dinsdag 20 oktober 2009

Back to school (5)

Back to school...Vrede & Veiligheid (1)

Deel 1: facts & figures van de opleiding

Waarom V&V?

Als een speer door je middelbare school gegaan – of gewoon een vroege leerling – en nu te jong om te solliciteren bij de marine, terwijl je eigenlijk al staat te popelen? Of al wel 17, maar nog niet overtuigd van jezelf als militair-in-de-dop? Of gewoon geen idee welk krijgsmachtdeel je het leukst vindt? Speciaal voor mensen zoals jij is er de opleiding Vrede & Veiligheid: jouw kans om je een heel jaar te oriënteren op de verschillende mogelijkheden bij Defensie. Kies je daarna inderdaad voor een toekomst bij de marine of de landmacht – want het gaat met name om die twee onderdelen – dan heb je meteen een streepje voor. En als je je bij nader inzien toch niet zo thuis voelt in de militaire wereld, is er echt geen man overboord. Je krijgt namelijk ook allerlei vakken waar je in de burgermaatschappij veel aan hebt.

Drie weken lang zijn SUBS-leden Michael van Willigen, Cynthia Leenhoven en Robert Concincion de hort op voor hun eerste BeroepsPraktijkVorming (BPV), een van de stages bij de opleiding Vrede & Veiligheid. Met de dag worden ze enthousiaster. En (nog) zekerder dan ooit weten ze nu wat ze willen: doe mij maar de marine!

“Gisteren kreeg ik de rode helm op”, vertelt Michael, terwijl hij vanuit zijn ooghoeken toekijkt hoe de rest van zijn groep een vliegtuigvormig vlot in elkaar probeert te zetten. Het is half januari en rondom de marinierskazerne op Texel zijn meer dan honderd V&V-leerlingen uit het hele land bezig allerlei opdrachten uit te voeren die de korporaals en sergeanten van het Korps voor ze hebben bedacht. Improviseren, samenwerken, communiceren, doorzetten – allemaal wel eens nodig, allemaal wel eens moeilijk. De opdrachten variëren van bokbouwen (drie lange palen op zo’n manier aan elkaar vastbinden dat je er een katrol aan kunt hangen) tot het construeren van een vlot (“Ze zullen wel balen dat jullie me uit de groep hebben gepikt, want ik ben een van de weinigen die goed kan knopen”) tot het geblindeerd volgen van een parcours langs een touw waarbij je allerlei obstakels moet zien te ontwijken (“En dan krijg je onverwacht ook nog een emmer koud water over je heen”) tot het verplaatsen en sorteren van ladingen gekleurde munitiekisten (“Daarbij was ik de aanvoerder, degene met de rode helm op, dus toen moest iedereen naar mij luisteren”).

Gewoon doen wat je opgedragen wordt

Voor iedereen verpesten

Volgens Cynthia is de methode die de mariniers gebruiken om de benodigde discipline ‘erin te rammen’, op zich wel heel efficiënt. “De eerste avond dat we om elf uur moesten gaan slapen – licht uit, iedereen stil – dachten we nog: nou ja. Thuis en op de middelbare school smokkel je ook wel eens met de regels... Maar hier laten ze er meteen de hele groep voor opdraaien. Stel je voor: lig je na een hartstikke zware dag eindelijk rustig in de tent, moet je er ineens weer uit om tig rondjes te gaan rennen of zoiets, omdat iemand ánders ligt te kletsen. Diegene wordt op dat moment behoorlijk uitgekotst door de rest, ja. Maar de volgende avond is het dus wel om elf uur stil!”

Houd je buddy in de gaten!

Robert vindt eigenlijk alles aan de opleiding leuk. Oké, er zitten wel eens saaie theorielessen bij, maar sommige dingen moet je nou eenmaal gewoon in je kop stampen. Uiteindelijk wil hij bij het Korps Mariniers, en daar heeft hij alles voor over. Een van zijn favoriete vakken is beveiliging: “Dan leer je hoe je gebouwen moet beveiligen, en ook hoe je personen moet bewaken. Dat doe je altijd met meerdere mensen. Sowieso heb je tijdens de hele opleiding een buddy, met wie je veel samenwerkt en voor wie je ook een beetje verantwoordelijk bent. Eigenlijk moet je altijd weten waar je buddy uithangt en hoe het met hem gaat, en andersom. Zeker als je onderweg of ‘in het veld’ bent, is dat belangrijk voor je veiligheid.”

