woensdag 21 oktober 2009

Back to school (12)

Back to school...Studeren aan het KIM (deel 2)

“Ach, het hoort er gewoon bij hè?” Jongstejaars adelborst Canan Babayigit vertelde in het vorige SUBS-magazine heel dapper over de ‘groepsconfrontatie’ op Texel waarbij ze behoorlijk had moeten afzien – zowel fysiek als mentaal. Maar ze bleef lachen… En ze lacht nog steeds! Ook jaargenoot Maurits Holle is inmiddels helemaal gewend op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). “Texel was inderdaad mega-zwaar”, zegt hij, “maar dan is het af en toe: verstand op nul en dóórgaan!”

Inderdaad: zowel Canan als Maurits zijn nog steeds in de running voor het zwaarste beroep van Nederland, zoals veel KIM’ers het zelf stiekem noemen. Achterover leunen is er na ruim vijf maanden nog steeds niet bij. Hoewel… er gaan verhalen dat sommige afgepeigerde studenten nog wel eens in de collegebanken in slaap sukkelen! Ach, na een paar nachten op bivak is zo’n houten stoel in een warme collegezaal ook eigenlijk zo gek nog niet, al kun je binnen een paar minuten wel rekenen op een stoot van je buur – en anders wel een afstraffing van de docent!

Niet meer verplicht om 12 uur naar bed


Na de eerste extreem actieve maanden – de bootjesreis (voor alle eerstejaars behalve de mariniers), de pre-POTOM (alleen voor de mariniers: een intensieve training om ze op een hoger fysiek niveau te brengen, zodat ze beter weten wat ze straks tijdens de ‘echte’ POTOM kunnen verwachten), de groepsconfrontaties op Texel, het uitputtende sporten, het wennen aan het internaatsleven, de orders en bevelen waar je écht geen ‘ja maar…’ op kunt zeggen, en al helemaal geen ‘nee’! – brak er na het kerstverlof een iets minder strenge periode aan. Het winterbal in november, de saamhorigheidsmaaltijd waarbij alle rangen en standen voor één keertje allemaal met elkaar in dezelfde ruimte aten, en het kerstbuffet in december zorgden voor de broodnodige ontspanning.

Niet dat er ondertussen minder fysiek getraind werd, of dat het lesprogramma soepeler werd, maar bepaalde beperkingen in de bewegingsvrijheid die tot dan toe hadden gegolden, werden opgeheven, en de theorielessen gingen een grotere rol spelen. Dat laatste merkten ook Canan en Maurits: “Eerst begin je nog te studeren op de laatste dag voor je tentamen, maar dat geeft toch wel erg veel stress, en bij één van ons ook inderdaad een onvoldoende.” Bij wie, dat laten we nog maar even in het midden…

Sport, strafrecht, schietvaardigheid…

In het eerste jaar van de KIM-opleiding krijgt iedereen in principe dezelfde vakken, omdat je later als officier overal het nodige van af moet weten. Zo doet Canan weliswaar het Korps Administratie en Maurits het Korps Mariniers, en zijn er anderen die hebben gekozen voor de Elektrotechnische Dienst, de Technische Dienst of de Zeedienst, maar al deze mensen volgen in het eerste jaar de Gemeenschappelijke Officiers Opleiding (GOO). Er is nog steeds veel aandacht voor sport en lichamelijke ontwikkeling, maar de afwisseling is groot: zit je de ene dag in de collegezaal voor algemene militaire en maatschappelijke oriëntatie, militair straf- en tuchtrecht, leiderschap en communicatie, de volgende dag krijg je misschien wel lessen in schietvaardigheid of oefen je je militaire leiderschap in de praktijk.

Engels: een enorm belangrijk vak!

Aan sommige vakken moeten Canan en Maurits nog wel een beetje wennen. “Inleiding bestuurswetenschappen, en militaire systemen en techniek”, zegt Maurits, “dat waren vroeger twee inleidingen waarvan de één moeilijker was en langer duurde, en die hebben ze nu samengevoegd.” Of dat handig is? “Mwwahhh”, antwoordt Canan, niet al te enthousiast. Zij houdt van samenhang binnen één vak, van duidelijk afgebakende stof. Maurits haakt in: “Maar of je iets moeilijk vindt of niet, hangt natuurlijk ook af van je VWO-profiel. Ik zelf, met natuur en techniek als achtergrond, kom veel dingen tegen die niet nieuw voor me zijn.” Toch is Canan degene die tot nu toe alles heeft gehaald. “Zelf was ik op het VWO meer op de talen gericht, maar het Engels dat je hier krijgt – continu, de hele opleiding door, omdat het zo’n belangrijk vak is – is niet te vergelijken met dat op de middelbare school! Hier ben je echt op academisch niveau bezig. Je wordt er overigens wel goed bij begeleid, dus tot nu toe gaat het gelukkig prima.”

Extra afzien voor de mariniers

Maurits wil nog wel even gezegd hebben dat hij het voor Canan weliswaar erg fijn vindt dat zo goed scoort op haar tentamens, maar dat het voor hem als marinier soms wat lastiger is om dezelfde prestaties te leveren. “Vanwege de pre-POTOM hebben wij een wat voller programma – meestal zes uur sport extra per week – maar die kunnen we natuurlijk écht niet missen. En tja, ondertussen moeten we natuurlijk dan ook nog dezelfde tentamens halen als de rest hier. Wat eh… wat meestal wel lukt…” Canan geeft Maurits een bemoedigende schouderklop: “Tuurlijk, Holle, je bent een bikkel!” Maar ach, denkt ze bij zichzelf, welke adelborst is dat nou niet?

De verschillende Korpsen

Wanneer je solliciteert naar een officiersfunctie bij de marine, oftewel naar een plek op het KIM, moet je de keuze voor een Korps al gemaakt hebben. Er zijn er vijf:

 Korps Zeedienst
 Korps Technische Dienst
 Korps Elektrotechnische Dienst
 Korps Administratie
 Korps Mariniers

De opleiding aan het KIM bestaat uit drie onderdelen. Het bachelor-onderwijs, het vaktechnisch onderwijs (VTO) dat korpsspecifieke vakken bevat, en het militair-maritieme onderwijs. Dat laatste onderdeel behelst vakken die van ‘spijkerbroeken’ militairen maken en die het KIM onderscheiden van iedere andere universiteit of hogeschool. Voordat je op het KIM begint, sluit je een contract met defensie voor maar liefst twaalf jaar. Vijf jaar studeren, zeven jaar ‘dienen’ is de standaard.

Het Korps Mariniers is het enige Korps waar alleen jongens worden toegelaten. Bovendien duurt deze studie langer dan andere opleidingen aan het KIM, omdat de mariniers in april van het eerste schooljaar beginnen met de Praktische Opleiding tot Officiers der Mariniers (POTOM) van bijna twaalf maanden. Na die twaalf maanden gaan ze alsnog weer terug naar de ‘gewone’ lessen die ze in de tussentijd hebben gemist. Hetzelfde geldt voor het Korps Zeedienst. Ook bij hen is in het tweede jaar een extra jaar VTO onderwijs ingevoegd, waarin zij zowel theorie als praktijk krijgen.


Welke bachelor wordt het?

Tijdens het eerste jaar op het KIM volgt iedere adelborst in principe dezelfde basisopleiding: de Gemeenschappelijke Officiersopleiding (GOO). Daarna ga je je specialiseren in een afstudeerrichting; je kiest dan je ‘bachelor’. Ook hier heb je weer vijf mogelijkheden, waarvan de technische richtingen worden gegeven op het KIM in Den Helder, en de andere op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda:

 Militaire Systemen en Technologie
 Militaire Bedrijfswetenschappen
 Krijgswetenschappen
 Communicatie-, informatie- en commandovoeringssystemen (alleen voor mariniers)
 Civiele Techniek (alleen voor mariniers)

April 2008

1 opmerking: