woensdag 21 oktober 2009

Bakkie doen bij (4)

…Dennis van der Wal, matroos LDV aan boord van een mijnenjager

“Ik heb altijd beweerd dat ik nóóit bij de Mijnendienst zou gaan”, zegt matroos Dennis van der Wal (21). “Maar nu wil ik er nooit meer weg!” Dennis heeft het erg naar zijn zin aan boord van Hr.Ms. Makkum. Hier op deze mijnenjager is hij een van de twee matrozen Logistieke Dienst Verzorging (LDV).

Dennis kwam bij de marine toen hij 17 jaar was, maar hij had nóg wel eerder willen beginnen: “Het was altijd al mijn droom. Een oom van mij werkte ook bij de marine en die vertelde dan over verre reizen, mooie avonturen, de hele wereld over. Dat wilde ik ook wel!” Toen Dennis op de middelbare school voor de richting horeca koos, stond z’n volgende keuze eigenlijk ook al vast: later zou hij solliciteren naar de functie van matroos LDV. Dat deed hij dus, en met succes. Vier jaar na zijn sollicitatie zit Dennis aan boord van Hr.Ms. Makkum, op weg naar een melding van een explosief 120 kilometer uit de kust.

Extra afwisselend


“Je bent elke dag druk bezig met de voorbereidingen voor de maaltijden, het koken en bakken, het serveren, en alles wat er verder maar komt kijken bij het eten en drinken van de bemanningsleden. En dan heb ik tussendoor natuurlijk nog mijn neventaken.” [zie ook de rubriek Wist je dat… in dit magazine; red.] Dat laatste geldt overigens voor iederéén bij de marine. Dennis heeft bijvoorbeeld taken bij brand of bij ‘man over boord’. Dat maakt zijn werk extra afwisselend!

“Man overboord, recht achteruit!”

Terwijl hij enthousiast zit te vertellen over de dingen die hij allemaal doet, klinkt plotseling de scheepsomroep: “Attentie, hier de brug, man over boord! Man over boord, recht achteruit!” Dennis springt op uit z’n stoel en gaat er razendsnel vandoor. Ook de meeste andere bemanningsleden komen meteen op post en lopen snel door naar de plek waar ze op dat moment nodig zijn. Iedereen doet wat ‘ie moet doen en al gauw wordt de drenkeling met een rubberboot weer aan boord gehaald. Gelukkig was dit ‘alleen maar’ een oefening met een pop, maar bij een echt slachtoffer worden precies dezelfde procedures gevolgd, dus elke handeling moet er helemaal in zitten. De commandant kijkt op z’n horloge: “Prima tijd. Goed gedaan.”

Kok, hofmeester én bakker

Zo snel als er actie kan worden ondernomen, zo snel kan het ook weer voorbij zijn. Met een nieuw bakkie koffie vertelt Dennis over z’n dagelijkse werk: “Meestal ben ik druk bezig in het kombuis. Op grote schepen ben je als matroos LDV óf hofmeester, dan serveer je het eten, óf je bent kok. Op een schip met een kleinere bemanning, zoals deze mijnenjager bijvoorbeeld, worden die taken gecombineerd. De hele Logistieke Dienst Verzorging bestaat hier uit twee matrozen en een korporaal, de chef-kok. Ik ben dus tegelijk kok, hofmeester en bakker!”

De dag is vandaag vroeg begonnen voor Dennis, want het was zijn beurt om het ontbijt te doen. Om 6.00 uur pruttelde de koffie al en werden de tafels gedekt voor het ontbijt in de longroom (waar de officieren eten), de gouden bal (voor onderofficieren), het korporaalsverblijf en het manschappenverblijf. “Om beurten doet een van de drie LDV’ers het ontbijt; de andere twee mogen dan uitslapen. Morgen en overmorgen hoef ik er dus niet zó vroeg uit.”

Leuke herinneringen…

Net zo goed als het werk van de LDV’ers elke dag opnieuw gewoon doorgaat, heeft ook het schip zo z’n taken. Terwijl Dennis staat te koken of de tafels dekt, is Hr.Ms. Makkum onderweg naar de volgende bom, of naar een buitenlandse haven. Dennis heeft met de mijnenjager al verschillende havens aangedaan, onder andere in Noorwegen, Engeland en Estland. “Dat zijn toch leuke herinneringen… Je gaat dan met de hele bemanning de wal op, echt heel gezellig.”

Méér dan collega’s

Maar ook aan boord is het gezellig, vindt Dennis. “Je bent hier méér dan collega’s: je vormt samen een hechte club, praat met elkaar over alles wat je bezighoudt – ook in je privéleven.” Wat wel vaker over de mijnendienst wordt gezegd, is ook Dennis’ ervaring: “De sfeer is echt super!” En dáárom wil hij er dus nooit meer weg…

De driekoppige LDV aan boord van een mijnenjager
Hoe zien hun werkdagen eruit?

06.00 uur Zorgen voor koffie en gedekte tafels in de verschillende verblijven
07.45 uur Eieren bakken, daarna tafels afruimen, afwassen
09.45 uur Voorbereidingen voor de (warme) middagmaaltijd
09.45 uur Pauze
10.00 uur Koken voor de middagmaaltijd
10.45 uur Tafels dekken
11.15 uur Eerste shift gaat eten (er wordt gegeten in twee shifts: er is niet voldoende ruimte voor iedereen tegelijk, én er moeten altijd mensen op post blijven op zee); daarna afruimen en opnieuw dekken voor de tweede shift
12.00 uur Tweede shift gaat eten
13.30 uur Afruimen, afwassen, kombuis schoonmaken
13.30 uur Pauze
14.30 uur Voorbereidingen voor avondmaaltijd en volgende dag
16.45 uur Tafels dekken
17.15 uur Eerste shift gaat eten; afruimen en opnieuw dekken
18.00 uur Tweede shift gaat eten; afruimen, afwassen, kombuis schoonmaken
18.30 uur Klaar met werken

Januari 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten