“Ik heb altijd beweerd dat ik nóóit bij de Mijnendienst zou gaan”, zegt matroos Dennis van der Wal (21). “Maar nu wil ik er nooit meer weg!” Dennis heeft het erg naar zijn zin aan boord van Hr.Ms. Makkum. Hier op deze mijnenjager is hij een van de twee matrozen Logistieke Dienst Verzorging (LDV).

Extra afwisselend
“Je bent elke dag druk bezig met de voorbereidingen voor de maaltijden, het koken en bakken, het serveren, en alles wat er verder maar komt kijken bij het eten en drinken van de bemanningsleden. En dan heb ik tussendoor natuurlijk nog mijn neventaken.” [zie ook de rubriek Wist je dat… in dit magazine; red.] Dat laatste geldt overigens voor iederéén bij de marine. Dennis heeft bijvoorbeeld taken bij brand of bij ‘man over boord’. Dat maakt zijn werk extra afwisselend!
“Man overboord, recht achteruit!”

Kok, hofmeester én bakker

De dag is vandaag vroeg begonnen voor Dennis, want het was zijn beurt om het ontbijt te doen. Om 6.00 uur pruttelde de koffie al en werden de tafels gedekt voor het ontbijt in de longroom (waar de officieren eten), de gouden bal (voor onderofficieren), het korporaalsverblijf en het manschappenverblijf. “Om beurten doet een van de drie LDV’ers het ontbijt; de andere twee mogen dan uitslapen. Morgen en overmorgen hoef ik er dus niet zó vroeg uit.”
Leuke herinneringen…

Méér dan collega’s
Maar ook aan boord is het gezellig, vindt Dennis. “Je bent hier méér dan collega’s: je vormt samen een hechte club, praat met elkaar over alles wat je bezighoudt – ook in je privéleven.” Wat wel vaker over de mijnendienst wordt gezegd, is ook Dennis’ ervaring: “De sfeer is echt super!” En dáárom wil hij er dus nooit meer weg…
De driekoppige LDV aan boord van een mijnenjager
Hoe zien hun werkdagen eruit?
06.00 uur Zorgen voor koffie en gedekte tafels in de verschillende verblijven
07.45 uur Eieren bakken, daarna tafels afruimen, afwassen
09.45 uur Voorbereidingen voor de (warme) middagmaaltijd
09.45 uur Pauze
10.00 uur Koken voor de middagmaaltijd
10.45 uur Tafels dekken
11.15 uur Eerste shift gaat eten (er wordt gegeten in twee shifts: er is niet voldoende ruimte voor iedereen tegelijk, én er moeten altijd mensen op post blijven op zee); daarna afruimen en opnieuw dekken voor de tweede shift
12.00 uur Tweede shift gaat eten
13.30 uur Afruimen, afwassen, kombuis schoonmaken
13.30 uur Pauze
14.30 uur Voorbereidingen voor avondmaaltijd en volgende dag
16.45 uur Tafels dekken
17.15 uur Eerste shift gaat eten; afruimen en opnieuw dekken
18.00 uur Tweede shift gaat eten; afruimen, afwassen, kombuis schoonmaken
18.30 uur Klaar met werken
Januari 2008
Geen opmerkingen:
Een reactie posten