Eén en al smile

De voorlichtingen en oefeningen in Den Helder vorige week waren best nuttig, zegt Robert, maar deze week op Texel is toch het leukste deel van de BPV. Hij had het zich fysiek zwaarder voorgesteld: “Een paar mensen in mijn bak zaten te zeuren dat er in de tenten geen verwarming is, maar zo koud is het nou ook weer niet als je eenmaal goed ligt. En ze baalden dat we geen licht hadden, maar je hoeft toch niks te zien als je gaat slapen?” Ook voor de ‘natte catcrawl’ draait Robert zijn hand niet om: zelfs met een buitentemperatuur van min drie graden – dus hoe koud moet het water onder hem wel niet zijn, stél dat hij het touw per ongeluk laat schieten? – maakt hij er een daverende show van. Vanaf de kade wordt hij aangemoedigd: Popo, nog één keer, Popo, nog één keer. En daar gaat hij weer: eerst zijn ene been naar beneden, dan zijn andere been, zijn rechterarm, totdat hij boven het ijskoude water alleen nog maar aan die ene linkerhand bungelt. Met zijn andere hand salueert hij naar de toeschouwers op de wal. Er volgt een luid applaus. Even later klimt hij droog weer op de kant, één en al smile. “Dit ís het gewoon voor mij. Dat dacht ik al wel, maar nu ik zo lekker bezig ben in de praktijk, weet ik het echt zeker: ik móét marinier worden. En deze opleiding lijkt me een perfecte start van mijn carrière in die richting.”

Volgende actie!

Ook helemaal enthousiast over de opleiding Vrede & Veiligheid? Misschien zelfs al zin om je aan te melden? Surf dan naar www.leerlingvenv.org. Hartstikke veel info, inclusief allerlei spannende praktijkfoto’s! Een lijst met alle ROC’s waar je je rechtstreeks voor het V&V-jaar kunt opgeven, vind je onder ‘Over de Opleiding’.

Wat, waar, wie en hoe?

Opleidingen: Assistent Vrede & Veiligheid (niveau 1, geen vooropleiding vereist) Medewerker Vrede & Veiligheid (niveau 2, vmbo-diploma vereist)
Locaties: 25 ROC’s door heel Nederland
Duur: 1 (school)jaar, van september tot en met juni
Theorie: Vakkenpakket niveau 1 en 2: Vrede & Veiligheid, zelfredzaamheid, Engels, maatschappij en cultuur, ICT, zakelijke communicatie, fysieke vaardigheden (= ook veel trainen!)
Extra vak niveau 2: Beveiliging van eigendommen en gebouwen
Praktijk: Najaar: 2 oriëntatiedagen bij de KM en 2 bij de KL; in december kies je bij welk onderdeel je je latere 2 stages (BPV) wilt lopen
Winter/voorjaar: 2 x 3 weken BPV, beide bij KM óf KL
Toelatingseisen: Minimaal 16 jaar, Nederlandse nationaliteit (of aangevraagd), gescreend door Defensie, aangenomen door het ROC (na intake en medische controle)
Werkgever: Tijdens het V&V-jaar ben je officieel cursist bij jouw ROC, dus niet in dienst bij Defensie
Baangarantie KM: Nee, maar je maakt wel veel meer kans dan sollicitanten die geen V&V hebben gedaan, én je hebt een jaar lang flink aan je conditie gewerkt, én er worden altijd functies voor V&V-leerlingen gereserveerd, én je krijgt bepaalde vrijstellingen wanneer je later aan je ‘echte’ militaire opleiding begint, én je weet veel beter wat je te wachten staat
Baangarantie KL: Ja, als je je twee BPV’s bij de KL hebt gedaan, kun je daar in principe worden aangenomen
Keuring: Pas als je na het V&V-jaar echt gaat solliciteren

April 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten