – maar liefst 18 van! Diesel-elektrische onderzeeboten zijn kleiner, vaak zo’n 60 meter. De type 206A-boten van Duitsland behoren met hun 48,6 meter tot de kleinste. De Nederlandse onderzeeboten – Hr.Ms. Dolfijn, Hr.Ms. Bruinvis, Hr.Ms. Walrus en Hr.Ms. Zeeleeuw – zijn ongeveer 67 meter lang.
Internationale opleiding
Dat de Koninklijke Marine inmiddels heel deskundig is op het gebied van onderzeeboten, blijkt wel uit het feit dat in ons land de internationale opleiding voor onderzeebootcommandant wordt gegeven. Zelfs Canadese of Australische officieren die commandant willen worden, moeten in Den Helder de opleiding komen volgen!
Juli 2005
Geen opmerkingen:
Een reactie posten