In de rubriek ‘Wist je dat…’ besteden we dit jaar aandacht aan de verschillende wapens die bij het Korps Mariniers worden gebruikt. Deze keer: de Diemaco C7A1, het persoonlijke wapen van iedere marinier.
In weer en wind, bij 45 graden in de woestijn en bij min 30 in de bergen, bij nacht en ontij in het bos en bij zon op de hei, bij het oversteken van een rivier, tijdens elke oefening, bivak, operatie en patrouille, altijd, áltijd moet een marinier kunnen vertrouwen op z’n eigen persoonlijke wapen. Leren omgaan met de Diemaco C7A1 is daarom niet alleen een kwestie van raak leren schieten, het is ook: weten hoe hij in en uit elkaar moet en zelf goed kunnen zorgen voor z’n onderhoud.

Geblinddoekt schoonmaken

Ideale schiethouding: liggend

Vastgevroren onderdelen
De jongens moeten het wapen altijd bij zich hebben wanneer ze op bivak zijn, en natuurlijk ook tijdens alle buitenlandse missies. “Als de dreiging hoog is, heb je het eigenlijk continu paraat. Dan haal je het dus ook niet steeds helemaal uit elkaar, maar je gebruikt elk vrij kwartiertje om het snel zandvrij te maken, bijvoorbeeld. In een koude omgeving heb je weer andere onderhoudsproblemen dan in de hete woestijn, trouwens, want bij kou kan het juist gebeuren dat de bewegende onderdelen door condens vastvriezen, en dan heb je dus ook storing.” Na oefeningen op militair terrein gaat de C7 in principe altijd weer de wapenkamer in, elk exemplaar op z’n eigen genummerde plek. “Daar zijn ze gewoon het veiligst. Hier in Nederland oefenen we weliswaar niet met scherpe munitie, maar elk risico moet worden uitgesloten. De regels zijn wat dat betreft ontzettend streng. En terecht, vind ik, want het is en blijft natuurlijk wel een pittig wapen...”
Facts & Figures
Naam: Diemaco 5,56 mm NATO C7A1
Type wapen: Semi-automatisch geweer
Kaliber: 5,56 mm
Gewicht: 3,92 kg (geladen)
Lengte: 100 cm
Mondingsnelheid: 1005 m/s
Patronen: 5,56 mm x 45 mm NATO-standaardpatronen, maximaal 30 stuks per patroonhouder
Schietafstand: 100 m, 200 m, 300 m (ideaal), 400 m, etc., tot 800 m (maximaal)
Standen: Single shot (om per keer één schot te vuren), burst (drie schoten achter elkaar), safe (ongeladen)
Gemaakt in: Canada
Gebruikt door: Canadese, Deense, Britse, Noorse en Nederlandse infanterie-eenheden
Januari 2007
Geen opmerkingen:
Een reactie posten