De BVS10 (Viking)
Geen houten kont meer kweken
Hij oogt stoer, met zijn groene, vierkante uiterlijk. De Hulk? Nee, de BVS10: het nieuwe rupsvoertuig van het Korps Mariniers. Begin januari zag het eerste Nederlandse exemplaar het levenslicht, en wel in de kraamkamer van de Zweedse firma BAE Landsystems Hägglunds. Een zware jongen: 10.600 kilo schoon aan de haak. De marine heeft er 74 stuks van besteld, want de BVS10 gaat een deel van de huidige BV206’s vervangen. Binnen anderhalf jaar moeten ze allemaal operationeel zijn. Een vette klus voor de fabrikant, maar ook geen geringe opgave voor de mariniers, die nog een heel opleidingstraject te gaan hebben. Want zij moeten wel weten hoe ze de rups straks tot alle mogelijke topprestaties kunnen aanzetten.
Dankzij een stevige stalen carrosserie van maar liefst 5,5 millimeter dik, bekleed met keramische platen die 7,62-mm-patronen kunnen tegenhouden, biedt de BVS10 nog meer bescherming dan z’n oudere broer, de BV206. De naam zegt het al, voor wie Zweeds spreekt althans: BV staat voor BandVagn, ‘rupsvoertuig’, die S daarachter voor Splitterskyddad, ‘beschermd tegen scherven’. De BVS10’s zijn bestand tegen dichtbij ontploffende artilleriegranaten en AP-mijnen. Uitsluitend ter zelfverdediging beschikken ze over een machinegeweer op een affuit, een mobiel onderstel dat zorgt voor stabiliteit als er moet worden geschoten. Alle BVS10’s kunnen salvo’s vuren om een rookgordijn te leggen. Infanterietaken kunnen sneller en veiliger worden uitgevoerd, en er kan makkelijker over het gevechtsveld worden gemanoeuvreerd. Een gevechtsvoertuig is de rups echter niet, want voor zwaardere wapens is hij ongeschikt.
Veiliger, tactischer, en heel wat comfortabeler
Veiligheid is niet de enige reden waarom er op deze nieuwe generatie all terrain vehicles wordt overgestapt. Ook tactisch gezien zijn er voordelen. De Engelse mariniers maken namelijk ook gebruik van de BVS10 – al wordt ’ie daar de Viking genoemd. En omdat Nederland in NAVO-verband veel met de Britten doet, wordt de samenwerking nu een stuk effectiever. Verder hebben de inzittenden minder last van herrie, trillingen en schokken. De houten zitvlonders in de achterwagen zijn bovendien vervangen door opklapbare parastoelen. Die zitten een stuk lekkerder, zeggen de mannen die het kunnen weten, dus als het goed is behoort de beruchte ‘houten kont’ straks tot het verleden...
Trainingen in volle gang
De nieuwe rups is – ondanks z’n vierduizend kilo ‘overgewicht’ – stukken sneller dan de BV206. Hoe het met z’n terreinvaardigheid zit, zal de komende tijd moeten blijken. Eén ding blijft onveranderd: degene die het voertuig bedient, maakt het verschil. De benodigde trainingen zijn daarom al in volle gang. Want het gaat hier niet om het eventjes omruilen van een voertuig en het doorbladeren van de handleiding. Met de complexiteit van het wapensysteem, de uitrusting, de veiligheidsaspecten, en de vereiste know-how en vaardigheden, betekent de overstap naar de BVS10 een hele nieuwe manier van denken en doen. Maar dat heb je als marinier wel over voor zo’n stoere rups. Toch?
Wat kun je ermee?
De BVS10 is ontworpen om in verschillende klimaten en op allerlei soorten ondergrond te opereren. Het ding is veel méér dan gewoon een voertuig: in het veld wordt er als het ware vanuit de rups ‘geleefd’. Om alles eruit halen wat erin zit, behoort de volgende ‘kost’ tot de standaard trainingsroutines: • navigeren • routes kiezen • handelen bij ambushes • tactisch verplaatsen op verschillende terreinen • overnachtinglocaties, verdedigende opstellingen en afwachtinggebieden betrekken • waterhindernissen overwinnen • verbindingen onderhouden • embarkeren en debarkeren • veiligheidsmaatregelen treffen
April 2006
Geen opmerkingen:
Een reactie posten