Vorig nummer sloten we in deze rubriek een serie af over de verschillende marineschepen en hun specifieke kenmerken. Vaak zijn het de wapensystemen die een bepaald schip zo uniek maken. Die systemen nóémden we dan ook wel, maar er echt uitgebreid op ingaan – nee. Daar was gewoon geen ruimte voor. Maar dat maken we nu alsnog goed: in deze nieuwe serie Wist-je-dat’jes kun je namelijk wél alles (oké, véél dan!) lezen over de wapensystemen aan boord van marineschepen!
In dit allereerste artikel van de nieuwe reeks beginnen we met het allerlaatste redmiddel: de Goalkeeper, een snelvuurkanon van Nederlandse oorsprong. Dit wapen is speciaal ontworpen om luchtdoelen die door alle lagen van de verdediging heen komen op het laatste moment toch nog uit te schakelen. Een echte keeper dus!
Falkland-oorlog De behoefte aan zo’n laatste redmiddel werd pas echt duidelijk in 1982. Tijdens de Falkland-oorlog bleken Britse schepen namelijk niet altijd in staat om Argentijnse raketten en vliegtuigen tegen te houden. Vaak gebruikten ze dan maar mitrailleurs, maar die zijn helemaal niet geschikt om vijandelijke raketten uit de lucht te halen. Een aantal jaren later verscheen aan boord van de Nederlandse schepen het eerste volledig automatische snelvuurkanon: de Goalkeeper van Holland Signaal uit Hengelo. Inmiddels staat dit wapensysteem, met upgrades, aan boord van Nederlandse, Britse en Zuid-Koreaanse schepen.
Verschillende lagen van verdediging
Raketten – en dus helaas ook vijandelijke – kunnen gigantische snelheden halen, sommige zelfs wel 2400 km per uur. Bovendien vliegen ze soms vlak boven de golven, zodat ze met de radar pas op het allerlaatste moment worden gezien. Normaal gesproken krijgt zo’n raket te maken met verschillende lagen van verdediging: vliegtuigen, lange-afstandraketten, middellange-afstandrakketten of –kanons en korte-afstandraketten. Is de vijandige raket door al die verdedigingslagen heen gekomen en nog steeds niet onschadelijk gemaakt, dan komt het op de Goalkeeper aan! De Goalkeeper zal de raket met zijn eigen zoekradar vinden en hem vervolgens met een andere radar ‘aanwijzen’. Als er meerdere raketten aan komen vliegen, zal de gevaarlijkste raket – bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde – als eerste worden aangewezen. De Goalkeeper geeft dan een korte ‘burst’, zodat de raket tegen een muur van staal vliegt en dus in stukjes neerstort. Op deze manier kunnen er vier doelen die tegelijkertijd op het schip afvliegen geheel automatisch worden uitgeschakeld.
4200 schoten per minuut
De vuursnelheid van de Goalkeeper is 4200 schoten per minuut. Dat is mogelijk dankzij de Gatling Gun: die heeft meerdere lopen – in dit geval zeven – die heel snel draaien, zodat er steeds één loop vuurt terwijl de andere kunnen laden en afkoelen. Behalve raketten kan de Goalkeeper ook vliegtuigen en zeedoelen vernietigen, en zelfs granaten die bijvoorbeeld worden afgevuurd door kanons van andere marineschepen. Het is dus een keeper waar je op kunt vertrouwen!
Specificaties
• GAU-8/A 30mm zevenloops Gatling Gun • Vuursnelheid: 4200 schoten per minuut (300 per burst) • Bereik: 350 tot 1500 of 2000 meter (afhankelijk van munitie) • Kan maximaal 18 luchtdoelen tegelijk volgen en prioriteit bepalen • Leverancier: Thales Naval Nederland • Aan boord van: Nederlandse, Britse en Zuid-Koreaanse marineschepen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten