“Ach, het hoort er gewoon bij hè?” Jongstejaars adelborst Canan Babayigit vertelde in het vorige SUBS-magazine heel dapper over de ‘groepsconfrontatie’ op Texel waarbij ze behoorlijk had moeten afzien – zowel fysiek als mentaal. Maar ze bleef lachen… En ze lacht nog steeds! Ook jaargenoot Maurits Holle is inmiddels helemaal gewend op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). “Texel was inderdaad mega-zwaar”, zegt hij, “maar dan is het af en toe: verstand op nul en dóórgaan!”

Niet meer verplicht om 12 uur naar bed
Na de eerste extreem actieve maanden – de bootjesreis (voor alle eerstejaars behalve de mariniers), de pre-POTOM (alleen voor de mariniers: een intensieve training om ze op een hoger fysiek niveau te brengen, zodat ze beter weten wat ze straks tijdens de ‘echte’ POTOM kunnen verwachten), de groepsconfrontaties op Texel, het uitputtende sporten, het wennen aan het internaatsleven, de orders en bevelen waar je écht geen ‘ja maar…’ op kunt zeggen, en al helemaal geen ‘nee’! – brak er na het kerstverlof een iets minder strenge periode aan. Het winterbal in november, de saamhorigheidsmaaltijd waarbij alle rangen en standen voor één keertje allemaal met elkaar in dezelfde ruimte aten, en het kerstbuffet in december zorgden voor de broodnodige ontspanning.

Sport, strafrecht, schietvaardigheid…
In het eerste jaar van de KIM-opleiding krijgt iedereen in principe dezelfde vakken, omdat je later als officier overal het nodige van af moet weten. Zo doet Canan weliswaar het Korps Administratie en Maurits het Korps Mariniers, en zijn er anderen die hebben gekozen voor de Elektrotechnische Dienst, de Technische Dienst of de Zeedienst, maar al deze mensen volgen in het eerste jaar de Gemeenschappelijke Officiers Opleiding (GOO). Er is nog steeds veel aandacht voor sport en lichamelijke ontwikkeling, maar de afwisseling is groot: zit je de ene dag in de collegezaal voor algemene militaire en maatschappelijke oriëntatie, militair straf- en tuchtrecht, leiderschap en communicatie, de volgende dag krijg je misschien wel lessen in schietvaardigheid of oefen je je militaire leiderschap in de praktijk.
Engels: een enorm belangrijk vak!

Extra afzien voor de mariniers

De verschillende Korpsen
Wanneer je solliciteert naar een officiersfunctie bij de marine, oftewel naar een plek op het KIM, moet je de keuze voor een Korps al gemaakt hebben. Er zijn er vijf:
Korps Zeedienst
Korps Technische Dienst
Korps Elektrotechnische Dienst
Korps Administratie
Korps Mariniers
De opleiding aan het KIM bestaat uit drie onderdelen. Het bachelor-onderwijs, het vaktechnisch onderwijs (VTO) dat korpsspecifieke vakken bevat, en het militair-maritieme onderwijs. Dat laatste onderdeel behelst vakken die van ‘spijkerbroeken’ militairen maken en die het KIM onderscheiden van iedere andere universiteit of hogeschool. Voordat je op het KIM begint, sluit je een contract met defensie voor maar liefst twaalf jaar. Vijf jaar studeren, zeven jaar ‘dienen’ is de standaard.

Welke bachelor wordt het?
Tijdens het eerste jaar op het KIM volgt iedere adelborst in principe dezelfde basisopleiding: de Gemeenschappelijke Officiersopleiding (GOO). Daarna ga je je specialiseren in een afstudeerrichting; je kiest dan je ‘bachelor’. Ook hier heb je weer vijf mogelijkheden, waarvan de technische richtingen worden gegeven op het KIM in Den Helder, en de andere op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda:
Militaire Systemen en Technologie
Militaire Bedrijfswetenschappen
Krijgswetenschappen
Communicatie-, informatie- en commandovoeringssystemen (alleen voor mariniers)
Civiele Techniek (alleen voor mariniers)
April 2008
u heeft uw rekening nog niet betaald
BeantwoordenVerwijderen